Duaal leren wordt mogelijk in 79 richtingen in buitengewoon secundair onderwijs

door
Belga
Leestijd 1 min.

Leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO) zullen vanaf volgend schooljaar in 79 studierichtingen ook kunnen kiezen voor duaal leren. Dat maken de bevoegde ministers, Hilde Crevits (Onderwijs, CD&V) en Philippe Muyters (Werk, N-VA), vandaag bekend. Het gaat om richtingen als groenbeheer, banketbakkerij, slagerij en textiel. Met duaal leren krijgen jongeren een brede vorming in combinatie met een ruime opleiding op de werkvloer. Bedoeling is zo beter voorbereid te worden op de arbeidsmarkt. Jongeren vanaf 15 jaar kunnen zich inschrijven in duaal leren. Het gaat om een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat vaardigheden bij duaal leren voor het grootste deel op de werkvloer verworven worden.

Duaal leren draait momenteel proef in 42 studierichtingen, en meer dan 1.000 leerlingen in meer dan 180 scholen nemen daaraan deel. In het BuSO gaat het momenteel om goed 60 leerlingen in 29 scholen, in twee opleidingen. Dat wordt vanaf 2019-'20 dus uitgebreid naar 79 richtingen.

"Leerlingen krijgen zo de kans om hun talenten te tonen op de werkvloer en om al doende een kwalificatie te verwerven", reageert Crevits. "De ervaringen uit de proeftuinen duaal leren zijn zeer positief", zegt Muyters van zijn kant. "Duaal leren combineert het beste van twee werelden en levert gemotiveerde en goed opgeleide jongeren af. Het is dan ook goed dat het systeem mogelijk gemaakt wordt in zoveel mogelijk richtingen. Vandaag in het BuSO, maar wat ons betreft heeft duaal leren potentieel voor het volledige onderwijs."

bron: Belga