© BELGA

Christelijke vakbond sabelt begroting neer: “Niet eerlijk, niet evenwichtig en niet geloofwaardig”

De christelijke vakbond heeft de begroting van de federale regering neergesabeld. “Dit beleid is niet eerlijk, niet evenwichtig, niet doelmatig en niet geloofwaardig”, zei voorzitter Marc Leemans dinsdag. De bond bespreekt volgende week of er acties zullen komen.

De christelijke vakbond presenteerde de analyse van het begrotingsakkoord van afgelopen weekend. Volgens de bond is het een “rechts beleid, dat heel sterk luistert naar de vermogenden”, aldus voorzitter Leemans. “De vermogenden bepalen de politieke keuzes.” Volgens hem worden de werknemers “boven hun stand aangesproken”.

De vakbond hekelt de “braderiestrategie van een braderieregering”. Bijvoorbeeld de werknemers of mensen met een sociale uitkering betalen de factuur. “We betalen allemaal zwaar de rekening. Daar staat een ontziebeleid tegenover”, aldus Leemans, met “cadeau’s” voor de vermogenden en werkgevers. Twee maten en twee gewichten, luidde het.

Braderiemaatregelen

De bond ontwaart die braderie bijvoorbeeld bij de maatregelen in de sociale zekerheid en bij de pensioenen. Zo haalde Marie-Hélène Ska, de Franstalige nummer twee van het ACV, de besparingen op de welvaartsenveloppe - de weerkerende financiële middelen voor de verhoging van de laagste uitkeringen - in 2017 en 2018 aan. “De regering houdt haar engagement uit het regeerakkoord niet. Zelfs dit kleine sociale element uit het regeerakkoord wordt ontmanteld”, dixit Ska.

Wie op 60 jaar op ‘SWT’ gaat (het vroegere brugpensioen) zou volgens het ACV bijvoorbeeld op termijn in doorsnee circa 80 euro per maand minder pensioen krijgen. Anderzijds gaat er volgens de bond wel geld naar de hogere pensioenen, door de daling met een kwart van de solidariteitsbijdrage voor pensioenen boven de 2.267 euro.

Quasi nul

Ook minister van Werk Kris Peeters en het akkoord rond werkbaar werk en de flexibilisering van de arbeidsmarkt konden op weinig christelijke vakbondsgenade rekenen. “De ideeën van Kris Peeters hebben meer te maken met de flexibiliteit gevraagd door de werkgevers, dan met de verzuchtingen van de werknemers om hun werk langer te kunnen volhouden. Dit is een pure flexibiliseringsagenda.”

En dan is er de hervorming van de loonnorm - zeg maar de onderhandelingsmarge voor loonsverhogingen waarover de sociale partners beslissen. De verschillende aanpassingen vormen een afremming op het sociaal overleg, aldus Ska. Zij sprak van een grote druk op jonge werknemers, omdat op loonvlak de evolutie de volgende jaren “quasi nul” zal zijn.

De verlaging van het minimumloon voor jongeren (-21) betekent volgens het ACV dan weer dat een jongere met het minimumloon 276 euro bruto per maand minder krijgt of 149 euro netto.

Nieuwe stakingen?

Ook de rechtvaardige fiscaliteit kreeg een onvoldoende nu de hervorming van de vennootschapsbelasting en de meerwaardeheffing uit het begrotingsakkoord gehouden werden. Voor Leemans mogen beide dossiers niet gekoppeld worden. De vraag naar een rechtvaardige fiscaliteit zal volgens de voorzitter niet van de agenda verdwijnen. “Elke euro moet gelijk behandeld worden.”

Komen er dan nieuwe acties of stakingen? “We gaan daarover volgende week spreken. We hebben in het bestuur onze analyse gemaakt en onze organisaties zijn opgestuurd om na te denken over een mandaat voor reacties”, zei Leemans. Reacties kunnen alle vormen aannemen, klonk het vaag.

En dan is er nog Arco. De komende weken en maanden wil de regering beslissingen nemen in het dossier, zodat de vergoeding voor de coöperanten operationeel zou zijn in 2017. Voor Leemans gaat het om niet meer dan de herhaling van één zin uit het regeerakkoord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer