Vertrouwensstemming is "grondwettelijke gewoonte", zegt juridische dienst van Kamer

door
Belga
Leestijd 2 min.

Hoewel ze juridisch niet afdwingbaar is, bestaat er een "grondwettelijke gewoonte" dat een regering ook na een wijziging van haar samenstelling met een regeringsverklaring of -mededeling komt, waarna een debat en vertrouwensstemming volgen. Dat staat in een advies van de juridische diensten van de Kamer, dat er kwam op vraag van de groene fractie. De conferentie van voorzitters van de Kamer komt vanmiddag bijeen om zich te buigen over het gewijzigde politieke landschap, na het vertrek van N-VA uit de federale regering. Daarbij rijst de vraag of de herschikte regering-Michel het vertrouwen van de Kamer moet vragen. Verschillende oppositiepartijen zijn die mening alvast toegedaan. Binnen het nieuwe minderheidskabinet vindt men daarentegen van niet.

De juridische diensten van de Kamer geven in een advies, dat vandaag bekend raakte, aan dat de vertrouwensstemming niet juridisch afdwingbaar, maar wel een "grondwettelijke gewoonte" is wanneer de regering haar programma of haar samenstelling wijzigt.

In de praktijk vond volgens het advies altijd een vertrouwensstemming plaats wanneer de wijziging in de samenstelling van de regering, niet enkel beperkt was tot de vervanging van afzonderlijke ministers, en de vervanging van die aard was dat twijfel kon ontstaan over de vraag of de regering nog wel het vertrouwen van de Kamer genoot. Dat was het geval in 1980 toen het FDF de regering verliet en in 1991 na het ontslag van de twee VU-ministers.

Zelf start de premier gesprekken met de fracties over de manier van werken tijdens de komende weken en maanden.

bron: Belga