Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

‘Kapitein Onderbroek’ pakt uit met precies het soort onnozele scenario’s waar mijn jonge én volwassen ik van smullen

Kapitein Onderbroek.Beeld RV

In DM ZAPT zet de cultredactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Sasha Van der Speeten over de kinderserie Kapitein Onderbroek.

Met de vrieskou voor de deur wordt het straks weer een uitdaging om mijn dochtertjes van de verveling weg te houden. Ja, we hebben een slee maar heeft u de voorbije vijf jaar langdurige sneeuwval in België gezien? Hoe dan ook gaan de uren die die twee zelfverklaarde ladies niet met lezen, tekenen of Lego opvullen onverrichterzake naar Netflix, Cartoon Network of Ketnet. Ze blijven godzijdank uit vrije wil weg van de zuurstokroze drab op Nickelodeon. Met Studio 100 hebben ze niks. Halleluja.

Aangezien hun favoriete televisieseries het op dit moment laten afweten – seizoen 2 van Lemony Snicket is verteerd, het weergaloze Adventure Time legde er dit jaar het bijltje bij neer – zoekt bovengetekende graag mee naar nieuwe tv-drugs. Je ziet het meteen wanneer ze de juiste fix te pakken hebben. Hun pupillen vergroten tot zwarte knikkers van het type waar Puss In Boots alleen maar van kan dromen. Hun binnenpretjes ontsnappen in de vorm van zacht onderdrukt gegiechel. De oudste laat nu en dan een malle Hollandse uitdrukking over de lippen varen (“Nou moe!” “Hartstikke leuk!”). Dat heb je met die bovenmoerdijkse dubbing.

In de serie doemen flatulentiegrappen, sadistische turnleraars en bloeddorstige huiswerkmonsters op

ADHD

Ons nieuwste narcoticum heet De heldenverhalen van Kapitein Onderbroek, een animatieserie op Netflix gebaseerd op de maffe kinderboeken van Dav Pilkey. Dreamworks goot Pilkeys infantiele waanzin vorig jaar in een dolkomische film: Captain Underpants. Ook de serie is niet gespeend van hyperkinetische ADHD-personages en flatulentiegrappen. Er doemen sadistische turnleraars en bloeddorstige huiswerkmonsters in op. Hoofdpersonages George en Harold zijn bovendien twee ettertjes die je onder geen beding op een verjaardagsfeestje uitnodigt. En die hun overwerkte schooldirecteur te pas en te onpas met een hypnosering transformeren in de schlemielige superheld Kapitein Onderbroek.

Onnozel? Jazeker. Maar laat de reeks nu uitpakken met precies het soort onnozele scenario’s waar mijn jonge én volwassen ik van smullen. Vol surrealistische geintjes die Monty Python en Ren & Stimpy ademen: fantasierijke gekkigheden waar de kinderzieltjes mijner prinsesjes zonder twijfel van gaan gloeien. Dat wordt straks weer een heftige cold turkey.

Nu te zien op Netflix.