Gent deelt 1,35 miljoen euro uit (onder mensen met goede ideeën)

© Sebastian Steveniers

Wat zou u doen met 100.000 euro? Elke Gentenaar, elke wijk en elke organisatie in de stad kan vanaf volgende week een voorstel doen om stuk van de Gentse stadskas aan te spenderen. Het stadsbestuur deelt 1,35 miljoen euro uit via een burgerbudget. De Gentenaars mogen zelf stemmen over de beste ideeën.

Bert Staes

Een project om ouderen langer thuis te laten wonen, twee jeugdverenigingen, een plek voor huiswerkbegeleiding en het fietsvriendelijker maken van enkele straten. Daaraan spendeerden de Antwerpenaars afgelopen weekend de grootste stukken van hun burgerbegroting. Antwerpenaars mogen elk jaar beslissen hoe een miljoen euro van hun stadsbudget wordt gespendeerd.

Het is een populaire manier om inspraak en betrokkenheid te creë­ren, en die wordt nu ook in Gent gekopieerd. Op 26 oktober worden de inschrijvingen geopend voor het eerste Gentse burger­budget. Elke inwoner, organisatie of wijk van de stad kan een idee voorstellen, zolang dat “een uitdaging in de straat, buurt of wijk helpt aan te pakken”. Tegen fe­brua­ri moeten alle ideeën binnen zijn.

Burgemeester Daniël Termont (SP.A) steekt 1,35 miljoen euro in het eerste burgerbudget. Dat geld wordt gespreid over de stad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen