Direct naar artikelinhoud
Politiek

Kamer debatteert morgen met premier Michel, onduidelijk of er vertrouwensstemming komt

Beeld van premier Charles Michel (MR) tijdens de plenaire vergadering afgelopen week.Beeld Tim Dirven

De Kamer organiseert morgen een debat over de politieke situatie met premier Charles Michel (MR). Dat is deze middag overeengekomen tijdens de conferentie van de voorzitters. Of er een vertrouwensstemming zal komen, zoals verschillende oppositiepartijen vragen, is nog onduidelijk. Eerder vandaag bleek dat de juridische dienst van de Kamer zo’n stemming wel als “grondwettelijke gewoonte” beschouwd.

Tijdens het debat zullen parlementsleden vragen kunnen stellen aan de premier over de nieuwe samenstelling van de regering. Sinds de N-VA uit de regering stapte en Michel voort moet met een minderheidsregering van blauw en oranje, heerst er immers veel onduidelijkheid.

Of er een vertrouwensstemming komt, is dus nog niet zeker. Maar als die er komt zou die ten vroegste voor volgende week dinsdag zijn. Dat laat Groen-fractieleider Kristof Calvo weten via Twitter.

Vandaag startte de premier gesprekken met de verschillende fracties over de huidige politieke situatie. Hij wil daarbij “alle democratische partijen consulteren”. “Hij wil een kwaliteitsvolle dialoog in het belang van de stabiliteit en continuïteit”, zo is in de entourage van de premier te horen.

Twitter bericht wordt geladen...

Verschillende oppositiepartijen vinden alvast dat er zo’n stemming moet komen. Een juridisch advies van de diensten van de Kamer lijkt hen ook gelijk te geven. Hoewel ze juridisch niet afdwingbaar is, bestaat er volgens die nota een “grondwettelijke gewoonte” dat een regering ook na een wijziging van haar samenstelling met een regeringsverklaring of -mededeling komt, waarna een debat en vertrouwensstemming volgen. Het advies kwam er op vraag van de groene fractie.

In de praktijk vond volgens het advies altijd een vertrouwensstemming plaats wanneer de wijziging in de samenstelling van de regering niet enkel beperkt was tot de vervanging van afzonderlijke ministers. Of wanneer de vervanging ervoor kon zorgen dat er twijfel rees of de regering nog wel het vertrouwen van de Kamer genoot. Dat was het geval in 1980 toen het FDF de regering verliet en in 1991 na het ontslag van de twee VU-ministers.

N-VA-fractieleider Peter De Roover deelde het nieuws ook op Twitter: “Regering Michel II is een nieuwe regering en geen gewone voortzetting”, klinkt het. “CD&V-vicepremier Kris Peeter beweert dat het niet gaat om een nieuwe regering en dat er geen vertrouwensstemming nodig is. Die stelling wordt nu tegengesproken in deze nota. Die nota laat niet veel ruimte aan de regering”, aldus De Roover aan persagentschap Belga. Eerder had ook N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever gevraagd om een vertrouwensstemming.

Twitter bericht wordt geladen...

Afgelopen middag kwam daarom de conferentie van voorzitters van de Kamer bijeen om zich te buigen over het gewijzigde politieke landschap. Intussen blijft premier Michel gesprekken voeren met de verschillende fracties in de Kamer. Enkel Vlaams Belang, PVDA/PTB en PP zullen niet worden geconsulteerd. De consultaties zullen ook morgen nog doorlopen.