Direct naar artikelinhoud
Dierenleed

Opnieuw schokkende beelden uit Vlaams slachthuis: “Tijd voor grootschalig onderzoek”

Een beeld uit het slachthuis Van Drie in Hasselt.Beeld Animal Rights.

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft vrijdag opnieuw schokkende beelden naar buiten gebracht uit een Vlaams slachthuis. Na Izegem en Tielt heeft een onderzoeksteam van de organisatie in september verborgen camera’s geplaatst bij slachthuis VanDrie in Hasselt. Animal Rights vraagt de onmiddellijke sluiting van het slachthuis.

Onwillige kalveren worden gewelddadig aan hun oren en hun staart getrokken, en ze worden geschopt. In de beelden is te zien hoe kalveren routinematig worden bewerkt met een elektrische veedrijver: op het hoofd, het lichaam en tegen de anus. Dieren worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten en zelfs met de veedrijver bewerkt als ze onmogelijk vooruit kunnen bewegen. Daarnaast worden dieren met drijfstokken in het gezicht geslagen en in de anus gepord. 

“Boeren, transporteurs, slachthuismedewerkers en anderen in de vee-industrie zouden geen toegang mogen hebben tot deze martelwerktuigen”, aldus campagnecoördinator Els van Campenhout.

Kalveren worden routinematig bewerkt met een elektrische veedrijver. Ze worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten

Animal Rights klaagt verder de mishandeling aan van onwillige runderen met een pneumatisch penschiettoestel. “Het toestel wordt regelmatig verkeerd geplaatst zodat de dieren ‘enkel’ verwond worden, wat herhaald schieten noodzakelijk maakt voor bedwelming”, luidt het.

“Het is tijd voor een grootschalig, onafhankelijk onderzoek naar dierenleed in de slachthuizen”, vindt Susan Hartland, directeur van Animal Rights.

Slachthuis VanDrie Hasselt heeft volgens de organisatie een vergunning om 850 kalveren per dag te slachten gedurende 2 dagen per week en 52 weken per jaar, wat neerkomt op 1.700 kalveren per week. “De Vlaamse overheid of VanDrie zelf moet het slachthuis, dat in 2020 toch zal ophouden te bestaan, onmiddellijk sluiten”, vindt van Campenhout.

‘Het is tijd voor een grootschalig, onafhankelijk onderzoek naar dierenleed in de slachthuizen’
Susan Hartland, Animal Rights

De dierenrechtenorganisatie wil naar eigen zeggen in de eerste plaats mensen aanmoedigen om te kiezen voor een plantaardig dieet waarvoor geen enkel dier hoeft te lijden en te sterven. 

Weyts: “Federale controle volstaat niet”

“De beelden worden op dit moment onderzocht. Maar als de getuigenissen iets bewijzen, dan is het wel dat de huidige federale controle door het FAVV niet volstaat”, reageert Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

De inspectie door het federaal Voedselagentschap controleert volgens Weyts eerder met het oog op de volksgezondheid dan het dierenwelzijn. Daarom trok hij 3 miljoen euro uit voor een eigen Vlaamse inspectiedienst voor de slachthuizen.

VanDrie ontkent: “Hier wordt niet geslagen”

VanDrie ontkent stellig dat er in het slachthuis dieren mishandeld worden. “Die beelden wil ik wel eens zien. Er wordt niet geslagen bij ons. Wij hebben 24-op-24-camerabewaking om te zorgen dat dit niet gebeurt”, zegt hoofd productie van de Hasseltse vestiging Martijn Van De Wiel.