© if

Zuurgooier gaat in beroep tegen veroordeling

Jelle Frenken, de 41-jarige man die begin vorig jaar zwavelzuur in het gezicht gooide van Marina Tijssen in een Antwerpse Delhaize en daarvoor veroordeeld is tot achttien jaar cel, tekent beroep aan tegen het vonnis.

tg,hvdc

De 41-jarige Frenken overgoot Marina Tijssen op 20 februari 2015 met zwavelzuur in de Delhaize in de Antwerpse Museumstraat. De 53-jarige vrouw werkte er als poetsvrouw en Frenken was toen al maanden de winkelketen aan het afpersen door te dreigen met een dergelijke aanval. De plannen voor die afpersing begon hij maanden voordien te smeden, nadat hij zijn job was kwijtgeraakt en in geldnood kwam.

© Marc Herremans - Mediahuis

De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde Frenken voor die feiten vorige week tot achttien jaar cel en een terbeschikkingstelling van tien jaar. Hij moet daarbovenop ook nog een provisionele schadevergoeding van in totaal 2,3 miljoen euro betalen aan de verschillende burgerlijke partijen, zoals de echtgenoot en de zus van de vrouw en warenhuisketen Delhaize. Net geen 500.000 euro ervan gaat naar het slachtoffer. Frenken ligt zich echter niet neer bij het vonnis en tekent beroep aan, zo bevestigt zijn advocaat meester Sven Mary.

Lange lijdensweg

Slachtoffer Tijssen wilde dat de dader voor moordpoging voor het hof van assisen moest komen, maar dat gebeurde dus niet.

“Als iemand mij vergezelt, kan ik de winkel wel binnenwandelen”, vertelde ze tijdens haar proces. “Maar de plaats zelf waar ik overvallen werd, mijd ik nog altijd als de pest. Ik beleef nog elke dag wat toen gebeurd is. Ik hoor hem mij nog aanspreken, ik voel het bijtende product, ik ren nog naar de keuken van de winkel om het zuur met water te spoelen. Ik probeer wel het verleden achter mij te laten en vooruit te blikken. Maar makkelijk is dat niet.”

Marina getuigde ook over hoe ze uit de kunstmatige coma ontwaakte waarin de artsen haar gedompeld hadden om haar zware brandwonden te verzorgen. “Ik leefde toen in een irreële wereld, maar ik werd door de spiegel tot de harde realiteit teruggebracht. Wat mij vandaag nog het meeste raakt, is dat zelfs mijn kleinkinderen mij over die aanval aanspreken. Hoe heeft iemand u dat kunnen aandoen, oma, vragen ze mij dan. Maar zij voegen er ook aan toe dat ze blij zijn dat ik het almaar beter stel.”

“Door dit vonnis valt er wel een last van mij af. Vergeten zit er niet in. Ik ben nog maar een paar dagen geleden aan een oog geopereerd, en er volgen nog heelkundige ingrepen. Pijn is mijn dagelijks lot. Maar ik hoop op beterschap, over enkele maanden”, zei ze vorige week.

Tijssen onderging al meer dan tien operaties en is voor het leven getekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer