ACV: "Niet eerlijk, niet evenwichtig, niet doelmatig en niet geloofwaardig"

De christelijke vakbond ACV zegt naar aanleiding van de begroting dat de regering geen werk maakt van een eerlijke fiscaliteit. De werknemers en steuntrekkers betalen het gelag, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans, en de regering vraagt geen eerlijke bijdrage van de grote vermogens.
Nicolas Lambert
ACV-voorzitter Leemans en secretaris-generaal Ska op de persconferentie.

Het ACV is niet te spreken over het recente begrotingswerk van de federale regering. ACV-voorzitter Marc Leemans noemde op een persconferentie het beleid van de regering "niet eerlijk, niet evenwichtig, niet doelmatig en niet geloofwaardig."  Volgens Leemans voert de regering een "rechtsbeleid, dat heel sterk luistert naar de vermogenden. De vermogenden bepalen de politieke keuzes, aldus Leemans, terwijl de werknemers "boven hun stand" aangesproken worden. 

ACV-voorzitter Marc Leemans vraagt dat iedereen in de samenleving op een correcte manier zou bijdragen aan het organiseren van die samenleving.

"Deze regering maakt geen werk van een eerlijke fiscaliteit", zo zei Leemans, "ook al staat in het regeerakkoord dat men een evenwichtige bijdrage gaat vragen van alle inkomens in de samenleving." Een meerwaardetaks - waar CD&V voorstander van was maar die er voorlopig niet komt - kan daar een onderdeel van zijn, aldus Leemans. Ook de hervorming van de vennootschapsbelasting is uit het begrotingsakkoord gehouden, maar voor Leemans mogen beide dossiers niet aan elkaar geworden.

Uiteindelijk vindt het ACV, zo zei hij, dat elke euro op dezelfde manier moet worden belast, of hij nu verdiend is door hard te werken, door gebouwen te verhuren, of door te speculeren.

"Braderiestrategie"

De vakbond hekelt de "braderiestrategie van een braderieregering". "We betalen allemaal zwaar de rekening. Daar staat een ontziebeleid tegenover", aldus Leemans, met "cadeau's" voor de vermogenden en werkgevers.

De bond geeft als voorbeeld van die braderie de maatregelen in de sociale zekerheid en bij de pensioenen. Zo haalde Marie-Hélène Ska, de Franstalige nummer twee van het ACV, de besparingen op de welvaartsenveloppe - de weerkerende financiële middelen voor de verhoging van de laagste uitkeringen - in 2017 en 2018 aan. "De regering houdt haar engagement uit het regeerakkoord niet. Zelfs dit kleine sociale element uit het regeerakkoord wordt ontmanteld", zo zei Ska.

Ook minister van Werk Kris Peeters (CD&V)  en het akkoord rond werkbaar werk en de flexibilisering van de arbeidsmarkt vinden geen genade in de ogen van de christelijke vakbond. "De ideeën van Kris Peeters hebben meer te maken met de flexibiliteit gevraagd door de werkgevers, dan met de verzuchtingen van de werknemers om hun werk langer te kunnen volhouden. Dit is een pure flexibiliseringsagenda."

Ook het luik rond de hervorming van de loonnorm - de onderhandelingsmarge voor loonsverhogingen waarover de sociale partners beslissen - valt niet in goede aarde. De verschillende aanpassingen vormen een afremming op het sociaal overleg, zo zei Ska. Zij sprak van een grote druk op jonge werknemers, omdat op loonvlak de evolutie de volgende jaren "quasi nul" zal zijn.

De christelijke bond bespreekt volgende week of er acties zullen komen. "We gaan daarover volgende week spreken. We hebben in het bestuur onze analyse gemaakt en naar onze organisaties opgestuurd, om na te denken over een mandaat voor reacties", zei Leemans. Reacties kunnen alle vormen aannemen, zo klonk het eerder vaag.

Meest gelezen