Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Van BeraadGeslagen tot Mariah Carey: deze concerten mag u deze week niet missen

BeraadGeslagen maakte eerder dit jaar al indruk op Pukkelpop.Beeld Joris Casaer

U wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. BeraadGeslagen

Duizeldorp van BeraadGeslagen, de mallemolen van Lander Gyselinck (STUFF.) en Fulco Ottervanger (De Beren Gieren), is een debuutplaat die u niet onberoerd zal laten. Het is een flipperkast waarin stukjes Flying Lotus, Herbie Hancock en TLC in het rond vliegen. Ook wie BeraadGeslagen live meemaakt, begint spontaan te ijlen. Zo getuigt deze passage uit een verslag van onze recensent: “Hoe het klonk? Als de op hol geslagen muziek bij een pretparkattractie – de Efteling-elfjes on acid, zoiets. Of als een Mo’ Wax-groove die vanuit de nineties geteleporteerd was.”

Op 12/12 in Het Depot, Leuven, op 13/12 in De Warande, Turnhout, op 14/12 in De Werf, Brugge en op 16/12 in AB, Brussel.

2. Tsar B

“Ik luister naar álle muziek. Dat hoor je ook op deze plaat. Ik speel met een polyfonisch koor, baile funk, invloeden uit de jaren 90 en barok”, vertrouwde Justine Bourgeus, alias Tsar B, onze Chef Muziek toe. Maar er zit véél meer in de Antwerpse haar debuutplaat The Games I Played: r&b, ambient, pop, industrial. Klinkt als een kakofonie? Dat is het niet. Ga Tsar B checken, en we verzekeren u: uw heupen zullen u dankbaar zijn.

Lees hier ons interview met Tsar B.

Op 12/12 in De Centrale, Gent, op 20/12 in Het Depot, Leuven.

3. Shame

Schop in de rapen van de week: Shame komt de Ancienne Belgique binnenstebuiten keren, en wij adviseren u erbij te zijn. Het was het jaar van de terringherrie, en dat hebben we te danken aan punkers als Idles en Shame. Die laatste band is half postpunk, half hardcore en staat erom bekend live buitengewoon goed te zijn. We zagen hen in de Botanique, we zagen hen op Dour: tegen het eind van die shows stond onze neus op halfzeven en lagen onze organen waar ze niet thuishoren. Breng een helm mee!

Op 13/12 in AB, Brussel.

4. Tony Allen

Tony Allen was een van de architecten van de afrobeat. Fela Kuti adopteerde hem in zijn band Afro ’70 en vanaf dat punt leende de legendarische jazzdrummer zijn genialiteit uit aan ronkende namen als Damon Albarn en Jeff Mills. Met The Source keert Tony Allen na verschillende omzwervingen terug naar zijn jazzroots. In De Roma trakteert de Nigeriaan op een trip naar de wortels van de Afrikaanse jazz. Het type avontuur dat niet in de reisgids van pakweg Connections staat, quoi.

Op 13/12 in De Roma, Antwerpen.

5. MGMT

MGMT was lange tijd bezig aan een omgekeerde bergrit: begonnen aan de top, maar na het succes van hitsingles als ‘Kids’ lonkte de afgrond. Met recentste worp Little Dark Age bewijzen Andrew VanWyngarden en Ben Goldwasser echter dat de inspiratie niet volledig uitgeput is. Je herkent iets van Connan Mockasin, Tame Impala of Ariel Pink in MGMT 2.0. Het New Yorkse duo hangt gulzig aan de psychedelicakraan, en dat bevalt ons wel.

Lees hier ons interview met MGMT over de terugkeer van de band.

Op 11/12 in De Roma, Antwerpen.

6. Charlotte Gainsbourg

Wie de naam Gainsbourg hoort, denkt aan Serge. Maar er is ook nog Charlotte: dochter van, actrice, chanteuse. En in die laatste categorie hebben we de Française het liefst. Op haar laatste en beste soloalbum Rest waagt Gainsbourg zich aan melancholische synthpop die vorm kreeg met de hulp van producer SebastiAn, Guy-Manuel De Homem-Christo van Daft Punk en Paul McCartney. En nee, een indrukwekkend team staat niet garant voor een uitstekende plaat. Al is dat hier wel het geval. Aan te stippen!

Op 14/12 in De Roma, Antwerpen en op 15/12 in AB, Brussel.

7. Blanche

“Wat doet Blanche in deze lijst?”, lezen wij af in uw frons. We begrijpen het onbegrip, maar: in het post-songfestival-tijdperk heeft de Brusselse chanteuse met ‘Moment’, ‘Soon’ en ‘Wrong Turn’ getoond dat er een Lorde in haar schuilt. In de Brusselse Botanique en Trix krijgt Blanche de kans om te bewijzen dat ze ook op het podium méér is dan de eendagsvlieg die met ‘City Lights’ een niet zo bescheiden hit scoorde. En eerlijk waar: wij geloven van wel.

Op 13/12 in Trix, Antwerpen en op 16/12 in Botanique, Brussel.

8. Babylon Bar

“Babylon Bar is een kolkende arena voor hybride live acts zonder grenzen: opzwepende Maghreb-beats of kosmisch afrofuturisme gaan hand in hand met experiment, improvisatie en club culture”, aldus het promopraatje van kunstencentrum STUK in Leuven. Klinkt ons als Chinees in de oren, en toch zijn wij benieuwd naar de passage van “de sjeiks van het Noord-Afrikaanse futurisme” Ammar 808. De opkomende Belgische producer Susobrino zorgt voor muziek voor, tussen en na de optredens. Ook het uitchecken waard!

Op 13/12 in STUK, Leuven.

9. Mariah Carey

Wie Mariah Carey zegt, denkt aan Die Ene Kersthit. Ze buit het succes van ‘All I Want For Christmas Is You’ dezer dagen uit met een Europese tournee die in het teken staat van haar kerstliederen. In Vorst Nationaal speelt de Amerikaanse popster een greatest hits. Je kan daar sceptisch over zijn, of vertrouwen op de lovende recensies die ze kreeg van The Guardian, The Daily Telegraph en The Independent. “A festive extravaganza”, kopte die laatste krant. We zullen het maar geloven, toch?

Op 14/12 in Vorst Nationaal, Brussel.

10. Pan Daijing

Pan Daijing is geboren in Guiyang, China, maar opereert tegenwoordig vanuit Berlijn. Daar knutselt ze sacrale, aardedonkere soundscapes in mekaar die we voor het gemak klasseren onder gothic noise. Pan Daijing wordt her en der naar voren geschoven als een van de in het oog te houden figuren van de hedendaagse avant-garde. Vanavond speelt de Koningin van Onderland in Bozar. Voor wie graag tegen de stroom in zwemt.

Op 10/12 in Bozar, Brussel.