© ZB

Stakingsbereidheid ook groot in Limburgse bedrijven

Vandaag organiseert het gemeenschappelijk vakbondsfront een nationale actiedag tegen het eindeloopbaanbeleid van de regering (pensioenen, SWT, landingsbanen). Uit een rondvraag van onze redactie blijkt dat de stakingsbereidheid zeer groot is. De openbare diensten zijn minder getroffen dit keer, maar bij veel grote Limburgse bedrijven is de productie ernstig verstoord.

hvv | zb | bb

LEES OOK. VKW Limburg vindt acties onverantwoord: “Vakbonden profileren zich op kap van werkgevers”

Mobiliteit

De Lijn verwacht vrijdag veel hinder. In Limburg zijn vanmorgen 2 op 3 chauffeurs uitgereden. Op de meeste lijnen vallen echter ritten weg. De hinder is voelbaar op de streeklijnen in de hele provincie. Ook op de stadslijnen van Hasselt, Genk en in mindere mate ook Tongeren en Sint-Truiden rijden beduidend minder bussen dan op een gewone vrijdag. Bij de belbussen kunnen niet alle gereserveerde ritten gereden worden. Dat is bijvoorbeeld het geval in Lommel en Sint-Truiden. De Lijnwinkels van Hasselt en Genk blijven dicht en de mobiele Lijnwinkel staat vandaag niet in Sint-Truiden.

In de rest van Vlaanderen is er op het net van De Lijn de grootste impact op de stadsnetten van Antwerpen en Gent en in Vlaams Brabant. Het is mogelijk dat er minder trams zullen rijden naar het Sportpaleis, waar Dimitri Vegas & Like Mike vrijdagavond optreden. Het Sportpaleis raadt aan om, indien mogelijk, ander vervoer te overwegen, zoals de fiets. De Lijn raadt aan vanaf vrijdagochtend de website te consulteren.

De spoorwegen verwachten geen al te grote problemen. “We hebben geen stakingsaanzegging binnengekregen”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. “Maar het kan natuurlijk altijd dat hier en daar mensen gaan meestappen in de betoging. Sinds begin dit jaar kunnen wij een alternatieve dienstregeling voor het spoor uitwerken. Maar dat is momenteel nog niet nodig.”

Op Brussels Airport verloopt voorlopig alles vlot. Er zijn geen problemen bij de check-in, het afleveren van de bagage of de controles. “Alles verloopt normaal en is onder controle”, aldus een woordvoerster. In het kader van de actiedag hadden de vakbonden de werknemers van de bagageafhandelaars opgeroepen, deel te nemen aan de staking. De socialistische transportvakbond had een ruime deelname voorspeld. “Er wordt inderdaad gestaakt. Maar er is voldoende personeel om de operaties uit te voeren”, aldus een woordvoerster van de luchthaven. Reizigers waren door de luchthaven geadviseerd enkel met handbagage te reizen.

Op de snelwegen wass er hier en daar hinder door acties van stakers. Bij de E313 was er ter hoogte van de afrit 26bis ‘Lummen Industrie’ vrijdagochtend een actie. Zo’n 150 actievoerders zetten filterblokkades op in de Dellestraat en lieten passanten druppelsgewijs passeren. Er werden pamfletten en koekjes uitgedeeld om aandacht te vragen voor meer koopkracht. De politie hield een oogje in het zeil. In de loop van de voormiddag werd de actie gestopt en verliep het verkeer weer normaal.

Op de E314 van Heerlen in de richting van Lummen was er aan de afrit ‘Circuit Zolder’ ook een staking bezig die hinder veroorzaakte.

Industrie

Peter Kunnen, die voor het ACV de sector Metaal en Textiel opvolgt, is de actiebereidheid zeer groot. In de meerderheid van de bedrijven beperkt zich dat tot een personeelsvergadering of het uitdelen van pamfletten, maar bij een aantal fabrieken zijn er piketten opgezet. Piketten waren gepland bij Tenneco in Sint-Truiden, Profelco, Fal Achel, Autoneum en Celanese. Er is nauwelijks productie in deze bedrijven. Bij Tenneco zijn bijvoorbeeld maar 80 op 972 arbeiders aan het werk. De bedienden zijn er wel aan de slag gegaan. In de Limburgse metaalsector zijn er in een 35-tal bedrijven stakers thuis gebleven.

Volgens Pierre Vrancken, voorzitter van ABVV-Limburg, zijn er zeker acties gevoerd bij FrieslandCampina in Lummen, Celanese, Nelissen Steenfabrieken en Sappi in Lanaken, Trixxo in Hoeselt. “Bij Nelissen is het zelfs de eerste keer in 87 jaar dat er gestaakt wordt. Bij sommige bedrijven beïnvloeden de acties ook de productie, maar in principe kan iedereen die wil werken ook aan de slag.”

De vakbonden voeren een gezamenlijke actie aan Shopping 1 in Genk. Daar delen leden pamfletten met informatie uit. ACV organiseert in Hasselt een solidariteitscafé waar alle stakers en sympathisanten welkom zijn.

Ook in de bouwsector zijn een aantal bedrijven getroffen. In Hasselt ligt Keramo Wienerberger zo goed als plat door een piket en thuisblijvers. Bij Bam Mat in Sint-Truiden kwam nauwelijks één van de 40 bouwvakkers opdagen. Ook APK is getroffen door de staking.

“De maat is meer dan vol bij onze leden”, zegt Dirk Coninckx van ACV Bouw. “Daarom hebben we onze mensen ook opgeroepen om thuis te blijven. We verwijten de werkgevers dat ze zich achter de regering verschuiven om de landingsbanen aan het einde van de loopbaan af te bouwen. We merken ook dat zelfs onze oudere werknemers steeds vaker informatie om hun opzeg te doen. Ze kunnen dan aan de slag in een andere sector, zonder die zware verplaatsingen iedere dag.”

In de voedingssector wordt er actie gevoerd bij een aantal bekende bedrijven, van sigarenfabriek STG in Lummen tot Greenyard in Bree en Plukon in Maasmechelen. Ook de Limburgse brouwerijen Martens en Alken-Maes ondervinden hinder. Hetzelfde bij Konings Juices in Borgloon. (lees verder onder de foto)

Izico in Bocholt, Yoko in Genk en Loomis Sint-Truiden zijn volledig dicht. Bij Erperheide in Peer en aan de Lunch Garden in Hasselt worden de bezoekers geïnformeerd. Bij Lunch Garden is er maar een beperkt aanbod vandaag. Bij Friesland Campina in Bree en Lummen bestaat zelf de kans dat de acties in het weekend verdergezet worden.

Huisvuil

De staking heeft mogelijk gevolgen voor de ophaling van het afval in Limburg en Diest. Waarschijnlijk kunnen niet alle ophaalwagens uitrijden waardoor een aantal ophaalrondes niet of slechts gedeeltelijk uitgevoerd zullen worden. De recyclageparken van Limburg.net zijn wel geopend. Renewi in Houthalen is in ieder geval gesloten en voorziet geen ophaling.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om een inschatting te maken van de impact van de staking op de afvalophaling. Om die reden vraagt Limburg.net aan alle inwoners om hun afval aan te bieden zoals vermeld in de afvalkalender. Als uw afval ’s avonds niet is opgehaald, haal het dan opnieuw binnen en biedt het aan bij een volgende ophaling of een mogelijke inhaalronde.

De politie zal vrijdag minder politietaken kunnen uitvoeren. “Wij staken zelf niet mee, maar we zullen onze mensen wel naar de gevangenissen moeten sturen om daar de stakende cipiers te vervangen”, zegt Vincent Houssin van de politievakbond (VSOA).

LEES OOK: Afval wordt vandaag niet overal opgehaald in Limburg en Diest. In deze gemeenten zijn er geen ophaalrondes

Werkgevers: “Vakbonden opgejaagd door gele hesjes?”

Wergeversorganisatie VKW is minder tevreden met de actiedag. “De vakbonden organiseren opnieuw een nationale actiedag tegen het beleid van de regering. Erger is dat ze nu ook onze economie in het hart proberen te treffen door hun pijlen specifiek te richten op de bedrijven en de werkgevers. Waarbij niet alleen individuele bedrijven geviseerd worden, maar ook gericht een aantal kruispunten en invalswegen van bedrijventerreinen geblokkeerd worden. Actie voeren tegen de regering maar wel op kap van de werkgevers en bedrijven. Onverantwoord”, klinkt het in een persbericht.

“Met een conjunctuur die over haar hoogtepunt heen lijkt te zijn en een onstabiele regering is er geen ruimte voor spelletjes en kunnen we dit vernieuwd vakbondsprotest missen als kiespijn. De nood aan rust en stabiliteit is net nu erg groot.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de vakbonden zich op een of andere manier ook geïntimideerd en opgejaagd voelen door de gele hesjesbeweging. Die extra profileringsdrang mag echter niét gebeuren op kap van onze ondernemers en werkwillige medewerkers. Het is onaanvaardbaar dat vakbonden dat stakingsrecht misbruiken. De toegang tot onze bedrijven moet op elke moment gegarandeerd blijven, zowel voor de werkwillige medewerkers, hun leveranciers als klanten.”

“We roepen de vakbonden op om wakker te worden in het sociaaleconomische klimaat van vandaag dat nu eenmaal een moderne arbeidsmarkt vraagt met meer flexibiliteit en langer werken. En waarin onze Limburgse bedrijven nood hebben aan een loonkost die de concurrentie met de ons omringende landen kan doorstaan”, aldus nog Ruben Lemmens. “ De vakbonden dienen de starheid van het verleden achter zich te laten en toekomstgericht en constructief mee te denken over hoe we samen kunnen zorgen voor nog meer jobs in Limburg.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer