Judo Masters - Charline Van Snick kampt voor brons op de Masters

door
Belga
Leestijd 2 min.

Charline Van Snick (-52 kg) mag zaterdag omstreeks 11 uur Belgische tijd voor brons kampen op de IJF Judo World Masters, die plaatsvinden in het Chinese Guangzhou en in principe voorbehouden zijn voor de top zestien uit iedere gewichtsklasse. Van Snick (IJF 9) liet een opvallend frisse indruk na op weg naar de kamp voor brons. Op die manier won ze haar eerste kamp tegen de Israëlische Betina Temelkova (IJF 19) al na twee minuten. Een eerste aanval, na 14 seconden, leverde immers al een waza-ari op en anderhalve minuut later nam ze haar concurrente in een houdgreep. In de kwartfinale had ze meer moeite met de sterke Spaanse Ana Perez Box (IJF 24), want het duurde meer dan vier minuten in de verlengingen vooraleer de Luikse de winnende waza-ari kon scoren.

In de halve finale tegen de Franse nummer twee van de wereld, Amandine Buchard, had ze de scheidsrechters niet mee. Bij een eerste aanval na 19 seconden kreeg ze eerst een waza-ari toegewezen, maar die werd even later toegekend aan de Française. Vervolgens kreeg ze twee heel licht toekende strafpunten achter haar naam en op 20 seconden voor tijd liep ze het derde fatale strafpunt op wegens vermeend te lang vasthouden van de gordel van haar tegenstreefster zonder aan te vallen.

In de kamp voor brons moet onze landgenote het opnemen tegen de Zwitserse Evelyne Tschopp, die op het EK van dit jaar in Tel Aviv goed was voor een derde plaats, maar daarnaast in 2018 nog eens vier keer een medaille pakte op een Grand Prix: goud in Agadir (9/3), zilver in Tbilisi (30/3) en Tashkent (9/11), en brons in Cancun (12/10).

Charline Van Snick haar beste prestatie op de IJF Judo World Masters is een vijfde plaats, in 2013 in het Russische Tyumen. Ilse Heylen (-52 kg) blijft voorlopig de enige Belgische vrouw die een medaille kon pakken op de Masters. In 2012 bezorgde ze ons land in het Kazachse Almaty een allereerste brons op de Masters. In 2015 was Toma Nikoforov (-100 kg) in het Marokkaanse Rabat de eerste Belgische man die brons kon veroveren op de Masters en een jaar later mocht Joachim Bottieau in het Mexicaanse Guadalajara het podium op voor zilver.

bron: Belga