Direct naar artikelinhoud
verkiezingen VS

Republikeinse conventie ontaardt in geschreeuw

De Republikeinse conventie is vanavond in een schreeuwpartij ontaard. Verschillende gedelegeerden gilden door elkaar heen. Sommigen riepen op tot een hoofdelijke verkiezing over de kandidaat, andere schreeuwden 'Trump Trump Trump'. De uiteindelijke uitslag betekent dat gedelegeerden Trump moeten aanwijzen als de Republikeinse kandidaat.

Een groep Republikeinen die tegen het kandidaatstellen van Trump is, probeerde vandaag nog te veranderen hoe de partij de presidentskandidaat kiest. De dissidenten willen dat de gedelegeerden vrij zijn op een kandidaat naar keuze te stemmen, en niet op wie de meeste gebonden zijn door de uitslag van de voorverkiezingen: Donald Trump.

Twitter bericht wordt geladen...

Voor een stemming om de regels te veranderen hebben de anti-Trumpers genoeg handtekeningen nodig. De dissidenten lieten vandaag net na de opening weten dat ze die verzameld hebben, maar even later bleek dat er geen stemming komt. De Republikeinse partijleiding willen geen gedoe over de regels omdat ze op de conventie eenheid wil uitstralen.

Anti-Trumpers bij een optocht in Cleveland, voor het begin van de Republikeinse Conventie.

Dat beeld van eenheid mislukte toen honderden Trump-tegenstanders hun felgele petjes opzetten en het op een brullen zetten: 'Roll call, roll call', een oproep op een hoofdelijke stemmers. Die kwam er niet, en de anti-Trumpers gaven hun nederlaag toe door stampend naar de uitgangen te lopen.

Even daarvoor was de bijeenkomst in de stad Cleveland nog een gezapige bedoening. Na een paar minuten geschreeuw uit te zenden, zette het YouTube-kanaal van de conventie weer snel de muziek van een slaperig rockbandje uit.

Verrassing

De Amerikaanse presidentskandidaat liet al weten dat er vannacht een verrassingsoptreden komt op de Republikeinse conventie in Cleveland. Gewoonlijk komt de genomineerde pas op de laatste avond van de conventie op het podium, maar Trump wil vanavond zijn vrouw Melania introduceren.

De voorzitter van de Republikeinse partij Reince Priebus opende vandaag de conventie. Hij vroeg om een moment stilte voor de omgekomen politieagenten in de Verenigde Staten. "Ons land is in rouw bij zulke afschuwelijke moorden", aldus Priebus die daarmee verwees naar de gedode politieagenten in Dallas, en gisteren in Baton Rouge.

De Republikeinen wijzen deze week in een groots partijcongres in de staat Ohio hun kandidaat aan voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Van maandag tot en met donderdag verschijnen tientallen sprekers op het podium, onder wie veel Trump-gezinsleden. Donald Trump zelf is donderdagavond nogmaals aan de beurt nadat hij naar verwachting wordt gekozen als de genomineerde. 

Afwezig

Bij de opening van de conventie werd vandaag het Amerikaanse volkslied gezongen. Het thema is 'Make America Safe Again'. Daarna kregen in het middagprogramma minder bekende Republikeinen kort het woord. Onder hen waren veel vrouwen en minderheden. Behalve Melania Trump komen in het avondprogramma (nacht van maandag op dinsdag Belgische tijd) onder anderen de politici Rick Perry en Jeff Sessions aan het woord.

Op de sprekerslijst ontbreekt deze dagen een aantal prominente Republikeinen. Zowel voormalig presidentskandidaat John Kasich als gouverneur van South Carolina Nikki Haley zijn opvallend afwezig, maar ze lieten via een videoboodschap vandaag van zich horen. Kasich is ook de gouverneur van de staat Ohio waar de conventie wordt gehouden. Nadat hij uit de race voor het presidentschap stapte, heeft hij geen toenadering gezocht tot Trump. Trumps campagnemanager haalde vandaag hard uit naar Kasich. Hij zei dat de 'humeurige' gouverneur een 'gênante' beslissing heeft gemaakt door niet naar de conventie te komen.

Inmiddels zijn de eerste grotere protesten in Cleveland van start gegaaan. De demonstranten mogen niet dicht bij het congrescentrum komen waar de conventie wordt gehouden. Volgens de eerste berichten zijn de demonstraties vreedzaam. Vooraf werd gevreesd voor gewelddadig protest. Trump-rally's trokken de afgelopen maanden opgefokte voor- en tegenstanders van de omstreden kandidaat.