Videospeler inladen...

MR en PS boeren achteruit, Ecolo brengt groene golf in Wallonië

Mochten er nu federale verkiezingen zijn, dan zou regeringspartij MR een stevig verlies lijden ten opzichte van de federale verkiezingen van 2014. Dat blijkt uit de politieke barometer in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre Belgique. Ook de Franstalige socialisten gaan er fors op achteruit, maar de PS blijft wel de grootste partij. De grote winst zit bij de groenen van Ecolo en de uiterst linkse PTB.

Een pijnlijke peiling voor premier Charles Michel (MR): zijn partij - de enige Franstalige partij in de federale regering - scoort bijna 6 procentpunt minder in vergelijking met de vorige federale verkiezingen van 2014 en komt nu uit op 19,9 procent van de stemmen. De peiling werd afgenomen tijdens de crisisperiode rond het VN-migratiepact, tot net voor de N-VA de regering verliet.

In onze peiling begin dit jaar hadden de Franstalige liberalen van de MR de PS nog voorbijgestoken als grootste partij in het zuiden van het land. Maar die stijgende tendens is omgebogen.

In de nieuwe peiling staan de Franstalige socialisten weer op kop, al kleuren ook hun cijfers rood: de partij van Elio Di Rupo gaat er met 6,6 procentpunt op achteruit ten opzichte van de verkiezingen in 2014. De PS haalt in totaal 25,4 procent. 

Groene golf

Winst in Wallonië is er voor Ecolo. De groenen winnen liefst 11,5 procentpunt tegenover hun resultaat in 2014 en overtuigen 19,7 procent van de Waalse kiezers. Ze zijn daarmee de derde partij in Wallonië en zitten de MR op de hielen, bij wie ze volgens de peiling ook de stemmen weghalen.

Ook de uiterst linkse PTB van Raoul Hedebouw zit in de lift: plus 8,5 procentpunt in vergelijking met de vorige federale verkiezingen. De PTB komt uit op 14 procent van de stemmen. De partij herstelt zo van de dip uit onze vorige peiling en steekt het christendemocratische CDH voorbij.

PS niet meer de grootste in Brussel

In Brussel wordt Ecolo de grootste partij en schaart ruim 19 procent van de stemmen achter zich, een stijging van 8,6 procentpunt als we vergelijken met de vorige verkiezingen. Ook de PTB-PVDA zit in het winnende kamp en wordt de vierde partij met 11,5 procent van de stemmen. 

Groot verlies is er voor de PS: de Franstalige socialisten tuimelen in het hoofdstedelijk gewest met ruim 9 procentpunt naar beneden en stranden op 15,8 procent van de stemmen. De PS is zo niet langer de grootste partij in Brussel, maar wordt verdreven naar de derde plaats. Ook de MR staat op verlies en gaat 5,7 procentpunt achteruit. De Franstalige liberalen blijven wel de tweede partij in Brussel met 17,4 procent van de stemmen.

De grootste Vlaamse partij in Brussel is de N-VA, die 6 procent van de kiezers kan overtuigen in de peiling. De Vlaams-nationalisten doen het zo beter dan het CDH. 

Regeringen krijgen zware buis voor vertrouwen

Het vertrouwen in de regeringen dan. Dat blijkt zoek in Wallonië. De federale regering geniet bij amper 27 procent van de Walen vertrouwen. 72 procent heeft geen vertrouwen, ruim 40 procent zegt zelfs niets van vertrouwen te hebben in de ploeg van Charles Michel. De premier zelf krijgt van nog geen derde van de Walen het vertrouwen.

De federale regering telt natuurlijk maar één Franstalige partij, dus is het niet onlogisch dat weinig Walen vertrouwen hebben. Maar ook de regionale regeringen zijn gebuisd op het vlak van vertrouwen. De gemeenschapsregering onder leiding van Rudy Demotte (PS) wekt bij slechts 42 procent van de Walen het vertrouwen. De regering van het Waalse gewest doet het met 46 procent amper beter.

Ook bij de Brusselaars is het niet zo goed gesteld wat het vertrouwen in de regeringen betreft. 58 procent van hen zegt geen vertrouwen te hebben in de federale regering. De gewestelijke regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest slaagt er wel in om het vertrouwen te winnen van een meerderheid, al is het nipt met 52 procent. Minister-president Rudi Vervoort (PS) kan persoonlijk niet overtuigen, nog geen 4 op de 10 Brusselaars zegt vertrouwen te hebben in hem.

De peiling van TNS KANTAR is uitgevoerd in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Ze is in de periode van 19 november tot en met 8 december telefonisch afgenomen bij 743 stemgerechtigde Brusselaars en bij 1.016 stemgerechtigde Franstaligen in Wallonië. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent. 

Herbekijk hieronder de analyse van Ivan De Vadder in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen