Tips om voedselverspilling tegen te gaan

© iStock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Een gemiddeld huishouden verspilt zo’n 52 kg voedsel per jaar. We verspillen vooral brood, groenten, fruit, bereide gerechten en vlees of vis. Per jaar kost dat ons enkele honderden euro’s.

In België wordt veel voedsel verspild. We zijn zelfs het tweede meest voedsel verspillende land in Europa, na Nederland. Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd een derde van al het voedsel dat voor menselijke consumptie bestemd is, verloren gaat. In totaal gaat het om meer dan een miljard ton voedsel per jaar, gespreid over de hele voedselketen. De verspilling is het gevolg van mislukte oogsten, overproductie of een veel te lage prijs, waardoor het voedsel niet verkocht raakt of op het veld blijft liggen. Vaak voldoet het ook niet aan de kwaliteitsvereisten van de markt – denk bijvoorbeeld aan ‘lelijke groenten’. Ook huishoudens verspillen te veel, al willen meer mensen er bewust iets aan doen.

Hoe kun je voedselverspilling tegengaan?

Tips

Plan je maaltijden

Maak een planning voor de hele week. Check hoeveel mensen zullen mee-eten. Denk na over wat je de volgende dag met de restjes doet. Voorzie voor 1 dag per week geen maaltijd. Dat geeft ruimte voor een last minute restaurantbezoek of voor het opwerken van restjes van een andere dag.

Maak een boodschappenlijst

Controleer je voorraadkast en frigo voor je naar de winkel gaat. Maak steeds een boodschappenlijst en hou je eraan.

Kies voor verpakkingen op maat

Grote verpakkingen zijn niet altijd voordeliger. Denk aan die anderhalveliterfles waar de prik er na enkele glazen al uit is. Koop enkel grote verpakkingen als je een groot gezin hebt.

Controleer altijd de houdbaarheidsdatum van een vers product

Bij de vermelding ’te gebruiken tot’ overschrijd je de datum het best niet. Staat er ’ten minste houdbaar tot’ en is de datum overschreden, gebruik dan je zintuigen om te checken of consumptie nog kan.

Haal verse producten niet te vroeg in huis

Heb je slechts 1 keer per week tijd om te winkelen, voorzie dan voor het einde van de week diepvriesproducten.

Houd rekening met de koudeketen

Neem een diepvrieszak mee naar de winkel of keer na het winkelen zo snel mogelijk huiswaarts en stockeer de aankopen meteen in de koelkast of de diepvriezer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content