Direct naar artikelinhoud
Nieuwe minister

Pieter De Crem, klepper van de CD&V-rechterzijde

Pieter De Crem.Beeld Joost De Bock

Twee weken geleden greep hij naast het Europese kopmanschap van CD&V. Nu wordt hij minister in de federale regering. Wie is Pieter De Crem, de man wiens aangekondigde vertrek uit de nationale politiek plotseling toch niet meer zo zeker is?

Eind november kondigde Pieter De Crem, staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, aan dat hij kapt met de nationale politiek. Hij zou aanblijven tot in mei 2019, maar zou daarna niet meer op de kieslijst staan. In ruil zou hij zich terugtrekken als burgemeester in het ‘Cremlin’, het gemeentehuis van Aalter dat zo werd omgedoopt omdat vader Jan en zoon Pieter De Crem er al meer dan vijftig jaar de politiek domineren.

Toen De Crem naast het Europese kopmanschap greep, leek hij stilletjes op weg naar de exit

De Crem was jarenlang minister van Defensie en schopte het nog tot vicepremier. Maar in de huidige regering-Michel kreeg hij slechts een bijrol als staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. Daar werd vaak schamper over gedaan. In 2015 vroeg N-VA-voorzitter Bart De Wever zich openlijk af “wat die man de hele dag deed”. Het verwijt luidde dat De Crem zich te veel bezighield met nutteloze luxereizen.

Rechterflank

Maar in de Wetstraat is De Crem nog steeds een klepper. Binnen zijn partij vertegenwoordigt hij de rechterflank, al kon hij die rol de voorbije jaren steeds minder opnemen. Toen hij eind november ook nog eens naast het Europese kopmanschap voor CD&V greep, bleek dat de druppel. Hij bedankte vriendelijk voor het Oost-Vlaamse lijsttrekkerschap en leek stilletjes op weg naar de exit.

Maar nu krijgt De Crem opnieuw de kans om zich te bewijzen. En wie weet: zichzelf te herlanceren? Voorlopig blijft het onduidelijk, maar de laatste optie is niet ondenkbaar.

Lees ook: Dossiervreter en rijzende ster van Open Vld, wie is kersvers minister Philippe De Backer?