Beneluxtop afgelast - de premier werkt verder

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Beneluxtop die deze morgen gepland stond in aanloop naar de Europese top is afgelast vanwege de politieke situatie in België. Premier Charles Michel werkt intussen "stevig" verder, klinkt het in zijn omgeving. Michel had de voorbije dagen gesprekken met verschillende fracties in het parlement. Zijn minderheidsregering heeft de steun nodig van andere partijen om verschillende wetsontwerpen door het parlement te krijgen.

De Kamer keurde gisteren een ordemotie van de oppositie goed die de premier voorstelt om uiterlijk dinsdag met een regeerprogramma te komen en het vertrouwen van de Kamer te vragen. Aan regeringszijde is men niet zo blij met die gang van zaken. Binnen de Conferentie van Voorzitters in de Kamer hadden alle partijen immers enkel een gedachtewisseling afgesproken die gisteren plaatsvond. Er was ook afgesproken dat er volgende week dinsdag interpellaties komen, waaraan de oppositie mogelijk een motie van wantrouwen kan koppelen. De oranje-blauwe coalitie meent dat die afspraken geschonden zijn door alsnog een ordemotie te stemmen.

Vraag is of er nog gesprekken zijn met de parlementaire fracties. Michel had eigenlijk voor gisteravond een gesprek gepland met DéFI-voorzitter Olivier Maingain. Door de late kamerzitting kon die echter niet doorgaan. MR-fractieleider David Clarinval zei gisteren dat de premier misschien een tweede overlegronde zou plannen, maar ook dat is voorlopig nog niet duidelijk.

De premier neemt in elk geval deze namiddag en morgen deel aan de Europese top.

bron: Belga