Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Een stakerspost aan het distributiecentrum van Delhaize in Ninove.Beeld BELGA

De vakbonden houden vandaag een nationale actiedag tegen het verlies aan koopkracht en de pensioenplannen van de regering. Voormalig politicus Jean-Pierre Van Rossem is overleden. En tieners zijn het slachtoffer van hun biologische klok. 

In het nieuws

1. Jean-Pierre Van Rossem overleden

Voormalig politicus Jean-Pierre Van Rossem is overleden. Dat is bevestigd aan VTM Nieuws. Hij werd 73.

In het nieuws
Beeld Thomas Sweertvaegher

2. Koopkracht is wel degelijk gestegen, maar niet voor laagste lonen

Stijgt of daalt onze koopkracht? Een onderzoek van econoom Philippe Defeyt toont aan: het gaat niet zo slecht als we soms denken. In de afgelopen jaren is onze koopkracht gestegen. Maar: de lage lonen genieten hier veel minder van.

Te weinig middelen, meer werk, een te laag loon en een hogere pensioenleeftijd. Drie stakers over de redenen waarom ze vandaag op straat komen. “Ik moet steeds meer doen, maar krijg er geen extra tijd voor.”

Blijf hier op de hoogte van de mogelijke hinder.

Lees ook het standpunt van hoofdredacteur Bart Eeckhout. “De globalisering maakt wel degelijk verliezers, ook in een herverdelende welvaartsstaat.”

3. Schutter Straatsburg neergeschoten door Franse politie, IS eist aanslag op

In de Straatsburgse wijk Neudorf is de terrorist Cherif Chekatt, die dinsdag 3 mensen doodde op een kerstmarkt in de stad, neergeschoten tijdens een politieoperatie. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, bevestigd op een persconferentie. IS heeft de aanslag intussen opgeëist.

4. Assita Kanko (ex-MR) stapt over naar N-VA

Voormalig MR-politica Assita Kanko zal bij de komende verkiezingen opkomen voor N-VA. Dat maakt de partij vandaag bekend.  “De vrijheid van denken moet weer meer ruimte krijgen in de politiek. N-VA brengt een duidelijk en eerlijk verhaal, zeker over migratie en integratie”, zegt Kanko over haar overstap.

Assita Kanko.Beeld Joris Casaer

5. Guatemalteeks meisje (7) sterft terwijl ze vastgehouden wordt door Amerikaanse grenspolitie

Een zevenjarig meisje uit Guatemala is aan uitputting en uitdroging overleden, terwijl de Amerikaanse grenspolitie haar in hechtenis hield. Het meisje maakte met haar vader deel uit van een groep van 163 migranten die illegaal de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten waren overgestoken en zich vrijwillig aangaven bij de Amerikaanse grenspolitie.

6. EU-leiders bieden May slap helpend handje

De EU wil May helpen om de zorgen in haar parlement over het brexitakkoord weg te nemen, maar de marges zijn smal. Die boodschap geven de leiders van de 27 EU-landen aan de Britse premier. De schuld van een mogelijke harde brexit met een onvoorspelbaar hoge economische schade, leggen de leiders eensgezind bij Londen.

7. Pairi Daiza gaat Aziatische olifant in het wild uitzetten

Dierenpark Pairi Daiza gaat één van z’n achttien Aziatische olifanten uitzetten in het wild. Over een goeie vier jaar wordt Ta Wan richting Laos of Thailand gevlogen en daar losgelaten. Een wereldprimeur.

Aan het koffieapparaat

1. “Tieners zijn het slachtoffer van hun biologische klok”

Is dé oplossing voor geeuwende pubers op de schoolbanken gewoon een uurtje later beginnen? Amerikaans onderzoek toont aan dat latere aanvangstijden niet alleen leiden tot beter uitgeruste leerlingen, maar ook tot hogere punten. Bij de Leuvense school evalueren ze de schoolbel om 9 uur alvast positief.

2. George R. R. Martin: “Schrijven is werk. Ik werk niet graag”

Game of Thrones, de razend populaire tv-serie, is gebaseerd op de al even razend populaire boeken van George R. R. Martin. Die heeft wel even tijd voor een groepsgesprek, maar vragen waar deel zes nu toch blijft, dat is niet de bedoeling.

George R.R. Martin.Beeld Peter Yang / AUGUST

3. De ideale wereld kampt met een klein en een groot probleem

In DM ZAPT zet de redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Bart Eeckhout over De ideale wereld. “Je zou kunnen stellen dat één van de functies van late night-televisie is dat mensen voor het scherm in slaap vallen. Bij een satirische show als De ideale wereld zou dat anders moeten liggen.