SMAK-diensthoofden vandaag suppoost op "Dag van de erfgoedbewaker"

De suppoosten van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent krijgen vandaag een verwendag van hun directie op de allereerste "Internationale Dag van de erfgoedbewaker". Hun taken worden overgenomen door de diensthoofden van het museum, waaronder artistiek directeur Philippe Van Cauteren.

"Ze zijn met honderdduizenden, in elk museum", zegt artistiek directeur Philippe Van Cauteren (foto in tekst) over de suppoosten. "Overal ter wereld staan de erfgoedbewakers elke dag paraat om de bezoekers te begeleiden. Voor ons zijn de erfgoedbewakers en wat ze doen van cruciaal belang. Ze komen elke dag in contact met de museumbezoeker en zorgen ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. Het is dus vanzelfsprekend dat we onze waardering op een aangepaste manier willen tonen."

Van Cauteren neemt als "dagverantwoordelijke" de planning van de vervangsuppoosten op zich in het S.M.A.K. Hij zet alle diensthoofden in om ervoor te zorgen dat de zalen bewaakt worden, lunchpauzes overbrugd worden en de balie bemand wordt. De erfgoedbewakers zelf krijgen een rondleiding door de nieuwe tentoonstelling "These strangers... painting and people", gevolgd door een workshop. In de namiddag is een zoektocht met hun (klein)kinderen gepland, gevolgd door onder meer nog een privƩ-filmvoorstelling.

Voor zover bekend kent de "Internationale dag van de erfgoedbewaker" geen voorgaande in de wereld. "Het idee is ontstaan naar aanleiding van de tentoonstelling "Mens erger je niet", waarmee S.M.A.K. een ode brengt aan zijn erfgoedbewakers", zegt Van Cauteren. Voor die tentoonstelling stelden de suppoosten zelf een collectie samen met hun favoriete stukken en werken waar anekdotes en diepe persoonlijke indrukken aan verbonden zijn.

Op "Internationale dag van de erfgoedbewaker" zijn tot slot erfgoedbewakers uit andere musea welkom voor een gratis bezoek.

Meest gelezen