BELGA
Volledig scherm
© BELGA

“Vertrouwensstemming niet verplicht, maar wel grondwettelijke gewoonte”

Hoewel ze juridisch niet afdwingbaar is, bestaat er een "grondwettelijke gewoonte" dat een regering ook na een wijziging van haar samenstelling met een regeringsverklaring of -mededeling komt, waarna een debat en vertrouwensstemming volgen. Dat staat in een advies van de juridische diensten van de Kamer, dat er kwam op vraag van de groene fractie.

10 reacties

  • lieve vanderstraeten

    5 jaar geleden
    het is alleen verplicht als het hun uitkomt., waar is de democratie naartoe.
  • Herman Janssens

    5 jaar geleden
    Wat is er niet democratisch aan het VB? Niemand kan daarop antwoorden. Maar de term democratische partij wordt wel te pas en te onpas gebruikt, net zoals de termen discriminatie en racisme.
  • Filip Vanlaeken

    5 jaar geleden
    "Democratische partijen" zijn partijen waarop de kiezers gestemd hebben. Wat een arrogantie van die putschist. Afstraffen die boel, laat maar komen die verkiezingen. En wat BDW betreft: waarom ontslag nemen en geen motie van wantrouwen indienen ? Dan steun je Marrakech in daad. Ook afstraffen dus !
  • Gerrit Goossens

    5 jaar geleden
    Ze willen dat de chaos stopt? Laat dan Michel tot in april verder doen zonder vertrouwensstemming. Dan moet hij voor elk ontwerp bondgenoten vinden in de oppositie en hebben ze hem dus in hun macht: heel democratisch, veel democratischer dan een meerderheid waarin iedereen uit partijtucht pro stemt. Het alternatief: verkiezingen in februari en opnieuw in mei, dat zal pas chaos zijn. Dat Groen en sp.a daarover maar eens nadenken.
  • Marc Baeyens

    5 jaar geleden
    Heel simpel : Geen stemming betekend voor de regering ook geen vertrouwen van het parlement.