Animal Rights brengt schokkende beelden uit slachthuis in Hasselt

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft vrijdag schokkende beelden naar buiten gebracht uit een slachthuis in Hasselt. VanDrie ontkent echter stellig dat er in het slachthuis dieren mishandeld worden. “Daar klopt helemaal niks van”, zegt Martijn Van De Wiel, hoofd productie van de vestiging in Hasselt. Animal Rights vraagt in een persbericht dat de Vlaamse overheid of VanDrie zelf het slachthuis onmiddellijk sluiten.

Onwillige kalveren worden gewelddadig aan hun oren en hun staart getrokken, en ze worden geschopt. De dieren worden routinematig bewerkt met een elektrische veedrijver: op het hoofd, het lichaam en tegen de anus. Ze worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten en zelfs met de veedrijver bewerkt als ze onmogelijk vooruit kunnen bewegen. Daarnaast worden kalveren met drijfstokken in het gezicht geslagen en in de anus gepord. “Boeren, transporteurs, slachthuismedewerkers en anderen in de vee-industrie zouden geen toegang mogen hebben tot deze martelwerktuigen”, aldus campagnecoördinator Els van Campenhout.

Animal Rights klaagt verder de mishandeling aan van onwillige runderen met een pneumatisch penschiettoestel. “Het toestel wordt regelmatig verkeerd geplaatst, zodat de dieren ‘enkel’ verwond worden wat herhaald schieten noodzakelijk maakt voor bedwelming”, luidt het.

“Het is tijd voor een grootschalig, onafhankelijk onderzoek naar dierenleed in de slachthuizen”, vindt Susan Hartland, directeur van Animal Rights.

Slachthuis VanDrie Hasselt heeft volgens de organisatie een vergunning om 850 kalveren per dag te slachten gedurende 2 dagen per week en 52 weken per jaar, wat neerkomt op 1.700 kalveren per week. “De Vlaamse overheid, of VanDrie zelf, moet het slachthuis, dat in 2020 toch zal ophouden te bestaan, onmiddellijk sluiten”, vindt van Campenhout.

De dierenrechtenorganisatie wil naar eigen zeggen in de eerste plaats mensen aanmoedigen om te kiezen voor een plantaardig dieet waarvoor geen enkel dier hoeft te lijden en te sterven.

VanDrie: “Er wordt niet geslagen bij ons”

Volgens VanDrie is er echter geen sprake van dierenmishandeling in het slachthuis. “Die beelden wil ik wel eens zien. Er wordt niet geslagen bij ons. Wij hebben 24 op 24 camerabewaking om te zorgen dat dit niet gebeurt”, zegt hoofd productie Martijn Van De Wiel. In een telefonische reactie aan onze redactie klonk het echter anders. Lees de reactie hier.

Slachthuis VanDrie Hasselt heeft volgens Animal Rights een vergunning om 850 kalveren per dag te slachten gedurende 2 dagen per week en 52 weken per jaar, wat neerkomt op 1.700 kalveren per week en 88.400 kalveren per jaar.

Weyts: “Huidige controle volstaat niet”

“De beelden worden op dit moment onderzocht. Maar als de getuigenissen iets bewijzen, dan is het wel dat de huidige federale controle door het FAVV niet volstaat.” Dat zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in reactie op de undercoverbeelden van Animal Rights.

Momenteel gebeurt de inspectie grotendeels door het federaal Voedselagentschap, maar dat controleert volgens Weyts eerder met het oog op de volksgezondheid dan het dierenwelzijn. Daarom trok hij 3 miljoen euro uit voor een eigen Vlaamse inspectiedienst voor de slachthuizen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer