Loach: "Nieuws BBC is manipulatief en door en door politiek"

De Britse regisseur Ken Loach (80) heeft opnieuw zwaar uitgehaald naar de BBC. Hij noemt het nieuws van de Britse openbare omroep in een gesprek met The Guardian "manipulatief" en "door en door politiek". Hij omschrijft de omroep ook als "een verrotte plek voor een regisseur".

Loach promoot momenteel zijn nieuwe film "I, Daniel Blake", een film over een 59-jarige timmerman die na een hartaanval zijn werk verliest en op zoek moet naar een nieuwe job of hij dreigt zijn uitkering te verliezen. Opvallend: Loach maakte zijn jongste film in samenwerking met BBC Films.

De regisseur vindt dat de BBC het sociaal bewuste tv-drama uit het oog verliest. "Tv-drama wordt geproduceerd door externe productiehuizen. De tv-regisseurs die ik ken, zeggen dat het een nachtmerrie. Dat geldt voor elke zender, maar de BBC is een verrotte plek voor een regisseur."

Volgens hem moet de omroep "democratischer" worden en moet er "meer ruimte moet zijn voor verschillende regio's om hun eigen fictie te maken". "De BBC beseft heel goed dat ze het bewustzijn van mensen mee vormt en zegt: dit is het verhaal waarover je alles moet weten, naar deze mensen moet je luisteren. De omroep is manipulatief en door en door politiek."

Een woordvoerder van de BBC benadrukt in een reactie dat de omroep "onafhankelijk is" en "zich houdt aan redactionele richtlijnen die onder meer onpartijdigheid inhouden". Hij wijst er ook op dat de BBC door een meerderheid van de Britten als een betrouwbare nieuwsbron wordt aangeduid.

Het is niet de eerste keer dat Loach uithaalt naar de Britse openbare omroep. Een maand geleden riep hij een groep studenten nog op om een klacht in te dienen als ze vonden dat de BBC niet objectief genoeg verslag uitbracht over Labour-leider Jeremy Corbyn.

Ken Loach is de regisseur van films als "Bread and roses", "Sweet sixteen", "The wind the shakes the barley" en "Looking for Eric".

Meest gelezen