Studentenclub Reuzegom verliest erkenning ‘met onmiddellijke ingang’ na overlijden student

Het schild van Reuzegom, een studentenclub met een slechte reputatie rr

Seniorenkonvent Leuven, de koepelorganisatie van de Vlaamse jongensstudentenclubs verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, trekt de erkenning van Reuzegom ‘met onmiddellijke ingang’ in. Dat meldt de vereniging zaterdagnamiddag op haar Facebookpagina.

mg

De beslissing volgt nadat een 20-jarige student van Reuzegom vrijdagnamiddag overleed. De student nam woensdag deel aan de studentendoop van de club Moeder Reuzegom.

Het bestuur van Leuvense Seniorenkonvent kwam hierover donderdag samen. ‘Na een vergadering is een weloverwogen beslissing genomen om de erkenning van Moeder Reuzegom met onmiddellijke ingang te beëindigen’, klinkt het zaterdagnamiddag. ‘Deze manier van studentendoop veroordelen wij ten stelligste. Dit strookt niet met de waarden en tradities waarop het Leuvense Seniorenkonvent gebouwd is. We hopen hiermee een sterk signaal te geven aan onze clubs dat dergelijke praktijken niet thuishoren op een studentendoop, noch het studentenleven.’

Luc Sels, de rector van de KU Leuven, kondigde zaterdagvoormiddag op Twitter een tuchtonderzoek aan. 'Activiteiten van Reuzegom worden niet getolereerd. Ze zijn al meermaals over de schreef gegaan. In afstemming met gerecht en politie starten wij tuchtonderzoek tegen de verantwoordelijke studenten. Actie volgt morgen na mijn terugkeer uit Japan', klonk het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Studentendoop

De 20-jarige student Sanda D. uit Edegem geraakte woensdag in coma na een uit de hand gelopen studentendoop. Hij overleed vrijdagmiddag. Een autopsie moet uitwijzen wat de precieze doodsoorzaak is, maar er is geweten dat hij een grote hoeveelheid vissaus moest drinken. Bij een te grote inname van visolie houdt het lichaam veel vocht vast, waardoor de hersenen zwellen en de organen uitvallen. Al snel werd hij, samen met twee andere schachten, onwel. Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Vooral de situatie van Sanda was erg kritiek: zijn lichaamstemperatuur was naar verluidt nog slechts 28 graden. Op de spoeddienst zou hij in coma zijn geraakt en een hartstilstand hebben gekregen. Hij werd gereanimeerd en met een ambulance naar het UZ Antwerpen gevoerd, maar overleed toch.