De Block op Asiel & Migratie, De Crem doet Binnenlandse Zaken in Michel II

Maggie De Block (Open VLD), nu ook minister van Asiel & Migratie.© Eric Lalmand/belga

Pieter De Crem, van staatssecretaris naar minister. © Photo News

thumbnail: Maggie De Block (Open VLD), nu ook minister van Asiel & Migratie.
thumbnail: Pieter De Crem, van staatssecretaris naar minister.

Premier Michel is zondag langsgeweest bij de koning om het ontslag van de N-VA-ministers af te handelen. Zo vervelt de Zweedse regering-Michel I naar de oranje-blauwe (minderheids)regering-Michel II.

msn

Logisch gevolg van het ontslag van de N-VA-ministers is de promotie van staatssecretarissen Philippe De Backer (Open VLD) en Pieter De Crem (CD&V). Omdat de ministers evenredig verdeeld moeten zijn over de verschillende taalrollen worden zij minister. Uiteindelijk zal Michel II zes Nederlandstalige en zes Franstalige ministers tellen, de premier geldt als tweetalig.

Ook de portefeuilles schuiven dus. De Crem, die na de gemeenteraadsverkiezingen leek te kiezen voor een rustiger politiek traject als burgemeester, neemt nu de belangrijke post Binnenlandse Zaken over van Jan Jambon. Kris Peeters neemt Armoedebestrijding en Gelijke Kansen, de bevoegdheden van ex-staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA), erbij.

Sander Loones (N-VA), die pas in november overnam van collega Steven Vandeput, was een kort leven als minister van Defensie beschoren. Zijn taak schuift naar MR-vicepremier Didier Reynders.

De portefeuilles Financiën en Asiel & Migratie gaan naar Open VLD. Opvallend daar is dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block terug haar oude verantwoordelijkheid erbij neemt: Asiel en Migratie. Vicepremier Alexander De Croo neemt Financiën op en schuift Telecom en Administratieve Vereenvoudiging door naar Philippe De Backer, die nu al bevoegd is voor Sociale Fraude, Privacy en de Noordzee.

Michel: 'Ik ga doen wat ik beloofd heb: het parlement raadplegen'

Premier Michel in Marrakech.© rr

Minister Maggie De Block (Open VLD).© Bart Dewaele

N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys.© belga

© Belga

thumbnail: Premier Michel in Marrakech.
thumbnail: Minister Maggie De Block (Open VLD).
thumbnail: N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys.
thumbnail:

Charles Michel, nu premier van een minderheidsregering, vertegenwoordigt ons land vandaag op de VN-top in Marrakech. Hoe verloopt het verder? Wat roert er in de Wetstraat? Volg het hier.