Direct naar artikelinhoud
Paardensport

Blijft de zweep straks op stal? Paardenminnend Groot-Brittannië discussieert over verbod

Christophe Soumillon op Cirrus des Aigles (r.) gebruikt de zweep om Ryan Moore op So You Think in te halen tijdens de Britse kampioenschappen in Ascot.Beeld REUTERS

Mag je een paard nog van de zweep geven? In het Verenigd Koninkrijk, het paardenland bij uitstek, woedt het debat na een vlammende column erover in The Times. De oproep om de zweep te bannen krijgt steun, al wil de British Horseracing Association hiervan niet weten. 

“Paarden met de zweep slaan, ruïneert de sport. Het zou verboden moeten worden”, trok de Britse journalist Matthew Syed van leer in een column in The Times. “Het is niet alleen in het belang van de paarden, maar ook in dat van ‘het racen’ zelf om het gebruik ervan naar ‘de schroothoop van de geschiedenis’ te verwijzen. Het is tijd om de zweep te bannen.”

Volgens Syed lijden de paarden pijn door de zweep, al moest de man ook toegeven dat hij zelf nog maar twee keer naar een paardenwedren is geweest. De journalist maakt zich evenwel sterk dat “de stem van miljoenen betalende kijkers die zich tegen de zweep verzetten consequent genegeerd wordt door de sportfederatie”. 

Hij meent dat de industrie in ontkenning is, en dat paarden nu doorheen het hele land ‘afgeranseld’ worden. “De waarheid is dat deze dieren pijn wordt aangedaan, enkel en alleen om hen sneller te doen lopen. Er zijn veel raceliefhebbers zoals ik die geloven dat het gebruik van de zweep verder aan banden kan worden gelegd en enkel gebruikt zou mogen worden in gevaarlijke situaties. Op die manier zouden we meteen zien wie de beste jockeys zijn.”

‘De waarheid is dat deze dieren pijn wordt aangedaan, enkel en alleen om hen sneller te doen lopen’
Matthew Syed, journalist

Bij de Britisch Horseracing Authority (BHA) zien ze het probleem niet meteen. Zij laten alvast weten dat ze steeds in overleg willen treden met Syed als hij meer wil leren over de paardensport. “Mochten paarden echt pijn hebben, dan zouden de miljoenen mensen die naar de sport kijken – en de duizenden die eraan deelnemen en hun leven spenderen aan de zorg van deze dieren – dit niet accepteren”, zo staat volgens The Guardian te lezen in een statement. “Ze zouden geschokt zijn. Onze renners, trainers en eigenaars zijn goed geïnformeerd en medelevend. Het laatste wat ze willen doen is hun paarden pijnigen. Matthew heeft wat dat betreft ongelijk.”

Ook verwijt de BHA hem dat hij poneert dat de dieren “afgeranseld” worden. “De zweep is met schuim gevoerd en er zijn zeer strikte regels over hoe vaak het kan gebruikt kan worden. We zijn verbaasd dat Matthew niet meer meer mensen hierover heeft gesproken vooraleer hij dit standpunt heeft neergeschreven.”

Geen prioriteit

Het is niet de eerste keer dat het gebruik van de zweep voor controverse zorgt bij de Britten. Doorgaans staan dierenrechtenactivisten daarbij lijnrecht tegenover de liefhebbers van de paardenwedrennen. 

In ons land lijkt de discussie veel minder te leven. Bij de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie benadrukken ze dat het gebruik van de zweep uitermate goed is gereglementeerd. “Dat wordt ook goed opgevolgd door de juryleden”, zegt directeur Wendy Laeremans. “Er is geen overmatig gebruik mogelijk, omdat heel duidelijk beschreven staat wanneer en hoe het precies mag. Wie zich daar niet aan houdt, wordt meteen uitgesloten.”

Bij dierenrechtenorganisatie GAIA trekken ze dat in twijfel. “Het is niet omdat er strikte regels zijn, dat die ook strikt worden opgevolgd. Zo werkt het vaak niet”, zegt Michel Vandenbosch. “Op zich is dat geen garantie. Anderzijds merken we wel dat de regelgeving in dit geval behoorlijk gevolgd wordt.”

Net om die reden wil GAIA hier geen speerpunt van maken. “Voor ons is het niet meteen een prioriteit. Wat mij betreft mag die zweep gerust afgeschaft worden, dat wel. Ik acht het ook niet uitgesloten dat het in vele gevallen ook zonder kan. Maar er zijn meer nijpende kwesties dan dit.”