Direct naar artikelinhoud
Filmrecensie

‘Becoming Astrid’: hartverscheurende making-of van een grote schrijfster

Astrid raakt op haar achttiende zwanger en wordt tienermoeder in een conservatief milieu.Beeld rv

Becoming Astrid is een verrassend verfrissende, maar vooral hartverscheurende biopic over de jonge Astrid Lindgren. Ook geschikt voor wie nog nooit van Pippi Langkous heeft gehoord.

Met haar rug naar de camera zit een bejaarde Astrid Lindgren zich aan haar bureau door een stapel fanmail te ploegen. “Hoe komt het dat je zo goed over kinderen kan schrijven, terwijl je zelf al zo lang geen kind meer bent?”, vraagt een van haar jeugdige lezers. Ziedaar de vraag die Pernille Fischer in Becoming Astrid probeert te beantwoorden, aan de hand van een traumatische gebeurtenis in haar tienerjaren.

Flashback naar de vroege jaren 20 in Zuid-Zweden. De jonge Astrid Lindgren (Alba August) heeft een rebelse Pippi Langkous-energie, vlechtjes incluis. In de kerk zit ze ostentatief te geeuwen, in het bos schreeuwt ze uitbundig de druk van haar beklemmende omgeving van zich af. Astrid is zestien en nog half kind. Maar wanneer ze niet veel later zwanger raakt van een getrouwde man, is haar zorgeloze kindertijd plots voorbij. Astrid moet halsoverkop volwassen én moeder worden, terwijl haar baby in allesbehalve ideale omstandigheden opgroeit.

Wanneer Astrid als tiener zwanger raakt van een getrouwde man, is haar zorgeloze kindertijd plots voorbij

Rauwe emotie

Becoming Astrid toont de making of van een grote kinderauteur: als je deze film ziet, begrijp je veel beter waarom Lindgren zo graag over vrije kinderen schreef – een vrijheid die de conservatieve maatschappij haar als tiener had afgenomen. Maar ook als je nog nooit een boek van Lindgren hebt opengeslagen, pakt dit verhaal je bij de lurven. Dat het hier over een toekomstige literaire grootheid gaat, is bijna bijzaak: Becoming Astrid is die zeldzame biopic die bulkt van menselijkheid, echtheid en rauwe emotie – alleen de nogal nadrukkelijke muziek, en de fanmail die nu en dan in voice-over opduikt, zijn nodeloos gekunsteld.

De grootste troef van deze film? Het frisse gezicht van supertalent Alba August: een open boek, waarop een hele encyclopedie aan emoties geschreven wordt. Ze hoeft niet eens zelf te huilen om de kijker tot tranen toe te bewegen.

Lees ook:

Regisseur Pernille Fischer Christensen: “Ik krijg van veel mensen te horen dat de ‘Becoming Astrid’ hen diep heeft geraakt. De meest emotionele reacties komen van mannen.”

Becoming Astrid speelt vanaf 19/12 in de bioscoop.