© AFP

India veroordeelt Red Lions tot barrages op WK hockey

India heeft zaterdag zijn derde en laatste groepswedstrijd op het WK hockey in eigen land met forse 5-1-cijfers gewonnen tegen Canada. De Indiërs wippen door de zege over België naar de winst in poule C.

India had aan een zege genoeg voor groepswinst, en Singh (12.) zorgde op strafcorner voor een snelle voorsprong. Van Son (39.) maakte gelijk, maar nadien nam het gastland ruime afstand. Na goals van Kangujam (46.), Upadhyay (47. en 57.) en Rohidas (51., p.c.) liep India uit tot 5-1.

De Red Lions klopten eerder zaterdag in hun derde groepswedstrijd Zuid-Afrika met ruime 5-1. India en België tellen elk 7 punten, maar het doelpuntensaldo is doorslaggevend. Hierin doet het gastland (+9) beter dan de Lions (+5).

LEES OOK. Red Lions smukken doelsaldo nog op, maar moeten hopen op mirakel om groep te winnen

De groepswinnaar, India dus, stoot direct door naar de kwartfinales, de nummers twee (België) en drie (Canada) spelen barragewedstrijden voor een plek bij de laatste acht. Zuid-Afrika telt net als Canada 1 punt, maar heeft een slechter doelpuntensaldo en moet het toernooi verlaten.

De Belgen spelen als tweede in groep C op dinsdag hun volgende partij, tegen de derde uit poule D. Dat wordt Pakistan of Maleisië, maar ook een kraker tegen Nederland kan in principe nog. Bondscoach Shane McLeod is er echter niet rouwig om dat zijn troepen een extra wedstrijd moeten spelen in het Indiase Bhubaneswar.

Positieve zaken

“We hebben erover gepraat in de groep: wilden we echt als poulewinnaar doorgaan of wilden we onze tweede plaats behouden?”, verklaarde de Belgische bondscoach na de 5-1 zege tegen Zuid-Afrika. “In beide gevallen zijn er positieve zaken. Daarom hebben we op het einde van de match onze doelman niet van het veld gehaald om nog meer te scoren. We wilden gewoon de situatie controleren en bekijken waar dat ons zou brengen. Het was ook belangrijk geen tweede tegendoelpunt te slikken.”

Na 36 seconden keken de Red Lions zaterdag verrassend tegen een 0-1 achterstand aan. “We konden ons verwachten aan een goed wedstrijdbegin van Zuid-Afrika”, vervolgde McLeod. “De Zuid-Afrikanen moesten winnen om in het toernooi te blijven. In het eerste quarter hebben ze veel energie verbruikt, met een goed spel als gevolg. Ze hadden twee à drie kansen waarvan één doelpunt. En wij waren een beetje in slaap gevallen. Pas in het tweede quarter zijn we echt in de wedstrijd gekomen.”

In de achtste finales nemen de Red Lions het dinsdag op tegen het nummer drie uit poule D, hoogstwaarschijnlijk wordt dat Pakistan. “Recent hebben we twee keer tegen Pakistan gespeeld op de Champions Trophy in Breda. De eerste match hebben we gedomineerd, maar in de tweede wedstrijd toonden ze dat ze enkele stappen voorwaarts hadden gezet. We zullen die wedstrijden dus grondig bestuderen, net als hun prestaties hier in India. Er resten ons nog drie dagen tot dinsdag”, besloot McLeod.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer