Boeren opnieuw geteisterd: eerst noodweer en nu everzwijnen

Nadat eerst een groot deel van hun oogst vernield is door het aanhoudende regenweer, worden de boeren in Ravels nu geteisterd door everzwijnen.

Eddy Meulemans

“Van iemand die niet al te snugger is, wordt wel eens gezegd dat hij zo dom is als een varken”, zegt melkveehouder Leo Beyens uit Ravels-Eel. “Maar die uitdrukking zouden ze beter veranderen, want varkens zijn echt wel slim, zo heb ik zelf ondervonden.”

Een mooi voorbeeld van de intelligentie van de knorrende viervoeters is een maïsveld in de buurt van het Gewestbos van Ravels. “Op de laagste delen van het veld stak de maïs maar juist boven de grond uit door de overvloedige regen in het voorjaar”, zegt de Ravelse landbouwer. “Op de hoger gelegen stukken stonden er wel overal mooi volgroeide maïsstengels, twee tot drie meter hoog. Maar die zijn nu allemaal omgelegd en opgegeten door de everzwijnen. Zo zijn hier op één nacht duizenden kilo's rijpe gewassen verloren gegaan.”

Samen met zijn collega's pleit hij daarom voor een noodplan, waarbij de bestrijding van de 'wilde varkens' fors wordt opgedreven.

Lees het hele verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER