© Belga

Belgische F-16’s betrokken bij bombardement met burgerdoden in Syrië?

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ontkent formeel de insinuaties van Rusland als zouden Belgische F16's verantwoordelijk zijn voor een luchtaanval op een dorp in het noorden van Syrië, waarbij minstens zes burgerdoden vielen. "We spreken normaal niet over waar we actief zijn, maar voor de betreffende dagen vlogen we niet over de betrokken regio", zei de minister woensdagochtend op Radio 1.

maw, belga

Het nieuws over de aanval komt van het Russische ministerie van Defensie. Die zegt in het medium Russia Today dat Belgische toestellen in het gebied boven Aleppo werden gedetecteerd. De Russen benadrukken daarbij dat zijzelf en het Syrische leger sinds gisteren geen bombardementen hebben uitgevoerd. Nog volgens die Russische bron zou er een tijdelijk staakt-het-vuren zijn om de burgers de kans te geven het gebied te verlaten en de gewonden te evacueren. Lokale autoriteiten beweren echer dat het dorp Hassadjek gisteren wel degelijk werd gebombardeerd. Naast de zes burgers die omkwamen, zouden er ook nog vier gewonden zijn gevallen. Volgens de Russen zou ons land daarbij betrokken zijn.

Vandeput ontkent die aantijgingen. Volgens hem waren de Belgen dinsdag niet actief in de regio. Hij wijst ook nog op de andere 'checks and balances' die onze soldaten hanteren. "Collateral damage moet steeds worden vermeden. Er mag ook geen enkele twijfel bestaan over het doelwit, dat 100 procent gelinkt moet zijn aan IS. Elke missie wordt beoordeeld in het hoofdkwartier én daarnaast kan ook de piloot nog zelf beslissen", verklaarde hij op Radio 1.

Volgens Vandeput passen de beschuldigingen van de Russen in hun tactiek om verdeeldheid te proberen zaaien binnen de coalitie. De minister verwacht niet dat de beschuldigingen een diplomatiek staartje zullen krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer