Michel dient ontslag regering in: wat nu?

Premier Charles Michel © Dino

Politicoloog Carl Devos verwacht dat de federale regering, nu premier Charles Michel (MR) zijn ontslag heeft ingediend bij de koning, in lopende zaken verder zal gaan tot aan de geplande verkiezingen van 26 mei.

Nadat de oppositiepartijen SP.A en PS iets voor 20 uur in de Kamer een motie van wantrouwen hadden ingediend, waar de groenen zich bij aansloten, kondigde premier Michel aan dat hij het ontslag van zijn regering ging indienen bij de koning in Laken.

Het paleis heeft nu drie opties: het ontslag in beraad houden, het weigeren of het aanvaarden. Politicoloog Carl Devos van de Universiteit Gent verwacht dat laatste. ‘Dat de koning dit ontslag zou weigeren, lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Ook het in beraad houden acht ik onwaarschijnlijk, aangezien het premier Michel de voorbije dagen niet gelukt is om de situatie te deblokkeren’, zo legt hij uit aan Knack.

Meteen na de audiëntie van Michel bij de koning, meldde het paleis dat die het ontslag voorlopig in beraad houdt. Volg de laatste updates in onze live.

Hoe moet het dan verder? Devos: ‘De kans lijkt me zeer groot dat de koning het ontslag uiteindelijk aanvaardt en dan gaat de ontslagnemende regering in lopende zaken, en naar ik vermoed zal ze dat blijven tot 26 mei.’

De regering kan ook zelf het initiatief nemen om het parlement te ontbinden. Als het parlement daarmee akkoord gaat, dan komen er vervroegde verkiezingen. Die moeten binnen de 40 dagen plaatsvinden. ‘Dat is een scenario waar niemand op zit te wachten, tenzij misschien de N-VA’, zegt Devos. ‘Die verkiezingen zouden dan begin februari plaatsvinden en allicht komt daar vóór 26 mei toch geen nieuwe regering uit voort.

‘Ik verwacht ook niet dat de regering het parlement zal ontbinden, want Michel hield vandaag in de Kamer zelf een pleidooi tegen vervroegde verkiezingen. Hij zal de komende dagen overleggen en een regering in lopende zaken verderzetten, verwacht ik.’

In lopende zaken kan de regering nog altijd beslissingen nemen, mits goedkeuring van een meerderheid in het parlement.

De premier had eerder vandaag al aangekondigd dat hij een begroting met voorlopige twaalfden zou indienen. Als de Kamer die goedkeurt, kan de overheid nog uitgaven doen en belastingen innen. De begroting per maand mag dan wel niet hoger liggen dan een twaalfde van de begroting van vorig jaar.

Ook voorzitter John Crombez van SP.A, dat dus mee de motie van wantrouwen indiende, reageerde al dat de kans op vervroegde verkiezingen kleiner is geworden. ‘Het allerbelangrijkste is dat er nu geen stemming is geweest over het vertrouwen of het wantrouwen,’ zei hij aan de VRT. ‘Als de premier nu naar de koning gaat, kan de Kamer niet ontbonden worden. Waarschijnlijk wordt het lopende zaken.’

De koning start woensdag met het consulteren van de partijvoorzitters. Hij zou tegen donderdag, als er plenaire is in de Kamer, de politieke situatie willen uitgeklaard zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content