Duizenden Belgen lenen gratis voor woning

De rente op het woonkrediet van steeds meer Belgen zakt naar nul procent. Volgens De Tijd zou het om duizenden gezinnen gaan.

neac

De jongste maanden is er een toename merkbaar van het aantal woonkredieten met variabele rentevoet die een nulrente genieten, geeft marktleider BNP Paribas Fortis toe. Eind juni ging het nog om 0,3 procent van alle uitstaande woonkredieten bij de bank, eind september was dat aantal al opgelopen tot 0,5 procent.

Over hoeveel Belgen het precies gaat, is niet duidelijk. Banken geven niet graag absolute cijfers vrij om zo een stormloop te vermijden. Volgens de berekening van De Tijd gaat het om 15.000 kredietnemers die geen rente hoeven te betalen. Bij KBC zouden ongeveer 4.000 klanten geen rente betalen.

”Eigenlijk toch niet normaal”

Het zou vooral om gezinnen gaan die jaren geleden tegen de heersende trend in kozen voor een variabele rente. “Iedereen die na november 2008 met een hypotheekrente van 3 procent of minder startte in een formule die een maximale aanpassing van 3 procent toelaat, staat nu op nul. Die groep zwelt aan”, legt John Romain, directeur van de adviesketen Immotheker-Finotheker uit.

Een van de ‘gelukkigen’ is Rudi De Kerpel, topman van de tuincentraketen Eurotuin. Hij tweette gisteren dat zijn woonkrediet bij KBC was aangepast. “Eigenlijk toch niet normaal”, vindt hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer