© *

Beste studenten, enkele tips om gezond te ontbijten

Niet dat we kotstudenten nog tips hoeven te geven, want volgens een recente rondvraag blijkt dat ze gezonder ontbijten dan hun studiegenoten die nog thuis wonen. Maar toch slaat dertig procent het ontbijt in de week af en toe over. "Gezond ontbijten is ook goedkoop, dus eigenlijk een win-win voor studenten", zegt Loïc Van Impe, die met zijn 'Kotfood'- Facebookpagina een hit is op het internet. "Ik durf ook mijn ontbijt al eens overslaan, maar als ik ontbijt, doe ik het goed".

tib

Twee derde van de studenten ontbijt elke dag, maar uit een rondvraag van de Christelijke Mutualiteit blijkt dat slechts de helft van de studenten het ontbijt als een belangrijke maaltijd beschouwt. Daar zijn ze mis, zegt CM-voedingsdeskundige Ben De Wit: "Wie niet ontbijt, heeft sneller weer honger. Met een goed ontbijt vermindert de drang om te snoepen”.

Een hartig ontbijt bestaat volgens De Wit uit graanproducten, zoals bijvoorbeeld havermout of volkorenbrood, en vezels, zoals een stuk fruit. Opvallend: het zijn vooral kotstudenten die gezond ontbijten, want studenten die thuis wonen, grijpen sneller naar een boterham met zoet beleg. Voor wie zelfden of nooit ontbijt, heeft de CM nog een aantal tips:

- Zorg ervoor dat je ’s avonds niet te uitgebreid eet voor het slapengaan. Dat beperkt de eetlust bij het ontbijt.

- Als je ‘s morgens gehaast bent, bereid je ontbijt dan 's avonds al voor, of zet de wekker een beetje vroeger.

- Als je na het opstaan niet meteen zin hebt om te eten, drink dan eerst een glaasje water om je eetlust te stimuleren.

- Kies dingen die je lekker vindt

Ook Loïc Van Impe, die op zijn Facebookpagina studenten gezond en budgetvriendelijk leert koken, gelooft in een gezond ontbijt. "Havermout is heel voedzaam, je komt er lang mee toe en het is goedkoop. Ik hou zelf niet zo van het papperige van havermout in melk gekookt, dus ik roer de vlokken niet opgewarmd door yoghurt, dat is wat krokanter".

"Granola is een volgende stap, dat kan je makkelijk zelf maken. Gooi wat havermout op een bakplaat, voeg er wat noten, zaden en zonnebloempitten aan toe en maak zoet met wat honing of suiker. Dat mengsel laat je kort bakken in de oven. Als je geen oven hebt op kot, kan je hem in het weekend thuis maken. Ik maak zelf altijd een voorraad voor één of twee maanden en ik bewaar die in afgesloten potten".

"Ik eet ook graag wat fruit en volle yoghurt - al is magere ook prima. Als je wat budget hebt, zijn noten ook een goede bron van vetten". Dat vooral kotstudenten doorgaans gezond eten, verbaast Loïc niet echt: "Gezond eten op kot is eigenlijk niet zo duur, terwijl een koffiekoek vaak een euro kost - en je eet er al snel drie. Bovendien is gezond leven ook erg actueel, en het ontbijt is een makkelijk startpunt".

Kotstudenten ontbijten gezonder dan studenten die thuis wonen

Hoewel twee derde van de studenten elke dag ontbijt, blijkt uit het onderzoek dat slechts de helft het als een belangrijke maaltijd beschouwt. De meeste studenten ontbijten vooral uit gewoonte. Een derde van de studenten, vooral mannen, slaat het ontbijt soms over.

Nochtans is CM-voedingsdeskundige Ben De Wit formeel: “Met een stevig ontbijt doe je krachten op om de dag door te komen. Wie niet ontbijt, heeft sneller weer honger. Met een goed ontbijt vermindert de drang om te snoepen”.

Een goed ontbijt bestaat volgens De Wit uit graanproducten, zoals havermout en volkorenbrood, en vezels, zoals een stuk fruit. Kotstudenten scoren op dat vlak iets beter dan hun thuiswonende collega’s. De kotstudenten kiezen vaker voor havermout. Bovendien eet bijna de helft van hen elke ochtend fruit, bij niet-kotstudenten is dat iets meer dan een derde.

Om studenten ervan te overtuigen dat gezond ontbijten belangrijk is en niet tijdrovend hoeft te zijn, deelt CM met de actie Kok op Kot nog tot 25 oktober op verschillende campussen in Vlaanderen gezonde ontbijtpakketten uit. Studenten kunnen ook een app downloaden met kookideeën, of kunnen terecht op de Facebookpaginavoor tips en recepten.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer