© Amaury Miller

Papflesje opwarmen hoeft niet meer

Baby’s mogen ook een papflesje op kamertemperatuur krijgen. Opwarmen tot 37 graden, de temperatuur van het lichaam en de moedermelk, hoeft niet meer. En het is niet zomaar een tip. Dit advies komt van Kind & Gezin. In het ZOL in Genk warmen ze de pap nog altijd op tot tegen de 37 graden. “Een gewoonte, en omdat wij onze koffie ook graag warm drinken”, glimlacht Ingrid Geusens, hoofdvroedvrouw in het Ziekenhuis Oost-Limburg.

maw

Ook in het Jessa Ziekenhuis is het opwarmen een overblijfsel van vroeger. “Vanuit medisch standpunt is het niet noodzakelijk. Maar we staan als ziekenhuis nog achter het opwarmen van de voeding dus we blijven dat gewoon doen. Het is ook een kwestie van smaak voor de baby. Er zullen ook baby’s zijn die liever wat minder warm drinken”, zegt kinderarts Marc Raes.

“De kant-en-klaarvoeding mag op kamertemperatuur worden gegeven. Folie eraf en meteen voeden. Dat is ook ons advies: voeding maken en geven. Opwarmen hoeft niet, maar mag”, zegt vroedvrouw Ingrid Geusens. Wat een gemak voor de nieuwe mama’s. Gedaan met de zoektocht naar een microgolfoven als je van huis bent. Gedaan met de test van een druppeltje melk op lip of binnenkant van de pols. Het papflesje klaarmaken wordt kinderspel met het nieuwe advies.

De versoepeling van de 37-gradenregel houdt volgens de deskundigen geen enkel risico in. Integendeel: het gevaar op brandwondjes verdwijnt en het is zeker niet slechter voor de spijsvertering. Ook voor de voedingswaarde van de babymelk maakt het niet uit of die geserveerd wordt op 20 graden of op 37 graden. Wel opletten dat het papje niet te koud is, geen koelkasttemperatuur. “Dat betekent dus dat je de poeder en het water op kamertemperatuur ook pas mengen net voordat de baby eten geeft. Je mag het flesje niet op voorhand maken en dan zomaar in de handtas meenemen. Dan wordt de voeding zuur”, waarschuwt Ingrid Geusens van het ZOL.

De ommezwaai is onder mee te danken aan de kwaliteit van melkpoeders die beter oplossen, ook in lauw water. De verkopers van flessenwarmers zullen het niet graag horen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer