Direct naar artikelinhoud
Afrika-conferentie

Reist Michel volgende week naar Oostenrijk voor migratietop of niet?

Charles Michel (MR).Beeld AFP

Een migratietop in Wenen volgende week wordt geboycot door de West-Europese regeringsleiders. Premier Michel moet nog een beslissing nemen. 

Komende dinsdag organiseert Oostenrijk, momenteel de voorzitter van de Europese Unie, een conferentie rond migratie vanuit Afrika. Maar bijna alle West-Europese regeringsleiders sturen hun kat. Onder meer Frans president Emmanuel Macron en Duits bondskanselier Angela Merkel passen voor de trip naar Wenen, uit onvrede over het Oostenrijkse verzet tegen het VN-migratiepact. Dit meldt Politico

Een hooggeplaatste EU-diplomaat vertelt aan de nieuwswebsite dat Oostenrijk verantwoordelijk geacht wordt voor de nee-stemmen in Midden- en Oost-Europa tegen het VN-migratiepact en de regeringscrisissen in België, Slovakije en Estland.

Opmerkelijk: volgens Politico zal de Belgische premier, Charles Michel, wel aanwezig zijn op de conferentie. Als enige regeringsleider uit West-Europa. Het kabinet-Michel laat echter weten dat die informatie niet klopt. “We hebben nog geen beslissing genomen”, luidt het. “Het is nog niet uitgemaakt of we naar Wenen gaan of niet.” Meer wil men voorlopig niet kwijt. De kans dat Michel dinsdag naar Oostenrijk afzakt, lijkt eerder klein aangezien hij de komende dagen wellicht voorgang geeft aan het overeind houden van zijn minderheidskabinet Michel II.

‘Het is nog niet uitgemaakt of we naar Wenen gaan of niet’
Kabinet-Michel