Parket verzwaart aanklacht in onderzoek naar studentenclub Reuzegom

© rr

De dood van Sanda D. na een studentendoop wordt nu ook een onderzoek naar ‘onterende behandeling’, zegt het parket. Eerder was er enkel sprake van toediening van schadelijke stoffen, en onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.

mg

De verzwaring van de aanklacht is het gevolg van extra speurwerk naar de precieze omstandigheden van de studentendoop van de club Reuzegom. De politie heeft de twee andere slachtoffers, een 19-jarige uit Hove en een 20-jarige uit Zandhoven, opnieuw verhoord en daar kwamen nieuwe elementen naar boven. Op basis van die verklaringen moet het onderzoek volgens het parket worden uitgebreid met de kwalificatie ‘onterende behandeling’.

De situatie duurde urenlang en het parket meent dat er sprake is van strafbare feiten tegenover de twee andere slachtoffers. In totaal werden drie jongens op de proef gesteld tijdens de studentendoop. Sanda D. is de enige die overleed, de twee andere jongens mochten na een opname in het ziekenhuis naar huis.

Op dit ogenblik wordt niemand in verdenking gesteld. Het autopsieverslag is pas volledig als er een resultaat is van het toxicologisch onderzoek, en dat kan nog enkele weken duren.

De studentenclub heeft zichzelf eerder vandaag ontbonden. Zaterdag was de erkenning van Reuzegom al ingetrokken. Alle andere studentenclubs die wel nog deel uitmaken van het Seniorenkonvent, hebben dinsdag een aangescherpt (doop)charter van de KU Leuven ondertekend.

Niet onbesproken

Reuzegom was een kleine, elitaire studentenvereniging in Leuven die gericht was op studenten uit het Antwerpse. De club was niet onbesproken. Hij kwam onder meer in opspraak in 2013, nadat Gaia een filmpje had verspreid waarop te zien is hoe enkele jongeren een biggetje doodschoten. Ook ontving Gaia een klacht omdat nieuwe Reuzegom-leden een semester lang voor een konijn moesten zorgen om het nadien eigenhandig te slachten en op te eten.

Reuzegom werd in 1946 opgericht door onder meer de politicus en advocaat Hugo Schiltz (1927-2006), in de jaren 70 en 80 de voorman van de toenmalige Volksunie.