© ISOPIX

Nieuwe minister De Backer over Michel II: “Dit staat los van Antwerpen waar we dit jaar nog landen”

Het is een tweede promotie in twee jaar tijd voor Philippe De Backer. De liberaal werd in 2016 in de federale regering binnengeloodst als staatssecretaris. Door de regeringswissel werd hij gisteren minister. “Jammer dat N-VA is weggelopen”, zegt hij. Tegelijk ziet hij geen problemen voor de verdere Antwerpse coalitiegesprekken. “Dit jaar nog landen, moet mogelijk zijn.”

Christoph Meeussen

De Backer groeide op in Kapellen en studeerde biotechnologie in Gent. Hij is al lang politiek actief en had in 2011 een eerste politiek mandaat als opvolger van Dirk Sterckx in het Europees Parlement. In mei 2016 werd hij federaal staatssecretaris, omdat Bart Tommelein op Vlaams niveau Annemie Turtelboom ging vervangen. De Backer werd bevoegd voor de Bestrijding van Sociale Fraude, Privacy en Noordzee. Nu N-VA uit de regering is vertrokken, krijgt hij er de bevoegdheden Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post bij (overgenomen van partijgenoot Alexander De Croo), evenals Administratieve Vereenvoudiging (overgenomen van voormalig staatssecretaris Theo Francken).

Hoe kijkt u terug op de afgelopen dagen en weken?

Philippe De Backer: Het is jammer dat N-VA is weggelopen, want we hebben heel goed kunnen samenwerken. Anderzijds is het nodig dat we verantwoordelijkheid nemen. Er ligt nog heel wat werk op de plank. In de eerste plaats denk ik aan socio-economische zaken zoals de taxshift, de arbeidsdeal. We moeten ook ondernemers verder ondersteunen en zorgen voor de koopkracht.”

Waar kunt u ook mee aan werken?

Naast het socio-economische moeten we ook op veiligheid sterk blijven inzetten. Vanuit mijn eigen bevoegdheden wil ik zien wat er op het vlak van cybercrime kan gebeuren. Een derde as is die van het klimaat en energie. Daar kan ik verder mee kijken naar de offshore windenergie, om mee de transitie te maken.

Gaan jullie geen sitting ducks zijn, met een minderheidscoalitie van slechts 52 van de 150 zetels?

Dit vraagt verantwoordelijkheid, maar die is er voor heel wat zaken. We hebben inderdaad te maken met de gele hesjes, de klimaatkwestie, maar in het parlement is daar wel de verantwoordelijkheidszin voor. Er moet ook over de budgetten worden beslist. Het is belangrijk dat daar stappen vooruit worden gezet.

Voor wat betreft mijn eigen departementen, zoals administratieve vereenvoudiging, moeten we absoluut verder de paperassen voor ondernemers verminderen en naar de dienstverlening van de overheid kijken. Daar kunnen meerdere partijen partner in zijn. Het is een evenwichtsoefening, maar ook een oefening in verantwoordelijkheid.

Er heeft al een eerste ministerraad plaatsgevonden. Wat is daar beslist?

Er is al een aantal zaken aan bod gekomen, zoals de evenwichtsdotatie (waarbij de overheid een bijpassing doet als de sociale zekerheid in het rood duikt, red.) en een kwestie over grensarbeid.

Zorgt het vertrek van N-VA uit de federale regering voor problemen in de stad Antwerpen, waar u met de socialisten praat met de N-VA voor een nieuwe coalitie?

Brussel is Brussel en Antwerpen is Antwerpen. Die zaken staan helemaal los van elkaar. De onderhandelingen gaan dan ook gewoon door. Ik heb nog geen onderhandeling gemist en we werken verder aan een sterk bestuursakkoord met liberale accenten. Dat zal de komende weken niet anders zijn. Straks (gisterenavond, red.) gaan we verder met onze voorbereiding om maandag weer overleg te hebben.

Tegen wanneer verwacht u witte rook? Dit jaar nog?

Dat moet mogelijk zijn.