Politie valt binnen op 15 adressen in terreuronderzoek

In het kader van een onderzoek naar terrorisme zijn vanmorgen 15 huiszoekingen uitgevoerd in Gent, Deinze en Antwerpen. 15 personen moesten mee voor verhoor, 4 onder hen moeten voor de onderzoeksrechter verschijnen. Er zijn geen wapens of explosieven gevonden.
archieffoto

De personen die werden opgepakt, worden verdacht van deelname aan activiteiten van een terroristische groep, onder meer financiering. Enkelen onder hen zouden ook Syriëstrijders hebben geronseld. Of er teruggekeerde Syriëstrijders bij zijn, is niet duidelijk.

Uit goede bron vernemen we dat een van de opgepakte personen de broer is van Hicham Chaib, de vroegere rechterhand van Fouad Belkacem. Chaib is bij verstek veroordeeld tot 15 jaar wegens het aanzetten tot terreuraanslagen. Hij zou nu in Syrië een hoge functie bij IS hebben. Hij is daar hoofd van de religieuze politie die toeziet op het naleven van de shariawetten. Chaib is ook de man die te zien is in een executievideo van IS, waarin verwezen wordt naar de aanslagen in ons land.

Maar volgens het parket is er op dit ogenblik geen verband met de dossiers over de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel.

De acties werden uitgevoerd onder leiding van de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen, met bijstand van Europol/ECTC (European Counter Terrorism Centre) en ploegen van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen, op gezag van de onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme in Oost-Vlaanderen.

Meest gelezen