maandag 10 december 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Probleem 3

Rob Nullens en zijn vader: te veel is trop. Ook voor wat betreft werken als jobstudent. Dick Demey

Kinderbijslag

“Plots had ik te veel gewerkt”

PEERJobstudenten mogen 240 uren werken per kwartaal en hun recht op kinderbijslag behouden. Behalve in de zomer. Dan mogen ze zoveel werken als ze willen. Als jobstudent klopte Rob in de zomer 174 uren. In september vond hij vast werk. Toch moeten zijn ouders de kinderbijslag voor de gehele zomer terugbetalen.

WIE?

Naam: Rob Nullens (22, jobstudent)

Waar: Broekkantstraat, Peer

WAT?

De jonge Rob presteerde afgelopen zomer zoveel uren als jobstudent dat hij zijn kinderbijslag moest terugbetalen.

Rob zit zo met de gehele situatie verveeld dat hij zelf de kat de bel aanbindt. “Ik heb in juli en augustus een vakantiejob gehad in een winkel in het Waasland. Ik heb er 174 uren gewerkt”, vertelt Rob.

“Vanaf september kon ik een vast contract tekenen bij Hengelsport Lemmens in Diest, dus ietsje dichter bij huis. Mijn moeder liet dat aan het kinderbijslagfonds weten.”

“Ik heb daar 159,60 uren gewerkt. Eind september kreeg ik plots per brief de verwittiging dat ik in het derde kwartaal waarschijnlijk te veel ging werken als student. Maar omdat het al het einde van de maand was, en het kwartaal zo goed als voorbij, was het kwaad geschied. Ik kon mijn gewerkte uren niet meer tenietdoen.”

“Het verdict viel op 22 november in de brievenbus. Volgens mij heb ik verre van het maximaal aantal uren gewerkt, maar toch heb ik te veel gedaan. Mijn ouders moeten de kinderbijslag terugbetalen.”

“Ik vind dat de informatie, ten eerste, te laat wordt geleverd en, ten tweede, minstens onduidelijk of zelfs onjuist is. Telkens wordt verwezen naar het maximum aantal uren dat je als student mag kloppen. Wel, als student voldoe ik aan alle voorwaarden.”

“Ik heb de VDAB begin september meegedeeld dat ik aan een vaste job begon, en mijn moeder heeft dat gedaan bij het kinderbijslagfonds. Toen is ons niet gezegd dat ik niet te veel mocht werken.”

“Ik heb naar het kinderbijslagfonds gebeld, en daar zei men dat ik maar had moeten bellen. Maar ik kreeg de verwittiging van het fonds pas op 26 september! Hoe had ik, ook al had ik gebeld, dan nog kunnen ingrijpen?”

“Ik vind dat VDAB en kinderbijslagfonds beter naar de klant en naar elkaar moeten informeren, zodat studenten niet langer de dupe worden van deze miscommunicatie.”

Opgelost

“Ieder kind heeft onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag tot 18 jaar”, zegt kinderbijslagfonds Infino. “Vanaf 18 jaar kan het recht op kinderbijslag verder lopen als de jongere verder studeert. Elk jaar wordt daarom in september een schoolattest opgevraagd. Hierbij zit een informatiebrief.”

“In die brief staat dat een student in het eerste, tweede en vierde kwartaal tot 240 uur mag werken. In het derde kwartaal mag onbeperkt gewerkt worden, tenzij dit de laatste zomervakantie is na het beëindigen van de studies. Dan is de beperking van 240 uur immers weer wel van kracht. Er wordt geen rekening gehouden met het soort contract.”

“Op 17 september stuurden we onze vraag om het schoolattest en de informatiebrief. Pas toen vernamen wij dat Rob niet meer verder studeert. Daarom stuurden we op 26 september een brief waarin we lieten weten dat de kinderbijslag voor de maand september in beraad werd gehouden. Pas in november ontvingen we via de Kruispuntbank het effectief aantal uren dat Rob gewerkt heeft in het derde kwartaal : 333,60 uur. Te veel om in het huidige systeem recht te hebben op kinderbijslag.”

“De regelgeving is niet evident. Het spijt ons dat Rob telefonisch geen duidelijke uitleg heeft gekregen, maar dit signaal stelt ons in de gelegenheid om onze telefonische dienstverlening te optimaliseren.”

 Regeling voor jobstudenten vanaf 2019, eenvoudiger met Vlaams Groeipakket

Vanaf nieuwjaar maakt de federale kinderbijslag plaats voor het Vlaamse Groeipakket. Voor nieuwe kinderen komen er nieuwe regelingen en toelages.

Zowat 900.000 gezinnen met in totaal 1,6 miljoen kinderen krijgen vanaf februari 2019 voor het eerst de Vlaamse variant van de kinderbijslag op hun rekening gestort. Ze krijgen allemaal minimaal hetzelfde als vroeger.

Het Groeipakket gaat uit van het principe dat ‘elk kind gelijk is’. Elk kind van het gezin krijgt, ongeacht de leeftijd, hetzelfde bedrag.

Bij een geboorte of adoptie wordt een startbedrag van 1.122 euro uitgekeerd. Daarna wordt voor ieder kind, geboren vanaf 1 januari 2019, maandelijks een basisbedrag van 163,20 euro uitgekeerd.

Bovenop de bijslag komen nog extra’s, zoals de schoolbonus (vroeger schoolpremie). Daarnaast is er een sociale toeslag voor gezinnen met twee kinderen (geboren voor of na 01.01.2019) en een gezinsinkomen lager dan 30.984 euro. Dit grensbedrag wordt opgetrokken tot 61.200 euro voor gezinnen met drie kinderen, als minstens één kind geboren is na 01.01.2019.

Ouders die hun kind naar een Nederlandstalige, erkende kinderopvang of kleuterschool sturen krijgen een participatietoeslag. Ook de studiebeurzen voor het lager en secundair onderwijs worden in het Groeipakket geïntegreerd. De zorgtoeslagen voor wezen, pleegkinderen en kinderen met medische zorg blijven bestaan.

Jobstudenten

Voor studenten die bijverdienen komen er eenvoudigere regels. Vanaf 2019 mag een student 475 uur per jaar werken met een studentencontract. Met een gewoon contract mag hij maximum 80 uur per maand werken. Presteert hij in een maand meer uren, dan valt de kinderbijslag voor die maand weg.

OPROEP

Met de jaarlijkse Babyspecials van Het Belang van Limburg in aantocht wil ‘Voor U Opgelost’ binnenkort in een bijzondere aflevering extra aandacht besteden aan problemen van ouders met baby’s of jonge kinderen.

Heeft u als jonge ouder een probleem, een klacht of een vraag, dan kan u bij onze redactie terecht. ‘Voor U Opgelost’ probeert een gepast antwoord of de best mogelijke oplossing voor u te vinden. Laat het ons weten via vooruopgelost@hbvl.be.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws