En het zwartepieten is al begonnen: iedereen wijst naar iedereen

Premier Michel is het ontslag van de regering gaan aanbieden bij de koning, en nog voor hij bij het paleis arriveerde, was het zwartepieten al begonnen. Zowat alle partijen wijzen elkaar aan als de verantwoordelijke voor de val van de regering, de ene al explicieter dan de andere.

syd

Niemand had de voorbije dagen veel zin of moed om de stekker uit de regering-Michel te trekken, omdat de partij die de stekker eruit trekt doorgaans electoraal de rekening gepresenteerd krijgt tijdens de verkiezingen. En ook dinsdagavond had niemand zin om als initiatiefnemer aangewezen te worden. Er wordt vooral veel naar de andere(n) gewezen.

De (ex-)regeringspartijen zelf kijken in de eerste plaats naar de oppositie. MR-vicepremier Reynders verwoordt het als volgt: ‘Na zo veel openheid voor een echt gesprek met de oppositie over de koopkracht en het klimaat, kregen we zo’n reactie van de oppositie. Ze vonden het niet concreet genoeg. Dat is een spel van de oppositie.’

Groen versus blauw

Bij de oppositie zijn ze er dan weer als de kippen bij om de handen in onschuld te wassen. De groenen wijzen naar Open VLD. Na de aankondiging in de Kamer door Michel dat hij wilde tegemoetkomen aan eisen van de linkerzijde over koopkracht en verhoging van uitkeringen, had Gwendolyn Rutten immers een tweet gestuurd die kan geïnterpreteerd worden als kritisch voor deze ‘linksere koers’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En die tweet had Kristof Calvo (Groen) ook gelezen. “Als de eigen meerderheidspartijen hun premier meteen terugfluiten, hoe kan de oppositie dan geloven dat er een oprechte trendbreuk is?”, tweette Calvo. SP.A-voorzitter John Crombez, wiens partij vandaag samen met PS een motie van wantrouwen indiende tegen de regering, kiest dezelfde tactiek. Volgens hem boorde regeringspartij Open VLD de door Michel voorgestelde piste zelf de grond in. “Terwijl de schorsing van de parlementaire vergadering bezig was, liet Open VLD weten dat de jobsdeal en de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen moeten doorgaan. Daarmee ging de partij rechtstreeks in tegen de premier.”

Zelfde verhaal bij PS-voorzitter Elio Di Rupo: ook hij verwijst naar de tweet die Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten dinsdagmiddag verstuurde.

Socialisten

Voor de televisiecamera’s van de VRT deed Rutten zelf er vanavond alles aan om net te ontkennen dat ze not amused was door de speech van Michel voor de Kamer. Alles was op voorhand doorgesproken, stelde ze, en “er is nooit sprake geweest van een nieuwe regering op links”. Rutten schuift de zwartepiet voluit door naar zowel socialisten als N-VA. “De SP.A kondigt al enkele dagen een motie van wantrouwen aan”, aldus het liberale kopstuk. En over N-VA: “Ik heb al de hele week gehoord dat de N-VA naar vervroegde verkiezingen wou gaan. Die partij wilde naar confederalisme gaan en het land splitsen.” Daarmee verwees Rutten naar het eisenpakket dat N-VA maandag aan Michel had voorgelegd om de minderheidsregering te blijven steunen.

N-VA

N-VA van zijn kant voelt zich niet aangesproken. “Dit is niet wat we wilden”, aldus Peter De Roover (N-VA) aan VRT. “Ik voel geen euforie. Wij wilden met Michel I verder werken. Maar goed, er is gebeurd wat hier gebeurd is in het parlement, er is een ontploffing teweeggebracht en wij konden niet anders dan ontslag nemen. Dan is gebleken dat er geen plan B was.” Al is niet iedereen bij N-VA even terughoudend. Zuhal Demir bijvoorbeeld, tot voor kort staatssecretaris in de regering-Michel, haalde al snel uit naar de overgebleven coalitiepartners, en CD&V in het bijzonder. “Marrakesh regering probeerde om Vlaanderen aan de PS over te leveren om de kiezer te vermijden. Maar de vis bijt niet. De redelijke vragen van N-VA waren geen optie voor Wouter Beke en co. Ontslag is logisch gevolg. Pijnlijk.”, aldus Demir op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Glansprestatie

En CD&V? Die tracht zich vooral op te stellen als een partij boven het gewoel die vooral ‘verantwoordelijkheid’ wilde nemen. Zo blijft Kris Peeters hameren op de “belangrijke dossiers die nog op de tafel liggen”, en stelt hij dat “het spelletje van zwartepieten moet stoppen”. Idem bij collega Koen Geens, die verkoos Michel en de eigen partij in de bloemen te zetten in de plaats van schuldigen aan te wijzen: “De premier zette vandaag een glansprestatie neer. Eerlijk en loyaal t.a.v. zijn partners en het parlement. Nu is het tijd om even te overwegen. Onze partij heeft moedig de lijn gehouden”, aldus zijn bericht op Twitter.

Iets meer chagrijn toch bij CD&V-voorzitter Wouter Beke. Naast een verwijzing naar de geweigerde uitgestoken hand aan het parlement meent hij toch dat “hopelijk sommigen eens goed nadenken tijdens deze donkere kerstdagen”. Zonder schuldigen bij naam te noemen, zal hij toch vooral bedoelen dat er eens goed moet nagedacht worden bij de andere partijen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen