Direct naar artikelinhoud
Einde Michel II

Exit na tien dagen voor Michel II

Exit na tien dagen voor Michel II
Beeld Francis Vanhee

Premier Michel heeft het ontslag van zijn regering aangeboden. Het minderheidskabinet Michel II heeft amper tien dagen standgehouden. Dat betekent evenwel niet dat er vervroegde verkiezingen zitten aan te komen.

Premier Charles Michel (MR) bood gisterenavond het ontslag van zijn regering aan. De koning houdt zijn antwoord in beraad. Dit geeft hem enkele dagen de tijd om consultaties te houden met de voorzitters van de verschillende fracties in het parlement. De gesprekken starten vanochtend. Daarmee treedt een afkoelingsperiode in, waarin vermoedelijk zal worden onderzocht of vervroegde verkiezingen nog te ontwijken zijn.

Het parlement blijft voorlopig alvast in functie. Vervroegde verkiezingen zijn dus nog niet aan de orde. Pas als het halfrond zichzelf ontbindt, moet binnen de veertig dagen een stembusgang worden georganiseerd. Aangezien veel partijen geen vervroegde verkiezingen willen, lijkt de kans nog altijd klein dat die er komen.

‘De premier dacht dat hij ons kon omzeilen. Nu moet hij maar op de blaren zitten’
Theo Francken, oud-staatssecretaris (N-VA)

Alleen N-VA en Vlaams Belang sturen hierop aan. De Vlaams-nationalisten vinden dat de kiezer zich moet kunnen uitspreken over het VN-migratiepact. De goedkeuring van dit pact dreef de centrumrechtse coalitie tien dagen geleden uiteen. Daarop werd Michel II geïnstalleerd. “De premier dacht dat hij ons kon omzeilen. Nu moet hij maar op de blaren zitten”, reageerde oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) gisterenavond.

Ultieme poging

Met een ultiem charmeoffensief gericht op de linkse oppositie probeerde Michel zijn minderheidskabinet in de Kamer alsnog te redden. Steilere klimaatambities, een verlaging van de btw op elektriciteit, verhoogde uitkeringen: plots kon het allemaal. Ook tot ontsteltenis van coalitiepartner Open Vld, die bij monde van voorzitter Gwendolyn Rutten algauw benadrukte toch te zweren bij het regeerakkoord en de vastgelegde begroting. Volgens het kabinet-Michel was de demarche doorgesproken.

De bocht naar links was een laatste gok van Michel om zijn regering in leven te houden. De onderhandelingen op rechts met de voormalige regeringspartner N-VA waren maandag al spaak gelopen. De uitspraken van Bart De Wever vorig weekend – waarin hij Michel zijn marionet noemde – waren naar verluidt de druppel. 

Ontslag Michel II, Francis VanheeBeeld Francis Vanhee

Maar PS, sp.a, Groen en Ecolo wilden dus evenmin iets weten van zijn toenaderingspoging. Toen de linkse oppositiepartijen rond 19.45 uur een motie van wantrouwen indienden tegen Michel II, kondigde de premier prompt aan dat hij naar de koning trok om zijn ontslag aan te bieden. 

Onzekerheid

Het parlement komt morgen samen om te stemmen over een begroting met voorlopige twaalfden. Met die ‘voorzichtige’ techniek kan de ontslagnemende regering elke maand een twaalfde van de begroting van 2018 uitgeven. Op die manier wordt bijvoorbeeld vermeden dat de ambtenarenweddes begin volgend jaar niet meer kunnen worden uitbetaald.

CD&V hoopt dat de ontslagnemende regering nog een aantal belangrijke dossiers kan behartigen in de vijf maanden tot de geplande verkiezingen in mei 2019. Het gaat dan vooral over de nakende brexit en het loonoverleg. Vicepremier Kris Peeters benadrukt echter niet bang te zijn voor vervroegde verkiezingen, mochten die er komen.

Groen rekent erop dat het ontslag van de regering ‘een nieuw begin’ kan zijn. Federaal kopman Kristof Calvo: “We hopen dat de regering nu snel een regering van lopende zaken kan worden, en het parlement een parlement van belangrijke zaken.”

De bedrijfswereld vreest voor aanhoudende politieke instabiliteit. Dat terwijl de economische groei weer vertraagt en de beurzen volatiel zijn. Het Verbond van Belgische Ondernemingen betreurt dan ook de gang van zaken. “De huidige politieke situatie is er een van onzekerheid, wat ondernemers verafschuwen.”

Nog dit: op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York wordt vandaag het VN-migratiepact officieel bekrachtigd. Ook door de Belgische diplomatieke vertegenwoordiging. De goedkeuring van het pact wordt aanzien als beslist beleid. Daar wordt niet op teruggekomen nu het ontslag van Michel II in beraad is.