Direct naar artikelinhoud
Chemische stoffen

“Ouders, vermijd plastic speelgoed”

“Ouders, vermijd plastic speelgoed”
Beeld Getty Images

Plastic speelgoed bevat de meeste verboden gehaltes aan omstreden chemische stoffen in vergelijking met andere producten. Europese autoriteiten zijn bezorgd.

Europese controle-instanties hebben in 2018 zo’n 290 stuks speelgoed ontdekt waarin onwettige gehaltes aan giftige stoffen zitten die verboden zijn door Europa omdat ze in verband gebracht zijn met zware gezondheidsproblemen. Dat toont een analyse van het ‘snelle alertsysteem’ Rapex waarlangs landen elkaar waarschuwen over verdachte producten.

Vooral in plastic speelgoed blijken omstreden stoffen te zitten, zo toont de analyse op de gegevens door de Europese federatie van milieuorganisaties EEB. In vergelijking met andere aan Rapex gesignaleerde producten zoals juwelen en cosmetica spant speelgoed de kroon.

‘De beste oplossing voor kerstshoppers en ouders is om plastic speelgoed helemaal te vermijden’
Tatiana Santos, European Environmental Bureau

Verloren strijd

Onlangs bleek ook dat douanediensten in Oost-Europa 31.590 stuks Chinees speelgoed, vooral poppen, vernietigde omdat ze te hoge dosissen weekmakers of ftalaten bevatten. De autoriteiten controleerden 438 transporten van opgeteld 2,2 miljoen stuks speelgoed. Opmerkelijk was dat vrijwel al het vernietigde speelgoed voorzien was van een CE-markering, die alleen mag worden afgegeven voor producten die voldoen aan de Europese veiligheidsnormen.

“Ondertussen toont een Britse analyse dat de helft van de slijmspeeltjes de normen overschrijdt en dat in Zweden erg hoge concentraties van cadmium en vlamvertragers in kerstverlichting is gevonden”, zegt Tatiana Santos, manager chemiebeleid van EEB. “Het is mooi dat handhavingsinstanties speelgoed met gevaarlijke chemische eigenschappen tegenhouden. Maar ze lijken de strijd te verliezen. De toepassing van ftalaten in speelgoed is al jaren aan beperkingen gebonden, maar ze duiken nog steeds op. De beste oplossing voor kerstshoppers en ouders is om plastic speelgoed helemaal te vermijden.”

Opmerkelijk was dat vrijwel al het vernietigde speelgoed voorzien was van een CE-markering