Direct naar artikelinhoud
Regeringscrisis

Herlees in deze liveblog hoe Michel I tot Michel II vervelde

Herlees in deze liveblog hoe Michel I tot Michel II vervelde
Beeld BELGA

De Zweedse coalitie van premier Charles Michel bestaat niet meer, en vervelt tot de oranje-blauwe minderheidsregering Michel II. Herlees hier het verslag van een alweer woelige politieke dag.

Samengevat

• De N-VA-regeringsleden verlaten de regering-Michel, Michel II bestaat voortaan uit Open Vld, CD&V en MR.

• Staatssecretarissen Philippe De Backer (Open Vld) en Pieter De Crem (CD&V) worden gepromoveerd tot minister. 

• Hoe werkt een minderheidsregering? De feiten op een rij.

• Waar ging dat VN-migratiepact weer over? Dit zijn de krachtlijnen.

Live

  1. Francken wordt burgemeester in Lubbeek

    Theo Francken wordt "in principe vanaf maandag effectief burgemeester van Lubbeek". Dat zegt Davy Suffeleers, momenteel schepen van Cultuur, Jeugd en Sport in Lubbeek (N-VA), aan Belga. Tot nog toe was partijgenote Tania Roskams waarnemend burgemeester voor staatssecretaris Francken. Zijn ontslag uit de regering geeft Francken nu de kans om burgemeester te worden.

    Beeld BELGA
  2. Rechtse mars tegen 'Marrakech'

    Een aantal rechtse verenigingen en jongerenafdelingen organiseert volgende week in Brussel een 'Mars tegen Marrakesh'. Een evenement op Facebook kreeg interesse van bijna 10.000 gebruikers, zowat 4.000 gebruikers geven aan deel te zullen nemen. Voor de mars slaan studentenverenigingen KVHV en NSV de handen in mekaar met Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren.

    "Een groot deel van de bevolking wil dit pact niet", zegt Marnik Willems van KVHV Gent. "De regering gaat daar wel erg licht over." De organisatoren vragen een referendum over het migratiepact. "Over zomer- en wintertijd wordt een referendum georganiseerd. Over trivialiteiten stelt men zich wel vragen, maar als het over de toekomst van ons volk en land gaat, moeten we aan de zijlijn gaan staan."

  3. Calvo: "logisch dat klimaat prioriteit is"

    Twitter bericht wordt geladen...

  4. Beke: "Alle vertrouwen in veiligheidstandem Geens-De Crem"

    Twitter bericht wordt geladen...

  5. Wat met Bracke?

    Twitter bericht wordt geladen...

  6. Persconferentie voorbij, Michel naar Marrakech

    De persconferentie van de nieuwe regering zit erop. Premier Michel stapt zo dadelijk op het vliegtuig richting Marrakech.

  7. Loones dankt medewerkers, en wenst opvolgers succes

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. Gebeurtenissen voorbije week bemoeilijken gesprekken in Antwerpen, zegt Crombez

    De gebeurtenissen van de voorbije week in de Wetstraat bemoeilijken de gesprekken in Antwerpen met het oog op de lokale coalitievorming. Dat heeft sp.a-voorzitter John Crombez verklaard in De Zevende Dag. Hij zal praten met zijn Antwerpse partijgenoten "over wat die gesprekken vandaag opleveren".

    Sp.a voert dezer dagen gesprekken met N-VA en Open Vld om tot een volgende meerderheid in de Scheldestad te komen. Volgens partijvoorzitter Crombez hebben de gebeurtenissen rond het VN-migratiepact een impact op die gesprekken. Crombez benadrukt dat zijn partij bereid is te praten indien het sociaal beleid grondig tegen het licht kan worden gehouden. "Alles wat er is gebeurd, zoals de campagne (van N-VA) en de chaos, bemoeilijkt dat".

    Van zodra de Vlaamse socialisten aangaven dat ze bereid waren inhoudelijke gesprekken te voeren met de N-VA van voorzitter en burgemeester Bart De Wever, "komt er al veel druk op ons. Alles wat er is gebeurd, verhoogt die druk", geeft Crombez aan. "Het was een keuze van onze mensen in Antwerpen en ik begrijp dat. Ik zal horen wat de gesprekken vandaag opleveren en zal daar een gesprek over hebben".

  9. "Constructief samenwerken met parlement"

    Beeld BELGA

    Michel wil constructief samenwerken met het parlement. Hij zal meteen na zijn terugkeer uit Marrakech contact opnemen met dat parlement. Ook de dialoog met de sociale partners wil de premier versterken.

  10. Michel dankt N-VA'ers

    Premier Michel dankt nadrukkelijk de ministers en staatssecretarissen van N-VA. "Ik en de rest van de regering appreciëren het werk dat zij de afgelopen 4,5 jaar hebben verricht."

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. Drie prioriteiten Michel II: koopkracht, veiligheid en klimaat

    Michel schuift voor zijn nieuwe regering drie prioriteiten naar voren:
    -de koopkracht, met de uitwerking van de laatste fase van de taxshift
    -veiligheid
    -klimaat: "We gaan duidelijk maken dat we het sterke signaal van de klimaatmars gehoord hebben."

    Twitter bericht wordt geladen...

  12. Ontslagbrief N-VA-ministers

    Jan Jambon heeft de brief gepubliceerd waarmee de drie ministers en twee staatssecretarissen van N-VA hun ontslag hebben ingediend bij premier Charles Michel. Daarin herhalen ze de reden voor hun vertrek, en bedanken ze de premier dat hij donderdag tijdens de plenaire Kamer heeft geprobeerd de regering te redden. "Helaas hebben de andere regeringspartners een oplossing onmogelijk gemaakt", schrijven ze.

    De brief herhaalt in grote lijnen de verklaring die partijvoorzitter Bart De Wever zaterdagavond aflegde na het vertrek van de N-VA'ers op de ministerraad. "Gelet op dit alles beschouwen wij ons als ontslagen. Daarom verzoeken wij u (...) de verdere afhandeling van ons ontslag conform de Grondwet te verzekeren", luidt het.

    Twitter bericht wordt geladen...

  13. Persconferentie nieuwe regering

    Premier Charles Michel en zijn nieuwe regering geven hun eerste persconferentie

    Twitter bericht wordt geladen...

  14. Twitter bericht wordt geladen...

  15. Twitter bericht wordt geladen...

  16. Jambon sneller burgemeester Brasschaat

    Vice-Prime Minister and Interior Minister Jan Jambon talks to the press after a Minister's council meeting of the Federal Government in Brussels, Friday 07 December 2018. BELGA PHOTO NILS VANCRAEYNESTBeeld BELGA

    Jan Jambon wordt opnieuw burgemeester in Brasschaat. Dat laat de waarnemend burgemeester van de Antwerpse gemeente Philip Cools (N-VA) weten aan Belga. "De gemeentesecretaris van Brasschaat zal maandag met de administratie van Binnenlands Bestuur aftoetsen, of de wissel nog nodig is voor de laatste drie weken van dit jaar. Want vanaf januari wordt Jan Jambon sowieso effectief burgemeester". Philip Cools wordt dan opnieuw schepen in Brasschaat.

  17. Twitter bericht wordt geladen...

  18. Greenpeace: "Michel II is unieke kans voor het klimaat"

    Greenpeace ziet in de herschikte federale regering-Michel II een unieke kans om eindelijk werk te maken van het ambitieuze klimaatbeleid, waar dit land naar snakt. Dat zegt de milieuorganisatie in een persbericht.

    "Het is duidelijk dat de N-VA al jaren een ambitieus klimaat- en energiebeleid tegenwerkt. Nu deze partij uit de regering is gestapt, wordt het tijd dat er eindelijk naar de burger en wetenschap geluisterd wordt: het klimaat verdraagt geen uitstel meer", zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace. "Michel II heeft nog krap zes maanden om niet met lege handen naar de kiezer te moeten gaan", aldus Thijs. "Nu nog meer tijd verliezen wanneer de klimaatuitdaging zo duidelijk is en ambitieus beleid de steun van de bevolking geniet, zou schuldig verzuim zijn."

  19. Siegfried Bracke (N-VA) tot nader order nog altijd Kamervoorzitter

    Beeld Photo News

    Ondanks het verdwijnen van N-VA uit de regering blijft N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke tot nader order voorzitter van de Kamer. Hij is immers aan het begin van het zittingsjaar, op dinsdag 9 oktober, door de plenaire Kamer als voorzitter herverkozen.

    Bij de vorming van een regering spreken partijen ook af welke partij het voorzitterschap van de Kamer krijgt toegewezen. In de Zweedse coalitie kreeg de N-VA die functie en de partij koos om Siegfried Bracke als voorzitter van de Kamer voor te dragen.

    Vraag is wat er gebeurt nu de N-VA uit de regering en dus ook uit de meerderheid verdwijnt. In principe is Bracke voor de duur van een zittingsjaar verkozen. In de geschiedenis van de Kamer is het nog maar een paar keer voorgevallen dat de voorzitter in de loop van een zittingsperiode ontslag nam. Dat gebeurde tweemaal in de negentiende eeuw, na zware incidenten.

    Het is ook nog maar driemaal voorgevallen dat een lid van de oppositie voorzitter werd. 

  20. Vervroegde verkiezingen dreigen land jaar lang te blokkeren, waarschuwt premier Michel

    Beeld EPA

    Premier Charles Michel wil voorkomen dat er vervroegde federale verkiezingen komen. Dat heeft hij zondag laten verstaan bij RTL-TVi. In dat scenario dreigt het land immers lange tijd te worden geblokkeerd, want op 26 mei vinden er sowieso Vlaamse en Europese verkiezingen plaats.

    Vanuit Grondwettelijk oogpunt is het volgens de eerste minister niet nodig de Kamers te ontbinden na het ontslag van de N-VA-ministers en staatssecretarissen uit de regering. De "verantwoordelijke oranje-blauwe" regering zal voortaan echter over slechts 52 op 150 Kamerzetels beschikken.

    "De Grondwet geeft aan dat een meerderheid in het parlement verkiezingen kan vragen. Ik wil in dialoog gaan met het parlement. Indien er vervroegde verkiezingen zouden komen, indien het de keuze zou zijn de regering richting vervroegde verkiezingen te duwen, dan zitten we in een situatie die het land gedurende een jaar zou blokkeren. De kans is klein dat een nieuwe regering zal gevormd zijn alvorens de kiezer enkele maanden later heeft gestemd voor het regionale en Europese niveau", legt Michel uit.

    Daarom steekt de premier de hand uit naar het parlement, met name om het licht op groen te zetten voor de beslissingen die al binnen de regering waren afgeklopt, zoals de begroting. "We zullen zien of N-VA, die de beslissingen binnen de regering steunde, die ook zal steunen in het parlement. Het zou een principe van verantwoordelijkheid zijn, wat coherent zou zijn in hoofde van N-VA".

    Om een antwoord te bieden op de vragen bij de bevolking over koopkracht en klimaat, wacht de eerste minister eveneens af welke houding de oppositie zal aannemen. "Over die thema's zou kunnen worden voorgesteld bepaalde initiatieven te accentueren of te versterken", luidde het. Na zijn terugkeer uit Marrakesh zal de premier contact opnemen met de fracties in het parlement.

  21. Twitter bericht wordt geladen...

  22. Open Vld "doet verder"

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. Professor Herman Mathys (VUB): "Verkiezingen voor sommige partijen geen optie omdat geld ervoor ontbreekt"

    "Heel wat partijen zijn niet happig op nieuwe verkiezingen, omdat het geld nu eenmaal ontbreekt, om zo kort na de vorige gemeenteraadsverkiezingen van oktober en zo kort voor de nieuwe verkiezingen van mei opnieuw een campagne te bekostigen", zegt Herman Mathys, begrotingsexpert en professor aan de VUB en UGent.

    Of er nu op korte termijn verkiezingen kunnen vermeden worden, hangt onder meer af van de goedkeuring van de begroting. "Die begroting 2019 is mee opgesteld door de N-VA", aldus Matthijs, "en ze zal ten laatste in het weekend voor Kerstmis moeten goedgekeurd worden. Als dat misloopt en de regering Michel II hiervoor geen parlementaire meerderheid krijgt, dan moet er met voorlopige kredieten gewerkt worden en zit men de facto met een regering van lopende zaken. Dan zal er al snel geen andere uitweg blijken dan verkiezingen", zegt prof.

    "Zelfs als de N-VA meestemt voor die begroting, dan blijft de vraag hoe de uitvoering ervan zal verlopen. Dan zal men voor elke programmawet opnieuw een beroep moeten doen op de N-VA."

  24. Meyrem Almaci (Groen) bedankt Maggie De Block

    Maggie De Block, de nieuwe minister van Asiel en Migratie, heeft meteen gebroken met het beleid van haar voorganger Theo Francken: gedaan met de quota van maximaal 50 asielaanvragen per dag. Meyrem Almaci dankt Maggie De Block daarvoor. "Groot draagvlak in de samenleving voor menselijkheid en samenwerking", klink het.

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. Wat met Loones en Van Overtveldt?

    Sander LoonesBeeld Photo News

    Het ontslag van de N-VA-ministers heeft grote gevolgen voor de personeelsbezetting binnen de partij. Tientallen medewerkers vallen nu zonder job. Onder hen ook Sander Loones en Johan Van Overtveldt.

  26. Liga voor Mensenrechten: "Steun aan VN-migratiepact is overwinning voor mensenrechten"

    Het is een overwinning voor de mensenrechten dat premier Michel maandag de steun van de Belgische regering aan het VN-Migratiepact zal geven." Dat zegt Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten. "Dat deze politieke crisis zich afspeelt aan de vooravond van de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, is veelzeggend", klinkt het in een mededeling.

    "Het is logisch dat er in een democratische rechtsstaat fundamentele, politieke meningsverschillen bestaan over complexe thema's als migratie en de rol van supranationale overheden", klinkt het. De Liga hekelt echter "de stroom aan framing en desinformatie, waarin een misleidende socialemediacampagne van N-VA (later overgenomen door het Vlaams Belang) het orgelpunt vormde".

    "Daarnaast is het treffend dat N-VA uit de regering stapt omwille van een niet-bindend pact dat de partij enkele weken ervoor nog steunde. Het migratiethema wordt al langer dan vandaag gehanteerd in politieke symbooldiscussies, vaak ter verhulling van andere, minstens even prangende maatschappelijke problematieken. Dat de andere meerderheidspartijen volhard hebben in hun steun aan dit VN-migratiepact, vroeg niettemin politieke moed. Het stemt de Liga dan ook blij dat alle andere politieke partijen wel van mening zijn dat mensenrechten de leidraad moeten zijn bij het voeren van migratiepolitiek."

  27. Francken niet te spreken over De Block: "Over menselijkheid geen lessen te krijgen"

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. Uw mening over regeringswissel

    De regering-Michel I bestaat niet meer, maar wordt de minderheidsregering-Michel II. Was de afgelopen week een politiek circus, of een feest van de democratie? De Morgen wil het van u weten.

    Had N-VA gelijk om de regering te verlaten? Of gedroegen Open Vld en CD&V zich onverantwoordelijk? Vertel het ons via lezers@demorgen.be en wie weet wordt uw lezersbrief gepubliceerd in een van onze kanalen.

  29. De Block: "Departement in crisis en chaos"

    Minister Maggie De Block (Open Vld), die de bevoegdheden Asiel en Migratie overneemt van staatssecretaris Theo Francken (N-VA), reageert scherp op haar voorganger. "Ik tref vandaag een departement in crisis en in chaos aan", zegt ze zondag. De Block wil de draad weer oppikken van een streng maar rechtvaardig migratiebeleid dat ze zelf voorstond in de regering-Di Rupo. Volgens haar had Francken die lijn voortgezet, maar is daar de voorbije weken verandering in gekomen. "Ik zal mijn werk doen maar kan niet alles in één vingerknip oplossen."


    Twitter bericht wordt geladen...

  30. Twitter bericht wordt geladen...

  31. Twitter bericht wordt geladen...

  32. Maggie De Block maakt onmiddellijk komaf met asielquota Francken: “Het beleid moet weer menselijk worden”

    * Maggie De Block Brussels Belgium DECEMBER 7 2018 pict. by Christophe Licoppe / Philip Reynaers © Photo NewsBeeld Photo News

    Maggie De Block (Open Vld) is de nieuwe minister van Asiel en Migratie en breekt meteen met het beleid van haar voorganger Theo Francken (N-VA): gedaan met de quota van maximaal 50 asielaanvragen per dag. “Het beleid moet weer menselijk worden.”

  33. Twitter bericht wordt geladen...

  34. Werkgevers: "Zo snel mogelijk duidelijkheid scheppen"

    Er is vandaag een onduidelijke situatie aan het ontstaan en die moet zo kort mogelijk gehouden worden", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie Unizo, in een reactie op het einde van de regering Michel I. "We moeten ze snel mogelijk duidelijkheid krijgen over hoe het nu verder gaat, want er liggen belangrijke uitdagingen te wachten zoals de brexit of de verzekering van de energiebevoorrading. We willen dat er snel orde wordt geschapen in de chaos. We wensen een stabiel kader waarin de nodige beslissingen kunnen worden genomen."

    "Deze regeringscrisis komt zeer ongelegen omdat het werk van de huidige regering allesbehalve af is", zegt de zelfstandigenorganisatie NSZ. "Er zijn nog heel wat openstaande belangrijke dossiers zoals het invoeren van een energienorm, de activering van werkzoekenden, de pensioenhervorming, enzovoort. "De lijst van aan te pakken dossiers is lang, dus vragen wij aan de politici in de Wetstraat om ons garanties te geven aan welke dossiers er nog zal gewerkt worden én welke een realistische kans tot slagen hebben vóór de volgende verkiezingen, dit in het belang van de economie van het land", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws

    Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) reageert in dezelfde zin. "Wij herhalen onze oproep van de voorbije dagen om belangrijke uitdagingen aan te pakken die op ons afkomen op het vlak van de arbeidsdeal en het mobiliteitsbudget. We willen dat het wettelijk kader gestemd wordt, zodat de bedrijven ermee aan de slag kunnen gaan. We willen ook dat de politieke partijen hun verantwoordelijkheid opnemen en een concreet programma opstellen voor de komende drie tot vier maanden, en dat dit niet gebaseerd is op gekibbel, maar op oplossingen voor de dossiers."

    De Vlaamse werkgeversfederatie Voka wenst voorlopig nog niet te reageren op de nieuwe politieke situatie die ontstaan is nu de N-VA-ministers ontslag hebben genomen uit de regering en er een nieuw oranjeblauw minderheidskabinet gaat aantreden.

  35. Twitter bericht wordt geladen...

  36. Reynders minister van Defensie

    Beeld BELGA

    MR-vicepremier Didier Reynders (MR) wordt behalve minister van Buitenlandse Zaken ook bevoegd voor Defensie. Dat meldt de woordvoerder van premier Michel.

    Een koninklijk besluit legt de nieuwe samenstelling van de regering en de bevoegdheden van alle ministers vast. Maggie De Block (Open Vld) wordt ook bevoegd voor Asiel en Migratie, Open Vld-vicepremier Alexander De Croo wordt minister van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking. Pieter De Crem (CD&V) wordt minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken. Philippe De Backer (Open Vld) wordt minister en krijgt er de bevoegheden Telecom en Post en Digitale Agenda bij. Justitieminister Koen Geens (CD&V) krijgt de bevoegdheid over de Regie der Gebouwen.

  37. Rutten: "De Block zal Asiel en Migratie op een strenge, rechtvaardige en heel menselijke manier aanpakken"

    Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten is ervan overtuigd dat haar partijgenote Maggie De Block, die Asiel en Migratie zal overnemen van Theo Francken, het beleid op een menselijke manier zal voortzetten. "Ze heeft in het verleden al die portefeuille gehad en heeft toen bewezen dat ze dat altijd op een strenge, rechtvaardige en heel menselijke manier heeft aangepakt", zei ze in De Zevende Dag.

    Rutten benadrukte ook nog eens dat haar partij het eens is met N-VA dat migratie een probleem is dat je moet oplossen. "Maar waar scheiden de wegen? In de manier waarop we dat willen oplossen."

    Vlgens Rutten zal er niets veranderen aan het asielbeleid "Theo Francken heeft de voorbije jaren datzelfde beleid in de praktijk omgezet, alleen is er sinds 14 oktober iets fundamenteels veranderd", vindt ze. "En dat is die fundamentele positie van hoe je tegen het probleem van migratie aankijkt en het wil oplossen. Ik vind niet dat mensen die asiel willen aanvragen en staan aan te schuiven daar het slachtoffer moeten van zijn." Ze benadrukt dat de migratiecrisis moet opgelost worden. "Niemand heeft er baat bij om overspoeld te worden met mensen die je niet kan helpen."

  38. De Crem geeft exit glans

    Pieter De Crem verdwijnt straks uit de nationale politiek, maar geeft zijn exit nog wat glans met een onverwacht ministerschap.Beeld BELGA

    Twee weken geleden greep hij naast het Europese kopmanschap van CD&V. Nu wordt hij plotseling minister in de federale regering. Wie is Pieter De Crem, de man die de nationale politiek straks vaarwel zegt?

  39. Koning aanvaardt ontslag regering

    Koning Filip heeft het ontslag van de regering-Michel formeel aanvaard. Niets staat de premier nog in de weg om met een vernieuwde coalitie een doorstart te maken. De bevoegdheden van de N-VA-ministers worden ingenomen door de andere partijen. Zo worden onder meer de staatssecretarissen De Crem en De Backer minister.

  40. Francken: "Ze zijn nog niet van me af"

    Beeld Tine Schoemaker

    “Bij Open Vld en CD&V is tien jaar frustratie over de successen van de N-VA er plots uitgekomen.” Voormalig staatssecretaris Theo Francken zocht vanochtend steun bij zijn achterban om zijn ontslag te verwerken. “Ik ben ontgoocheld en trots.”

    “Amai hier is veel volk”, blaast een zichtbaar vermoeide Francken. “Ik heb drie weken moeten zwijgen. Het doet me veel deugd dat ik nu eens kan spreken. Jullie zullen dit wel merken.” Wat vooraf werd aangekondigd als een lezing over de inhoud van het VN-migratiepact, wordt in de praktijk het politiek testament van Theo Francken, ex-staatssecretaris van Asiel en Migratie.

  41. Ministerraad om 15 uur

    Premier Michel roept de eerste ministerraad van de vernieuwde regering Michel II om 15 uur samen. Zo staat niets hem nog in de weg om morgen naar Marrakech te trekken.

  42. Twitter bericht wordt geladen...

  43. 'Orangette-bleu'

    Twitter bericht wordt geladen...

  44. Van Grieken reikt N-VA de hand: "Als ze echt dingen willen veranderen, moeten ze beginnen samenwerken met ons"


    Beeld BELGA

    Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, meent dat N-VA en Vlaams Belang moeten samenwerken om echte verandering teweeg te brengen. "Communautair 0, het sociaal-economische een flop en qua migratie kunnen ze ook geen deuk in een pakje boter slagen. Echte verandering in dit land zal niet gebeuren via de traditionele machtspartijen, echte verandering verloopt via partijen als de onze. Als ze echt dingen willen veranderen, moeten ze beginnen samenwerken met ons."

    "Ik reik hen de hand. Stop onmiddellijk de coalitiegesprekken met de socialisten in Antwerpen. Met ons heb je een meerderheid. Als hij (Bart De Wever) echt een ander beleid wil, doet hij wat zijn kiezers willen en begint hij samen te werken met ons."

  45. Premier Michel bij koning om ontslag regering formeel aan te bieden

    Premier Charles Michel is intussen bij koning Filip aangekomen om er formeel het ontslag van zijn regering aan te bieden. Michel zal de koning eveneens de samenstelling van de vernieuwde regering voorstellen.

  46. Theo Francken: "Teleurgesteld"

    Ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zegt teleurgesteld te zijn over de gebeurtenissen. Dat zei hij in zijn thuishaven Lubbeek, waar hij deze voormiddag voor zijn achterban spreekt over het VN-migratiepact. Bij zijn entrée reageerde hij kort voor de tv-camera’s. “Mensen die mij kennen, weten dat ik graag mijn werk had afgemaakt. Ik heb vanmorgen lang met mijn vrouw gesproken.” Bij het binnenkomen van de zaal kreeg hij meteen applaus. De bevoegdheden van Francken verhuizen naar Maggie De Block (Open VLD), die in de vorige regering ook al deze portefeuille had.

    FranckenBeeld Tine Schoemaker
    FranckenBeeld Tine Schoemaker
    FranckenBeeld Tine Schoemaker
  47. Peeters: "N-VA trekt pas rode kaart wanneer match voorbij is"

    Vicepremier Kris Peeters (CD&V) spreekt tegen dat N-VA zaterdag nog een laatste poging heeft gedaan om de Zweedse coalitie te redden. N-VA-voorzitter Bart De Wever beweerde zaterdag voorgesteld te hebben dat ons land zich zou onthouden bij de stemming van het VN-migratiepact.

    Een onthouding zou al weken geleden zijn aangevoerd door Peter De Roover (N-VA), maar had volgens de vicepremier "geen impact meer". De Wever meet zich "een beetje een Calimero-houding" aan, vindt Peeters.

    N-VA heeft pas een rode kaart heeft getrokken "na de voetbalmatch was afgefloten en iedereen al in de kleedkamer zat", klinkt het nog.

  48. Herschikking posten: 'De Block krijgt Asiel en migratie'

    De bevoegdheden van de N-VA-ministers zijn zo goed als zeker verdeeld. Het is nog wachten op de officiële bevestiging, maar voorlopig lijkt het erop dat de kaarten als volgt op tafel liggen.

    • Binnenlandse Zaken (Jan Jambon): Pieter De Crem (CD&V)

    • Asiel en Migratie (Theo Francken): Maggie De Block (Open VLD)

    • Defensie (Sander Loones): Denis Ducarme (MR)

    • Financiën (Johan Van Overtveldt): Alexander De Croo (Open VLD)

    De Croo schuift de bevoegdheden Telecommunicatie en Administratieve Vereenvoudiging daarnaast door aan partijgenoot Philippe De Backer.

    Het is tot slot nog nog onzeker wie Gelijke Kansen van Zuhal Demir overneemt.

    Maggie De Block.Beeld BELGA
  49. Dossiervreter en rijzende ster van Open Vld, wie is kersvers minister Philippe De Backer?

    Door de herschikking van de bevoegdheden in de nieuwe minderheidsregering-Michel II mag Philippe De Backer (Open Vld) zich plotseling minister noemen. Een portret van de rijzende ster binnen Open Vld.

    Philippe De Backer.Beeld BAS BOGAERTS
  50. "Marrakech-coalitie is foute benaming"

    Het strenge maar humane asielbeleid zal worden voortgezet, zegt Open Vld-vicepremier Alexander De Croo in De Zevende Dag. Hij wil daarbij het beeld afschudden van de "Marrakech-coalitie", dat N-VA in de markt zet. "Niemand in deze regering wil een opengrenzenbeleid."

    De Croo geeft duidelijk aan dat Theo Francken als staatssecretaris het beleid van zijn voorganger Maggie De Block (Open Vld) verderzette. "Dat is het beleid dat we willen voortzetten", klinkt het, hintend dat De Block de bevoegdheid terug opneemt.

    Ook voor CD&V-vicepremier Kris Peeters is de "Marrakech-coalitie" een "onterechte benaming van wat we gaan doen".