Fabre blaast verloren wandtapijt Bosch nieuw leven in

Jan Fabre heeft een eigentijdse versie gemaakt van een verloren gegaan wandtapijt dat gebaseerd is op een werk van Jeroen Bosch. De tapisserie zal te zien zijn op de tentoonstelling "In de ban van Bosch: Pieter Bruegel, Thé Tjong-Khing, Jan Fabre en Gurt Swanenberg", die eind deze maand begint in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch.
Detail van het wandtapijt

In de loop van de zestiende eeuw werd in Brussel een serie van vijf wandtapijten vervaardigd die zich baseerden op schilderijen van Jeroen Bosch. Vier stuks bevinden zich in Spanje, een vijfde - "De olifant" - is ondertussen verloren geraakt, net als het oorspronkelijke schilderij.

Het tafereel is wel nog bekend door prenten en dus maakte Jan Fabre "een eigentijdse vertaling van het ontwerp van Bosch", zo staat te lezen in een persbericht. Het wandtapijt van 3 op 3,77 meter is op een hedendaagse manier geproduceerd in het TextielLab van het TextielMuseum.

Het werk is te zien in de tentoonstelling "In de ban van Bosch: Pieter Bruegel, Thé Tjong-Khing, Jan Fabre en Gurt Swanenberg", waarin vier generaties kunstenaars bijeen worden gebracht van wie het werk sterk is beïnvloed door Bosch. Met de tentoonstelling wil Den Bosch zijn beroemdste zoon herdenken, vijfhonderd jaar na zijn overlijden. 

Meest gelezen