© Tom Palmaers

Verpleger op weg naar het werk passeert aan dodelijk ongeval: “Al de tweede keer dat ik reanimatie op straat moet uitvoeren”

Een 86-jarige man uit Lanaken kwam dinsdag om het leven bij een ongeval op een boogscheut van zijn thuis. Een verpleger en ambulancier die toevallig met zijn motorfiets voorbijkwam reanimeerde de man nog, maar de Lanakenaar bezweek later op de dag in het ziekenhuis.

Phillip PERGENS

Het was Andy Geraerts uit Smeermaas die met de bromfiets passeerde vlak nadat het ongeval gebeurd was. De verpleger in het ziekenhuis in Lanaken was onderweg naar zijn werk toen hij de juiste man op de juiste plaats was. “Ik wilde eerst niet stoppen want ik dacht dat er niemand meer in de auto zat”, vertelt hij. “Maar de andere bestuurder wees me er op dat er toch nog iemand in de wagen zat.”

Andy schoot meteen te hulp. “De toestand van de man was kritiek, en hij moest gereanimeerd worden. Ik heb vervolgens alle technieken toegepast en de zaak mee opgevolgd toen de ambulanciers erbij waren. Het zag er niet goed uit, maar we kregen de toestand van het slachtoffer toch onder controle zodat hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht kon worden.”

Het was al de tweede keer dat de verpleger en ambulancier een reanimatie op straat moest uitvoeren. “Twee, drie jaar geleden stuikte een jongeman in elkaar nadat hij van de bus was gestapt. Hij kwam er uiteindelijk door. Jammer genoeg liep het deze keer minder goed af.”

Twee keren zoiets meemaken is uitzonderlijk. “Dit toont het belang van EHBO. Ik ben het voorbeeld dat je er echt iets mee bent. Zelf geven we met de vzw EHBO Groep Limburg tal van opleidingen aan mensen, verenigingen en bedrijven die erom vragen. Eigenlijk is hulp bieden gewoon je burgerplicht, en dan helpt extra kennis altijd”, aldus Andy.

De lokale politie Lanaken-Maasmechelen voerde het onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval. Dat gebeurde rond 8 uur ter hoogte van het kruispunt van de Maastrichterweg en Steenselbergweg.

Het 86-jarige slachtoffer wilde vanuit de Steenselbergweg opdraaien toen een bestuurder die van Zutendaal richting Lanaken reed niet tijdig tot stilstand kwam. Dat leidde tot de botsing.