© marco mertens

Ons leger telt elf transseksuelen

Volgens een enquête die op vrijwillige basis werd ingevuld, blijkt dat het Belgisch leger elf transseksuelen telt. “En één transseksuele persoon in transitie heeft zicht bekend gemaakt”. Dat liet defensieminister Steven Vandeput (N-VA) weten na een parlementaire vraag van MR-kamerlid Denis Ducarme.

jdb

Terwijl het Amerikaanse leger pas eind juni de deur openzette voor transseksuelen, bracht ons land in 2013 al een gedetailleerd document uit over het thema.

“Dat beschrijft de rechten en de plichten van het transseksuele personeelslid”, legt de minister van Defensie uit. “Ook het transitieproces en de maatregelen die van toepassing zijn voor en na de geslachtsverandering worden in het document beschreven.”

Vrijstellingen

Tijdens dat transitieproces krijgen militairen “tijdelijke vrijstelling voor het dragen van de militaire tenue, de toegang tot de toiletten, de douches en de kleedkamers en een mogelijke vrijstelling voor fysieke proeven”.

Ook de administratieve formaliteiten van de geslachtswijziging worden erin geregeld, net als een bescherming tegen overplaatsing en de terugbetaling van de medische kosten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer