Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Studentenclub Reuzegom gebruikte al jaren vissaus tijdens dopen

De bewuste blokhut waar de doop plaats vond.Beeld RV

De studentenclub Reuzegom gebruikt al jaren vissaus bij haar dopen. Dat blijkt uit het onderzoek naar de dood van Sanda D. (20). Vorige week ging het helemaal fout.

en

Stilaan wordt duidelijk wat zich vorige week bij de doop van de studentclub Reuzegom precies heeft afgespeeld. De drie schachten die wilden toetreden tot de club kregen elk een emmer water over zich en werden in een put in een bos gezet. Zes uur aan een stuk. De doopmeesters vierden ondertussen feest in een chalet, maar kwamen af en toe naar buiten om een van de schachten uit de put te halen en te straffen: levende visjes doorslikken, een rauw ei eten, pikante pepers naar binnen spelen. Tot slot moesten ze de hele brij doorspoelen met vissaus, Een ritueel dat al jaren vaste prik was tijdens de studentendopen van Reuzegom.

De twee andere schachten morsten met de saus, zodat ze niet het volledige goedje moesten opdrinken. Sanda D. slikte wél alle vissaus door.

Lees ook

De duistere studentenclub waar een doop fataal werd: “Het enige doel was zuipen”

Seniorenkonvent Leuven reageert: “Erkenning studentenclub Reuzegom wordt ingetrokken”

Volgens onze bronnen was een van de aanwezige Reuzegom-leden een student geneeskunde. Hij zou het geweest zijn die zag dat de jongen er slecht aan toe was en aan de alarmbel trok. Uit de verhoren blijkt dat dan meteen beslist is de doop stop te zetten en met het slachtoffer naar het ziekenhuis te rijden. Daar is hij vrijdag overleden.

Gisteren zijn de twee andere schachten ondervraagd en de voorbije dagen voelde het gerecht ook al een vijftiental leden van Reuzegom aan de tand. Tegen hen loopt een onderzoek voor onvrijwillige doodslag. De grote moeilijkheid wordt het aanduiden van de individuele verantwoordelijkheid.

Magistraten

Reuzegom stond te boek als een club met een elitair karakter, voor studenten uit gegoede families. Dat maakt dat onder de verdachten heel wat kinderen van magistraten zitten, waardoor de vrees bestaat dat dat het onderzoek weleens zou kunnen beïnvloeden.