Werkneemster ontslaan omdat je man wil aanwerven is discriminatie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De arbeidsrechtbank van Gent heeft in oktober een sportwinkel veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 9.000 euro, omdat die een werkneemster ontsloeg omdat er te veel vrouwen werkten in de zaak. Volgens het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM), dat de rechtszaak aanspande, wordt met die beslissing voor het eerst uitdrukkelijk bevestigd dat een medewerkster ontslaan met het oog op een evenwichtiger personeelsbestand een vorm van discriminatie is. De werkneemster kreeg in 2016 haar C4 van de sportwinkel. Daarop stond de "evenwichtige verdeling dames-heren in de winkel" als motivatie voor het ontslag vermeld. De vrouw diende klacht in bij haar vakbond, die op zijn beurt het IGVM contacteerde.

De winkel argumenteerde voor de rechter dat een evenwichtige verdeling van vrouwelijke en mannelijke werknemers noodzakelijk is omdat vrouwen nu eenmaal beter zijn in presentatie en etalage, en dat de klanten soms liever door een man of een vrouw worden bediend.

De rechtbank oordeelde op 11 oktober dat niet enkel het individuele ontslag van de vrouw maar ook het volledige aanwervingsbeleid van de winkel in strijd zijn met de Genderwet. De winkel moet een schadevergoeding betalen aan de vrouw, en een morele schadevergoeding van 1.300 euro aan het IGVM. De eigenaar van de winkel gaat in beroep tegen het vonnis.

"Het geslacht van een werknemer heeft geen invloed op haar of zijn professionele vaardigheden", reageert Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het IGMV. "Het is achterhaald om te denken dat sommige taken automatisch beter uitgevoerd zullen worden door vrouwen dan wel door mannen. Dat idee berust op genderstereotypen en vooroordelen."

bron: Belga