Direct naar artikelinhoud
Michel II

Herlees - Koning Filip houdt ontslag van regering-Michel II in beraad

Belgisch premier Charles Michel (midden) bij het verlaten van het kasteel van Laken, waar hij het ontslag van de regering aanbood bij koning Filip.Beeld BELGA

Deze liveblog van de dag waarop de regering-Michel II ten val kwam is afgesloten. Volg alle nieuwe ontwikkelingen in onze meest recente liveblog.

***

Premier Michel heeft vandaag het ontslag van de regering aangekondigd. Koning Filip houdt het ontslag in beraad en begint vanaf morgen een consultatieronde bij de verschillende partijvoorzitters. 

Het werd zoals verwacht een bijzonder bewogen dag voor Michel II. De premier reikte vandaag in de Kamer de linkse oppositie de hand, maar kon die niet overtuigen. Sp.a en PS dienden, met steun van Groen en Ecolo, een motie van wantrouwen in. 

Daarna bood Michel het ontslag van zijn regering aan bij koning Filip. Die houdt het ontslag in beraad: vanaf morgen consulteert hij de partijvoorzitters die een fractie in de Kamer hebben.

We volgden alle gebeurtenissen op de voet voor u in ons liveblog. Dat kan u hier nalezen:

Live

  1. Sinardet: “Zeker niet automatisch vervroegde verkiezingen”

    Het ontslag van de regering-Michel II betekent niet automatisch dat we vervroegde verkiezingen krijgen, duidt politicoloog Dave Sinardet. De voorlopige keuze van koning Filip om het ontslag in beraad te houden, ligt in de lijn der verwachtingen. “Eigenlijk zitten we de facto al een paar weken in een soort van beraad, in een soort kroniek van een aangekondigd ontslag.”


    Voorlopig lijkt enkel N-VA aan te sturen op vervroegde verkiezingen
    Dave Sinardet

    De komende dagen zal de koning de partijvoorzitters consulteren. “Theoretisch gezien” zou de koning zelfs een bemiddelaar het veld kunnen insturen, maar die kans lijkt klein met de geplande verkiezingen van 26 mei hoe dan ook in aantocht.

    Of het tot vervroegde verkiezingen komt, “hangt af van welke partijen daar op aansturen”, stelt Sinardet. “En dat lijkt voorlopig enkel N-VA te doen. Zij vrezen dat de hele discussie over het VN-migratiepact tegen mei naar de achtergrond zal verdwijnen. Het zou dus kunnen dat zij hun verzet daartegen nu willen verzilveren.”

    Nog een half jaar lopende zaken dan maar? “In Nederland hebben ze intussen een soort traditie van dergelijke ‘rompregeringen’”, aldus Sinardet. Lees: een beperkte ploeg die de lopende zaken bestiert en de verkiezingen voorbereidt in aanloop naar 26 mei.

    Dave SinardetBeeld Thomas Sweertvaegher
  2. Francken: "Ik vind het heel spijtig"

    In een videoboodschap op Facebook laten voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken en Kamerlid Peter Buysrogge (N-VA) hun licht over de recente ontwikkelingen schijnen. "Michel moet nu maar op de blaren zitten", zegt Francken, verwijzend naar het VN-migratiepact waarop deze regering uiteindelijk strandde. "Ik vind het heel spijtig. We hebben 4,5 jaar heel goed samengewerkt en een goed beleid gemaakt."

  3. VBO: Situatie van onzekerheid die ondernemers verafschuwen

    Het VBO betreurt ten zeerste dat met het ontslag van de regering-Michel een politieke situatie van onzekerheid is aangebroken. Ondernemers en investeerders verafschuwen dat, luidt de reactie van topman Pieter Timmermans. “Heel wat dossiers waren bijna rond en wachtten op hun goedkeuring in plenaire zitting. Hoe het nu verder moet, is koffiedik kijken”, zegt Timmermans.

    “De huidige politieke situatie is er één van onzekerheid, wat ondernemers en investeerders altijd verafschuwen. Dit valt danig te betreuren. Ook de niet-afhandeling van dossiers zoals de arbeidsdeal, is een gemiste kans.”

    VBO-topman Pieter Timmermans.Beeld BELGA
  4. Kitir: "Niemand heeft gezegd dat we nieuwe verkiezingen willen"

    Sp.a-fractieleider Meryame Kitir dreigde als eerste met een motie van wantrouwen. Ze kreeg steun van zusterpartij PS en de groenen, en dwong zo premier Charles Michel (MR) naar de uitgang. Maar ze wil niet de doodgraver van de regering-Michel genoemd worden: "Het enige wat we vanaf dag één hebben gedaan, is duidelijkheid vragen." 

    Lees het volledige interview hier (+)

    Meryame Kitir.Beeld BELGA
  5. MR: "Socialisten en groenen hebben de trofee die ze wilden"

    "De socialistische en groene oppositie wilden een trofee en ze hebben die ook gekregen." Dat zegt MR-fractieleider David Clarinva.

    "Ze weigerden de uitgestoken hand van de premier, die zeer ver is gegaan in het doen van concrete voorstellen" wat betreft samenwerking met het parlement, zegt Clarinval.

    Zijn partijgenoot premier Michel stelde onder meer voor om de btw op elektriciteit te verlagen, en schotelde maatregelen op het vlak van koopkracht en het interprofessioneel akkoord voor, somt Clarinval op. "Maar we hebben tijdens de schorsing van de zitting goed begrepen dat de oppositie het hoofd van de premier wilde. Dat is dan ook bevestigd met het indienen van een motie van wantrouwen."

    De MR is vooralsnog geen vragende partij voor vervroegde verkiezingen, aldus Clarinval. Het is nu aan de koning om zich uit te spreken, zegt hij. Naar een regering in lopende zaken gaan is een van de mogelijke pistes.

    David Clarinval (MR).Beeld Photo News
  6. Koning houdt ontslag regering in beraad, start morgen consultaties

    Koning Filip houdt het ontslag van de regering door premier Michel in beraad. Dat meldt het Koninklijk Paleis. Vanaf morgen begint de koning met consultaties, en zal hij de partijvoorzitters die een fractie in de Kamer hebben raadplegen. 

    Concreet gaat het om N-VA, PS, MR, CD&V, Open Vld, sp.a, Ecolo/Groen en cdH.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Premier Charles Michel stelde het ontslag van zijn regering aan Koning Filip voor, maar die houdt zijn beslissing in beraad.Beeld Photo News
  7. De Roover: “Beetje smeken aan linkerzijde heeft die niet overtuigd”

    N-VA-fractieleider Peter De Roover heeft “geen enkel gevoel van euforie” bij het ontslag van de regering-Michel. “Maar er was blijkbaar geen plan B”, zei hij in de wandelgangen van de Kamer. “Het beetje smeken aan de linkerzijde heeft die blijkbaar niet overtuigd.”

    De Roover zegt dat zijn partij bereid was om de afspraken van de Zweedse coalitie uit te voeren, mits een aantal bijkomende garanties, die er niet zijn gekomen. “Als ik nu hoor wat de premier in zijn catalogus heeft aangekondigd, was die achterdocht niet ver gezocht. In de opening naar links hadden wij ons absoluut niet kunnen vinden. We zijn tegen een links beleid, maar we hadden tenminste een beleid gehad. Nu dreigen we in de beleidsloosheid, als dat woord bestaat, terecht te komen.”

    De N-VA’er hoopt dat er geen “vijf maanden chaos” komen. “Men moet niet bang zijn voor het oordeel van de kiezer.”

    Peter De Roover (N-VA) tijdens de plenaire zitting vandaag.Beeld Photo News
  8. Calvo: “Dit moedigt ons aan om eraan te beginnen”

    Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo hoopt dat het ontslag van de regering “een nieuw begin” kan zijn. “Dit kan ons alleen maar aanmoedigen om eraan te beginnen. Het parlement is nog open, Michel III klonk voor ons als een stuk beter dan Michel I en II, dus wat ons betreft kan daarrond samengewerkt worden. We wachten af wat de koning plant, maar we hopen dat de regering snel een regering van lopende zaken kan worden en het parlement een parlement van belangrijke zaken. Dat is iets waar we al een tijdje op aandringen.”

    “Ik steek niet onder stoelen of banken dat we gecharmeerd waren door een aantal zaken die we gehoord hebben. We wilden de premier vragen dat heel snel concreet te maken, dat was ook de boodschap geweest als we die kans nog hadden gehad”, zegt Groen-fractieleider Calvo. “Van ons kreeg hij twee dagen de tijd, hij heeft minder tijd gekregen van zijn eigen coalitiepartners. Dat heeft ons verrast.”

    Groen-voorzitter Kristof Calvo.Beeld Francis Vanhee
  9. Peeters: “Lopende zaken of vervroegde verkiezingen”

    CD&V-vicepremier Kris Peeters hoopt dat de regering in lopende zaken nog een aantal belangrijke dossiers kan behartigen, zoals de brexit of het loonoverleg. Volgens Peeters is de situatie “zeer ernstig”: de kans is groot dat de brexit eindigt met een ‘no deal’ en dat heeft grote gevolgen voor ons land. “Dan zitten we echt in hoge zee”, zei hij. Ook het loonoverleg ligt nog op de plank. “Vraag is wat kan daar nog ten goede van gebruikt worden als we in lopende zaken terecht komen”.

    “Ofwel zijn het verkiezingen, ofwel lopende zaken”, zei Peeters. “Schrik heb ik niet van vervroegde verkiezingen, maar we moeten rustig kijken wat in het belang is van burgers en bedrijven”, zei Peeters. “Mocht de indruk ontstaan dat we voor de postjes blijven zitten, komen er vervroegde verkiezingen.”

    Beeld Photo News
  10. Reynders: “Motie van wantrouwen is een spel, en dat spel moest stoppen”

    MR-vicepremier Didier Reynders wijst voor de val van de regering met een beschuldigende vinger naar de socialistische en groene oppositiepartijen, die een motie van wantrouwen indienden. “Met zo’n reactie komen, dat is spelletjes spelen. En dat spel moest stoppen”, zei Reynders voor de camera’s van Terzake.

    Vicepremier Didier Reynders (MR).Beeld Photo News
  11. Zo kondigde premier Michel vanavond zijn ontslag aan

  12. Reconstructie: Michel overleefde crisette na crisette, maar struikelde uiteindelijk over ‘onschuldig’ VN-pact

    N-VA stapte er eerder al uit, nu biedt premier Charles Michel de koning ook het ontslag van de rest van de regering aan. Hoe kon de “kamikazeploeg” met N-VA, MR, CD&V en Open Vld ‘crisette’ na ‘crisette’ overleven, maar uiteindelijk toch vallen? 

    De regering-Michel in 2014.Beeld BELGA
  13. Kamerzitting opgeheven

    De zitting in de Kamer werd rond 20u40 opgeheven, nadat premier Michel het ontslag van zijn regering ging aanbieden aan de koning. Donderdag heeft er een nieuwe plenaire zitting plaats, en wordt er normaal gezien gestemd over de Financiewet, die een begroting van voorlopige twaalfden mogelijk moet maken. Dat zei Kamervoorzitter Siegfried Bracke vlak voor de zitting voor vandaag werd opgeheven.

    Bij zo'n begroting mag per maand niet meer uitgegeven worden dan een twaalfde van de begroting van het jaar ervoor.


    Twitter bericht wordt geladen...

  14. Almaci: "Ten onder gegaan aan ruzies en electorale berekening"

    Groen-voorzitster Meyrem Almaci legt het falen van de regering-Michel bij interne twisten binnen die regering. "En zo sterft Michel I echt", tweet ze. "Ten onder gegaan aan de ruzies en electorale berekening."

    Twitter bericht wordt geladen...

    Meyrem Almaci, voorzitter van Groen.Beeld BELGA
  15. Rutten: "Ontzettend jammer"

    Gwendolyn Rutten gaf te verstaan dat ze het 'ontzettend jammer' vindt dat er geen basis voor samenwerking gevonden werd. "Ik vind het eigenlijk ontzettend jammer. We zijn vier jaar geleden aan een heel sterk verhaal begonnen met vier partijen", reageert ze in Terzake. "Maar ik heb vastgesteld dat een van die partijen uit die regering is weggelopen (N-VA, red) op een niet-bindende tekst van de Verenigde Naties. Onbegrijpelijk eigenlijk als je samen een sociaal-economisch project maakt."

    De bewering van Peter De Roover dat N-VA in feite wel bereid was om de begroting te steunen als ze heel strikt zou worden opgevolgd, aanvaardt Rutten niet. "Excuseer, maar ik heb eigenlijk al de hele week gehoord dat ze naar verkiezingen willen gaan. Als je dat wil, zeg dat dan."

  16. VN-migratiepact wordt nog steeds ondertekend

    Het VN-migratiepact, dat het einde betekende van de Zweedse coalitie, wordt morgen nog steeds ondertekend. Dat meldt de Belgische VN-ambassadeur. "Het feit dat regering ontslagnemend is, verandert daar niets aan."

  17. Socialisten: verantwoordelijkheid ligt bij Open Vld

    De regering is gebarsten onder druk van de N-VA, en sinds vanavond de Open VLD. Dat stelt althans PS-voorzitter Elio Di Rupo. Hij duidt daarmee op de tweet die Open Vld-voorzitter Rutten deze avond stuurde, en waarin ze de focus op de begroting en de jobsdeal beklemtoonde. 

    "Vanaf dan werd het ontslag onvermijdelijk", reageert Di Rupo. Hij meent dat de oppositie geen verantwoordelijkheid draagt voor het ontslag van de regering. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Ook Di Rupo's Vlaamse tegenhanger John Crombez kijkt naar de liberalen als verantwoordelijken voor de val van de regering. "De premier kwam in het parlement met een lijst maatregelen waar de oppositie al jaren om vraagt, maar het is Open Vld die zelf die piste de grond in boorde", zei hij in Terzake.

    Crombez vond de toespraak van Michel in de Kamer naar eigen zeggen zeer verrassend. "Ik volgde vanop afstand en zag het een na het andere punt binnenkomen dat door ons en andere oppositiepartijen al jaren werd gevraagd: een lagere btw op elektriciteit, een verhoging van de pensioenen... Dat was een soort schuldbekentenis."

    Maar opmerkelijk genoeg, ging Crombez verder, boorde regeringspartij Open Vld de door Michel voorgestelde piste zelf de grond in. "Terwijl de schorsing van de parlementaire vergadering bezig was, liet Open Vld weten dat de jobsdeal en de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen moeten doorgaan. Daarmee ging de partij rechtstreeks in tegen de premier."

    Sp.a -voorzitter John Crombez.Beeld BELGA
  18. Wouter Beke: "Uitgestoken hand geweigerd"

    CD&V-voorzitter Wouter Beke reageerde op Twitter ontgoocheld op het feit dat Michel geen succes oogstte met zijn pleidooi voor samenwerking. "De uitgestoken hand aan het parlement is geweigerd", schreef hij.

    Twitter bericht wordt geladen...

  19. Premier Michel aangekomen bij koning

    De premier is ondertussen aangekomen bij de koning om het ontslag van zijn regering aan te bieden.

  20. Peeters: "Koning zal ontslag in beraad houden"

    Vicepremier Kris Peeters (CD&V) verwacht dat de koning het ontslag van Michel in beraad zal houden. Dat zei hij in Terzake. In dat geval zou de koning nog enkele dagen tijd hebben om te beslissen over het ontslag. "Mijn partij heeft geen schrik van vervroegde verkiezingen. Maar we moeten nu rustig alles op een rijtje zetten om te kijken wat de beste oplossing is in het belang van de burgers en de bedrijven."

    Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten verwacht dat de koning eerst de verschillende partijen zal consulteren voor hij een beslissing neemt.

    Kris Peeters (rechts) met Charles Michel. Beeld Photo News
  21. Wat nu?

    Het is nog niet duidelijk of de Koning het ontslag van de regering door premier Michel aanvaardt of nog in beraad houdt. 

    Er zijn verschillende opties:

    1. Koning aanvaardt het
    Als de koning het ontslag aanvaardt, kan de regering in lopende zaken gaan tot in mei, of beslissen het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Die moeten er dan komen binnen de 40 dagen.

    2. Koning houdt het in beraad
    Als de koning het ontslag in beraad houdt, kan hij beslissen consultaties te houden, en pas over enkele dagen voor optie 1 of 3 kiezen.

    3. Koning weigert het meteen
    De koning kan ook beslissen het ontslag niet te aanvaarden. Maar dan moet de minderheidsregering gewoon verder in het parlement, waar een motie van wantrouwen dreigt die de regering dan opnieuw ten val kan brengen. Het lijkt dan ook niet waarschijnlijk dat de koning het ontslag nu al zou weigeren.


    scenario's MichelBeeld DM


    Beeld Photo News
  22. Michel dient ontslag regering in

    Premier Michel dient het ontslag van de regering in, zo maakte hij bekend in de Kamer. Dat doet hij kort nadat de socialistische en groene partijen een motie van wantrouwen tegen zijn minderheidsregering hadden ingediend. 

    “Ik heb de kans gehad om daarnet op het spreekgestoelte mijn overtuiging uit te leggen en ik heb een eerlijke oproep tot samenwerking gedaan”, sprak de premier. “Maar ik moet vaststellen dat die oproep niet overtuigd heeft. Ik heb begrepen tijdens de schorsing dat de oproep niet gehoord werd. Ik moet dat respecteren en daar akte van nemen.”

    Michel gaat nu meteen het ontslag van zijn regering indienen bij de koning. Na zijn aankondiging kreeg de premier applaus van de voltallige regering.

    Michel probeerde zijn oranje-blauwe minderheidsregering nog te redden door uitgesproken de (centrum-)linkse oppositiepartijen de hand te reiken. Hij wilde onder meer praten over klimaat, migratie en een lagere elektriciteitsfactuur en wou de sociale partners consulteren over de arbeidsdeal. De premier wou voor volgend jaar ook werken op basis van voorlopige twaalfden.

    Al snel bleek dat Open Vld dat niet zag zitten. De partij bleef vasthouden aan de begroting en de arbeidsdeal, zei voorzitster Gwendolyn Rutten.

    De oppositiepartijen sp.a en PS wilden daarop een motie van wantrouwen indienen, mee ondertekend door de groenen. Zij waren hun vertrouwen in de oprechtheid van de regering kwijt toen bleek dat de liberalen toch niet achter de plannen van Michel stonden.

    Tot een motie van wantrouwen kwam het uiteindelijk niet. De premier nam meteen na de hervatting van de debatten het woord en kondigde aan het ontslag te zullen indienen bij de koning in Laken.

    Kamervoorzitter Siegfried Bracke kondigde meteen een nieuwe schorsing van de zitting aan. De conferentie van voorzitters zit momenteel samen. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. Rood-groene motie van wantrouwen

    Sp.a en PS dienen een motie van wantrouwen in tegen de regering. Ze geven premier Michel nog 48 uur de tijd om met concrete voorstellen of daden te komen. De motie is mee ondertekend door de groenen.

    De socialisten en de groenen willen dat de premier de "vage engagementen" die hij volgens hen in de Kamer deed concreet maakt.

    Premier Michel stelde dinsdag in de Kamer voor om met een minderheidsregering verder te besturen en voor concrete dossiers steun te zoeken in het parlement. Hij maakte daarbij veel openingen naar de centrumlinkse partijen. De regering zou een begroting met voorlopige twaalfden indienen.

    De linkse oppositie is dus voorlopig niet overtuigd. Ook de reactie van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten, die zei dat haar partij vasthoudt aan de begroting en de arbeidsdeal, deden het vertrouwen van de linkse oppositie geen goed. De ultieme poging van Michel om de linkerflank te paaien met een pakket maatregelen werpt voorlopig dus geen vruchten af.

  24. Liberalen verbaasd over démarche Michel

    Bij Open Vld wordt in de wandelgangen verbaasd gereageerd op de bocht van Michel, zo verneemt onze redactie. De Vlaamse liberalen willen niet afwijken van wat beslist is. "Zowel de begroting, de taxshift als de arbeidsdeal moeten uitgevoerd worden, inclusief de degressiviteit van de werkloosheidsuitkering", valt te horen.

    Groen-fractieleider Kristof Calvo wijst op de tegenstelling tussen de beloftes van Michel II en wat Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten wil.

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. PS niet overtuigd

    Bij de PS valt de boodschap van Michel voorlopig op een koude steen. Fractieleider Ahmed Laaouej: "Hij heeft ons absoluut niet overtuigd. Zijn plannen voldoen niet, ze waren te ontwijkend. De eerste minister draait bij al zijn voorstellen rond de pot." "Nadenken over het beleid is niet genoeg", reageert ook Elio di Rupo. "De premier moet met precieze teksten komen, bijvoorbeeld over de verlaging van de prijzen van medicijnen. Dit was te vaag."

    Ahmed Laaouej en Elio Di Rupo (PS).Beeld Photo News
  26. Zitting geschorst

    Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) schorst de zitting voor zo'n half uur, op vraag van de PS. De oppositiepartijen dienen dus niet meteen een motie van wantrouwen in. Dat wijst erop dat ze de voorstellen van de premier verder willen bekijken. 

  27. Werkt het charmeoffensief van Michel?

    De premier richt zich nu uitdrukkelijk tot de linkse oppositie in de Kamer. "Als we daden nodig hebben voor het klimaat, dan hebben we ook mensen nodig om die maatregelen uit te voeren", zegt Michel tegen de groenen. De socialisten probeert hij te overtuigen met meer sociale dialoog en een mogelijke verlaging van de energiefactuur. An offer they can't refuse. 

    Tegelijk lanceert de premier een waarschuwing. Als zij de stekker eruit trekken, dan betaalt de burger de prijs. "België is geen eiland. Wie dat denkt, is een dromer", klinkt het. "De realiteit is dat ons leven in grote mate afhangt van wat er op internationaal niveau gebeurt. Zo zal de brexit grote gevolgen hebben voor ons land. Is het realistisch om in het licht van die uitdaging te kiezen voor het einde van de regering?"

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. Michel zet deur op een kier voor verlaging energiefactuur

    De premier doet er alles aan om de partijen in de Kamer te overtuigen van een samenwerking met de regering. Hij zegt bereid te zijn om een aantal van hun eisen in te willigen. Daarbij vernoemt hij een volledige toekenning van welvaartsenveloppe, een volledige uitvoering van de taxshift en een verhoging van de koopkracht. Michel belooft ook "een maximale dialoog" met de sociale partners. Zelfs de prijs van de energiefactuur kan mogelijk naar omlaag. 

  29. Premier Michel pleit voor 'derde weg'

    "Ik heb een objectieve diagnose van de politieke toestand gemaakt", zegt premier Charles Michel (MR). "Daaruit leid ik af dat we drie keuzes hebben. Eén: vervroegde verkiezingen. Maar dan zal er dit jaar niets meer gerealiseerd worden. Maar dat is niet mijn keuze. Twee: een nieuwe meerderheid vormen. Maar ook dat is niet mijn keuze. En drie: een samenwerking tussen de regering, die geen meerderheid heeft, en het parlement. De derde weg. Het is geen traditie in België, maar wel in dertien andere landen."

  30. Vuye waarschuwt voor collectieve verarming

    Hendrik Vuye (Vuye en Wouters) benadrukt dat een val van de regering op dit moment weinig zou veranderen. "Er is toch niemand die gelooft dat er voor eind mei een nieuwe regering wordt gevormd?" Hij waarschuwt ook dat een regeringsval tot een collectieve verarming van de bevolking zou leiden. Daarbij verwijst hij naar de nakende harde brexit en de onderhandelingen rond het Interprofessioneel Akkoord (IPA).


    Hendrik Vuye.Beeld Francis Vanhee
  31. Hedebouw (PVDA): 'Wij zullen motie van wantrouwen steunen'

    Raoul Hedebouw (PVDA) laat er geen twijfel over bestaan: zijn partij zal een eventuele motie van wantrouwen tegen de regering steunen. "Charles, c'est fini. Lopende zaken zijn beter dan rechtse zaken", klinkt het.

    Raoul Hedebouw (PVDA).Beeld Francis Vanhee
  32. Ligt de bal straks in het kamp van N-VA?

    PS-fractieleider Ahmed Laaouej schaart zich achter de kritiek van sp.a en eist een radicale breuk van het "brutale beleid" van de regering-Michel. Als sp.a straks een motie van wantrouwen indient, dan is de kans groot dat de Franstalige socialisten zich daarbij aansluiten.

    Dit opent een interessante piste. Aangezien de groenen de motie ook zouden steunen, zou de bal in het kamp komen van N-VA. Zonder N-VA hebben sp.a, PS en Ecolo-Groen immers te weinig stemmen. De Vlaams-nationalisten zouden dan moeten kiezen tussen de linkse oppositie en de regering-Michel.

    Sp.a-fractievoorzitters Meryame Kitir.Beeld Francis Vanhee
    Kristof Calvo (Groen)Beeld Francis Vanhee
  33. Motie van wantrouwen hangt in de lucht

    Zonder de woorden letterlijk in de mond te nemen, dreigt sp.a met een motie van wantrouwen tegen de regering-Michel. "Jullie hebben het leven van de mensen de voorbije vier jaar moeilijker gemaakt", zegt fractieleider Meryame Kitir (sp.a). "Mensen moeten langer werken voor minder pensioen, de elektriciteitsfactuur werd verhoogd en de grote vermogens bleven buiten schot."

    Het moet gedaan zijn met de sociale afbraak, vindt Kitir. Daarom mag de begroting die donderdag ter stemming ligt niet zomaar worden goedgekeurd. Zij staat immers symbool voor de voortzetting van het huidige beleid. Kitir richt zich tot Charles Michel (MR): "Meneer de premier, wat is uw plan?"


  34. Calvo stelt premier voor keuze: 'Coalition of the willing of N-VA'

    De fractie Ecolo-Groen legt een zogenaamde 'motie van aanbeveling' neer. Daarmee willen ze premier Michel een laatste kans geven om uit de impasse te raken. Maar ze koppelen daar wel een aantal eisen aan vast, zoals een humaner migratiebeleid. Als de premier daar niet op ingaat, zullen de groenen zich aansluiten bij de aangekondigde motie van wantrouwen van de socialisten. Fractieleider Kristof Calvo stelt de premier voor de keuze: "Ofwel kiest u voor een coalition of the willing, ofwel kiest u voor N-VA."

  35. Calvo bijt de spits af

    Eindelijk is het zover: Groen-fractieleider Kristof Calvo bijt de spits af in het debat over 'het functioneren van de restregering'. Hij krijgt maximaal 20 minuten spreektijd.

  36. Regering bereidt zich voor op het ergste

    Terwijl Michel II vecht voor haar overleven, bereidt ze zich alvast voor op het minder positieve scenario dat de begroting donderdag niet meer gestemd geraakt. De regering werkt aan een begroting met voorlopige twaalfden. Per maand mag de overheid dan niet meer uitgeven dan een twaalfde van de begroting van vorig jaar. Zonder zo'n oplossing zou de overheid geen lonen of facturen meer kunnen betalen.

  37. Parlement houdt de spanning er in

    Terwijl een motie van wantrouwen tegen de federale regering in de lucht hangt, blijft het parlement discussiëren over het klimaatbeleid van de regering. Intussen neemt de spanning in de Kamer verder toe. Premier Charles Michel en zijn vicepremiers zitten al klaar op de eerste rij.

    Beeld Francis Vanhee
  38. Premier krijgt geen applaus van N-VA

    Tekenend voor de nieuwe machtsverhoudingen in de Kamer: premier Charles Michel (MR) krijgt na zijn klimaatspeech enkel applaus van MR, Open Vld en CD&V. Op de banken van N-VA blijft het stil.

    Beeld Photo News
  39. Premier verdedigt palmares rond klimaat

    Premier Charles Michel (MR) weerlegt de kritiek van de oppositie op zijn klimaatbeleid. "Beweren dat we niets hebben gedaan, klopt gewoon niet", zegt hij. "Ons land heeft zich in Parijs geëngageerd voor het klimaat. Nog voor het einde van dit jaar zal het nationaal klimaatplan klaar zijn."

  40. PS legt eisen op tafel

    In de Kamer is het nog even wachten op de interpellatie van de premier. Eerst legt oppositiepartij PS dertien eisen op tafel rond klimaat en sociaal beleid. De partij wil onder andere dat de btw op elektriciteit en de brandstofaccijnzen worden verlaagd. Ook vraagt de partij dat de wettelijke pensioenleeftijd terug op 65 wordt gebracht. 

  41. Wat staat er te gebeuren?

    • Premier Michel komt zo dadelijk naar de Kamer om uit te leggen hoe hij de komende maanden wil overbruggen met zijn minderheidsregering. Na interpellaties van de verschillende partijen neemt hij zelf het woord. 

    • Sp.a kondigde aan een motie van wantrouwen te zullen indienen tegen de regering. Als die goedgekeurd wordt, volgt donderdag de stemming. Als de meerderheid zich dan tegen Michel II keert moet de premier het ontslag van zijn regering gaan aanbieden aan de koning. 

    • Het is afwachten wie een motie van wantrouwen zou steunen. De N-VA zei eerder al dat Michel het Zweedse beleid niet verderzet, en dus naar de koning moet trekken. Ook Ecolo-Groen overweegt de motie te steunen.

    • Na het ontslag zou ofwel de regering in lopende zaken gaan met beperkte bevoegdheden tot de nieuwe verkiezingen, of zouden er nieuwe verkiezingen komen.

  42. Vergadering begonnen

    De plenaire vergadering is begonnen. Eerst zijn er nog enkele interpellaties over het klimaatbeleid van de regering, daarna volgen de fractieleiders van de verschillende fracties over de politieke situatie. 

  43. Mis niets via uw mailbox

  44. Dient sp.a straks de motie van wantrouwen in?

    Sp.a-voorzitter John Crombez.Beeld Tim Dirven

    De sp.a zegt een motie van wantrouwen te zullen indienen als Michel II het roer niet omgooit en geen vertrouwensstemming vraagt in de Kamer deze namiddag. Zowel vicepremier Didier Reynders (MR) en CD&V-voorzitter Wouter Beke gaven echter al aan dat de regering geen vertrouwensstemming zal vragen.

    Mocht een motie van wantrouwen goedgekeurd worden – ook hier heeft vooral N-VA de sleutel in handen – resten Michel nog twee opties. Ofwel komen er nieuwe verkiezingen, ofwel gaat zijn regering in lopende zaken met beperkte slagkracht tot de verkiezingen van 26 mei. Volgens sp.a-voorzitter John Crombez is Michel II in lopende zaken het beste scenario. “Dan kunnen we zelf voorstellen indienen”, zei hij op Radio 1.

    Een eventuele stemming over een motie van wantrouwen moet er minstens na 48 uur komen en zou dus ten vroegste donderdag plaatsvinden, de dag waarop de begroting moet gestemd worden. 

  45. "Groen zal motie van aanbeveling indienen"

    Kristof Calvo (Groen).Beeld Tim Dirven

    Groen en Ecolo zullen in de Kamer deze namiddag een motie van aanbeveling indienen om tot een “constructieve samenwerking in het parlement” te komen. Als die motie niet wordt aangenomen, zullen de Groenen de aangekondigde motie van wantrouwen van sp.a steunen.

    Premier Michel moet het parlement in een alweer cruciale zitting uitleggen hoe zijn minderheidsregering van MR, CD&V en Open Vld de komende maanden wil overbruggen.

    Daarbij zal de fractie Ecolo-Groen (12 zetels op 150) de motie met volgens hen “ambitieuze, maar noodzakelijke maatregelen” indienen. De groenen eisen dat Michel de klimaatambities aanscherpt, zijn politiek rond uitkeringen bijstuurt en kiest voor een humane asielpolitiek. Als Michel daar niet op ingaat, zal Ecolo-Groen de aangekondigde motie van wantrouwen van sp.a (13 zetels op 150) steunen.

    Ze willen premier Michel “een laatste kans” geven om zijn regering te redden. “Verkiezingen zijn voor Ecolo en Groen mogelijk interessant, maar niet voor het land. Wij willen vermijden dat er 6 maanden niets meer beweegt”, aldus fractieleider Kristof Calvo (Groen).

  46. N-VA lijkt steun aan begroting uit te sluiten

    Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld Stefaan Temmerman

    Donderdag stemt de Kamer over de begroting. N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris Theo Francken vindt die nu “niet meer realistisch”. Daarmee lijkt hij steun van zijn partij voor de begroting van de minderheidsregering definitief uit te sluiten. 

    Volgens Francken is het beleid – vooral op migratievlak – al zodanig veranderd dat de begroting niet meer realistisch te noemen is. “Er zit niemand van de N-VA meer aan de knoppen om het beleid te controleren”, argumenteerde Francken in De ochtend.

    Zo wil kersvers bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) de limiet op het aantal asielaanvragen per dag opheffen en honderden extra opvangplaatsen installeren door de grotere asielinstroom. “Een miljoenenkost”, aldus Francken, die spreekt van een “opendeurenbeleid” en een “koerswijziging”.

    N-VA lijkt definitief uit te sluiten dat de partij instemt met de begroting in de Kamer donderdag. De kans is nu miniem dat Michel zijn begroting door het parlement krijgt, aangezien enkel de PS bij een njet van N-VA de regering nog aan een meerderheid kan helpen.

  47. Motie van vertrouwen of constructieve motie van wantrouwen: wat is het en hoe werkt het nu juist?

    Hoe werken de verschillende moties juist waar de oppositiepartijen om vragen of mee dreigen? En wat kunnen ze doen om de hakbijl alsnog op Michels nek te laten vallen? De verschillende scenario’s uitgelegd.

    De partijvoorzitters op het openingscollege politicologie aan de UGent.Beeld Eric de Mildt
  48. Alleen een kerstmirakel kan Michel II nog redden

    De kansen dat het minderheidskabinet van premier Charles Michel (MR) overleeft, zijn fors geslonken. N-VA lijkt niet geneigd om nog gedoogsteun te leveren. “Het vertrouwen is zoek”, zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover.

  49. Jan Jambon (N-VA): “Gezichtsverlies, was dat zo erg geweest?”

    “Had het aan mij en aan de premier gelegen, dan...” Ja, wat dan? Voormalig vicepremier Jan Jambon (N-VA) over zijn ontslag, zijn band met premier Michel en de tweets van Theo Francken in gesprek met De Morgen“We zullen het communautaire weer op tafel leggen.”

    Jan Jambon (N-VA).Beeld Eric de Mildt