Antwerpenaar start nieuw politiek platform: “Geen partijgekibbel meer, wel online inspraak”

Vanuit Antwerpen is de voorbije dagen het politieke platform ‘Ophef’ ontstaan. Dat heeft ambitie voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, maar wil wel vér blijven van partijpolitiek. “Bij ons gaat het om de uitwisseling van ideeën, betrokkenheid van de burger, en dat via een heel nieuwe methode. Als een start-up.” Bezieler is de Antwerpenaar Mohamed Ouaamari.

“Wat als je de burger elke week kan raadplegen over de te nemen beslissingen. Dat die burger zich met een muisklik bij een bepaald idee kan aansluiten, of suggesties doen. Wat als we social media betrekken in de te volgen strategie, en onze politieke beweging niet als een klassieke partij, maar als een start-up laten groeien?” Met die filosofie ontstond vorige week tussen een tiental jonge mannen en vrouwen het platform Ophef. Het hengelt nu volop naar medestanders.

“Het klassieke partijensysteem leidt tot conflicten”, zegt Mohamed Ouamaari, specialist social media en woordvoerder . “Er moet een andere manier zijn om mensen bij beleid te betrekken. Dat onderzoeken wij. We hebben nog niet alle antwoorden, maar werken aan een methode om onze sympathisanten, en op de duur dus zoveel mogelijk mensen, te doen aansluiten. De manier van aanpak is als bij een start-up bedrijfje.” Dat betekent klein beginnen, vallen en opstaan, maar wel met een duidelijk doel.

Een programma heeft Ophef dus niet, een echte werkwijze ook niet, thema’s waarrond de beweging wil werken, wél: klimaatopwarming, mobiliteit, basisinkomen, automatisering. Ouaamari mocht alvast zijn idee lanceren tijdens De Afspraak, dinsdagavond. Leuke noot: Ouaamari werd tijdens zijn studententijd, ongeveer een jaar geleden, opgepakt omdat hij een verontrustende tweet de wereld in had gestuurd vanuit een auditorium. De tweet waarin hij het ironisch over ‘Allah u akbar’ had, werd door de politie zeer ernstig genomen.

www.ophef.org

Bekijk hier het fragment uit 'De Afspraak'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER