Direct naar artikelinhoud
Alcohol

Bijna 1 op de 5 Belgen nam deel aan Tournée Minérale

92 procent van de deelnemers wil naar eigen zeggen opnieuw alcohol bannen in februari
Beeld Thinkstock

Vorig jaar nam bijna één op de vijf Belgen deel aan Tournée Minérale, de actie waarbij wordt opgeroepen om in de maand februari geen alcohol te drinken. Dat blijkt uit een enquête door marktonderzoeksbureau Indiville. Het merendeel van de deelnemers wil opnieuw meedoen. 

Zo’n 105.000 mensen schreven zich in 2018 in op tourneeminerale.be, al bewijst marktonderzoek nu dat er in werkelijkheid veel meer Belgen deelnamen aan de actie. Een op de vijf zou in februari vorig jaar bewuster zijn omgegaan met alcohol.  Dat leert marktonderzoeker dat Indiville heeft uitgevoerd op vraag van de VAD/Druglijn en de Stichting tegen Kanker. 

77 procent geeft aan dat ze die maand helemaal geen alcohol hebben gedronken, terwijl de rest hun alcoholgebruik heeft gematigd in plaats van volledig te stoppen. Zowat de helft van de Belgen vindt het een waardevolle actie, al zijn degenen die hebben meegedaan duidelijk nog meer overtuigd.  82 procent geeft Tournée Minérale een score van zeven op tien of meer en 92 procent wil in 2019 opnieuw meedoen.

Zowat de helft van de Belgen vindt het een waardevolle actie, al zijn degenen die hebben meegedaan duidelijk nog meer overtuigd
Marijs Geirnaert, directeur VAD

Het onderzoek toont ook aan dat net iets meer vrouwen (55 procent) dan mannen (45 procent) vorig jaar hebben deelgenomen. In Vlaanderen (60 procent van de deelnemers) is de actie het populairst, terwijl in Wallonië (32 procent) en Brussel (8 procent) Tournée Minérale minder aanhang kent. 

Positieve effecten

De deelnemers van de vorige editie geven overigens ook aan dat ze zich beter in hun vel voelden, beter sliepen, afgevallen waren of meer energie hadden. Voor de nieuwe editie van Tournée Minerale worden dan ook de positieve effecten van een maand zonder alcohol extra in de verf gezet. 

“Alcohol is geen gezond product, daarom is het belangrijk er bewust mee om te gaan”, zegt dr. Mathijs Goossens, woordvoerder van de Stichting tegen Kanker.  “Een kater na een zware avond toont de onmiddellijke effecten op je lichaam. Maar alcohol kan ook een oorzaak zijn van gezondheidsproblemen waar de link met alcohol niet zo in het oog springt. Zo kan het een rol spelen bij onder andere slaapproblemen en overgewicht. Er is ook een link met ernstigere gezondheidsproblemen.”

Toch moet de actie mensen niet per se aan te zetten tot definitieve geheelonthouding. “Tournée Minérale is en blijft een positieve campagne”, benadrukt Marijs Geirnaert, directeur van VAD.  “De bedoeling is dat mensen op een leuke manier bewuster omgaan met alcohol, even merken dat ze het zeker zo leuk kunnen hebben zonder, en lekkere alcoholvrije alternatieven ontdekken.”